Written by 2:17 pm Επιστημονικά Νέα

Ημέρα για την Ηπατίτιδα: Μόλυνση αυξάνει το κίνδυνο καρκίνου στόματος

Ημέρα Ηπατίτιδας και καρκίνος του στόματος

Xιούστον, Η.Π.Α.: Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας, μία από τις τέσσερις επίσημες ημέρες υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την ιογενή ηπατίτιδα, η οποία μπορεί να μεταδοθεί μέσω μη ασφαλών πρακτικών ενέσεων και ανεπαρκή αποστείρωση τον εξοπλισμό.
Η ηπατίτιδα C σχετίζεται με κίρρωση του ήπατος και άλλων ασθενειών. Για παράδειγμα, μία νέα μελέτη έχει δείξει ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό της ηπατίτιδας C διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του στόματος.
Στη μελέτη, ερευνητές του MD Κέντρου Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Τέξας διερεύνησαν ιατρικά αρχεία 409 ασθενών με εμφάνιση πρωτογενούς στοματοφαρυγγικού ή μη στοματοφαρυγγικού καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου, καθώς και 694 άτομα για καρκίνο του πνεύμονα, του οισοφάγου ή της ουροδόχου κύστης που σχετίζεται με το τσιγάρο, οι οποίοι όλοι ελέγχθηκαν για τον ιό της ηπατίτιδας C από το 2004 έως το 2014 στο κέντρο.
Βρήκαν ότι η επικράτηση του ιού της ηπατίτιδας C ήταν υψηλότερη σε ασθενείς με στοματοφαρυγγικό καρκίνο (14%), ιδιαίτερα σε ασθενείς που ήταν θετικοί στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων και είχαν στοματοφαρυγγικό καρκίνο, καθώς και σε ασθενείς με μη στοματοφαρυγγικό καρκίνο του λαιμού και του κεφαλιού (20%) συγκριτικά με την ελεγχόμενη ομάδα (6,5%).
Τα ευρήματα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για μελλοντική έρευνα, σύμφωνα με τον Dr. Harrys A. Torres, έναν από τους συγγραφείς της μελέτης και αναπληρωτή καθηγητή στο Κέντρο. Με δεδομένη τη σύνδεση μεταξύ των δύο ιών σε αυτών τον πληθυσμό ασθενών, ο Torres και οι συνεργάτες του σχεδιάζουν να ερευνήσουν άλλες μορφές καρκίνου που σχετίζονται με τον HPV και την πιθανή σύνδεσή τους με την ηπατίτιδα C.
O ΠΟΥ εκτιμά ότι περίπου 130-150 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα C και περίπου 700,000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες του ήπατος που σχετίζονται με την ηπατίτιδα C. Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι η Αφρική και η κεντρική και ανατολική Ασία. Ο ιός της ηπατίτιδας C κυκλοφορεί στο αίμα και γι’αυτό μεταδίδεται κυρίως με επαφή αίματος.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να μεταδοθεί μέσω ορισμένων σεξουαλικών πρακτικών και κατά τη διάρκεια του τοκετού. Σήμερα, δεν υπάρχει εμβόλιο για την ηπατίτιδα C.
Ο ΠΟΥ εισήγαγε την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας το 2010, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Ιουλίου. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο λαμβάνουν τώρα μέρος στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την ιογενή ηπατίτιδα και ζητούν βελτίωση στη πρόσβαση για θεραπεία, καλύτερα προγράμματα για την πρόληψη και Κυβερνητική δράση.
Η μελέτη με τίτλο, “Association between hepatitis C virus and head and neck cancers,” δημοσιεύτηκε στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού Journal of the National Cancer Institute.
Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/americas/30286_world_hepatitis_day_infection_increases_mouth_cancer_risk_.html

(Visited 12 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close