Written by 4:27 pm Διάφορα, Επιστημονικά Νέα

5 τρόποι που ο διαβήτης επηρεάζει τη στοματική σας υγεία

Είναι γνωστό ότι, ο διαβήτης επηρεάζει όλο το σώμα, ωστόσο μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο οδοντικής νόσου και άλλων στοματικών συμπτωμάτων.

5 τρόποι που ο διαβήτης επηρεάζει τη στοματική σας υγεία

Είναι γνωστό ότι, ο διαβήτης επηρεάζει όλο το σώμα, ωστόσο μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο οδοντικής νόσου και άλλων στοματικών συμπτωμάτων. Στην πραγματικότητα, μία στις πέντε περιπτώσεις ολικής απώλειας των δοντιών συνδέεται με τον διαβήτη.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να παρακολουθείτε και να φροντίζετε την υγεία σας. Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα σας, το βούρτσισμα, το νήμα και η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρό σας, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης των παρακάτω στοματικών προβλημάτων, που σχετίζονται με το διαβήτη.

1. Ασθένεια των ούλων

Παρατηρείτε κάποια αιμορραγία, όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα; Αυτό μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της νόσου των ούλων. Εάν η πάθηση χειροτερέψει, το οστό που υποστηρίζει τα δόντια σας μπορεί να σπάσει, οδηγώντας σε απώλεια των δοντιών. Η πρώιμη ασθένεια των ούλων μπορεί να αντιμετωπιστεί με σωστό βούρτσισμα, τακτική χρήση νήματος και καλή διατροφή. Η έρευνα έχει δείξει ότι, η ασθένεια των ούλων μπορεί να επιδεινωθεί εάν το σάκχαρο στο αίμα σας δεν είναι υπό έλεγχο, οπότε είναι σημαντικό να το ελέγξετε.

2. Ξηροστομία

Μελέτες έχουν δείξει, ότι ο διαβήτης προκαλεί μείωση της παραγωγής σιέλου, επομένως μπορεί να αισθάνεστε ξηροστομία ή δίψα (άλλες αιτίες επίσης είναι τα φάρμακα και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα). Καταπολεμήστε την ξηροστομία πίνοντας πολύ νερό. Μπορείτε, επίσης, να μασάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη και να τρώτε υγιεινά, τραγανά τρόφιμα για να ρέει ο σίελος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, επειδή η επιπλέον ζάχαρη στον σίελό σας, σε συνδυασμό με την παραγωγή λιγότερου σιέλου για να ξεπλύνετε τα υπόλοιπα τρόφιμα, μπορεί να χαλάσει τα δόντια.

3. Αλλοίωση της γεύσης

Λόγω του διαβήτη, οι αγαπημένες σας γεύσεις μπορεί να μην είναι τόσο πλούσιες όσο τις θυμάστε. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο, ωστόσο αξιοποιήστε την ευκαιρία, για να πειραματιστείτε με διαφορετικές γεύσεις, υφές και μπαχαρικά στα αγαπημένα σας τρόφιμα. Απλά προσέξτε να μην προσθέσετε πάρα πολύ ζάχαρη στο φαγητό σας, στην προσπάθειά σας να προσθέσετε γεύση. Αυτό, όχι μόνο μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της διατροφής σας, αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει κοιλότητες στα δόντια. Εάν συνεχίζετε να έχετε κακή γεύση στο στόμα σας, επισκεφθείτε τον οδοντίατρο ή το γιατρό σας.

4. Λοιμώξεις

Ο διαβήτης επηρεάζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, κάνοντάς σας πιο ευάλωτους σε μολύνσεις. Ένα κοινό στους ασθενείς με διαβήτη, είναι η μόλυνση από μύκητες, που ονομάζεται μυκητώδης στοματίτιδα (καντιντίαση). Οι μύκητες ευδοκιμούν στην υψηλή ποσότητα ζάχαρης που βρίσκεται στον σίελό σας και εμφανίζονται σαν ένα λευκό στρώμα, που καλύπτει τη γλώσσα σας και το εσωτερικό των παρειών. Η πάθηση αυτή είναι πιο συχνή, σε άτομα που φορούν οδοντοστοιχίες και συχνά, αφήνει άσχημη γεύση στο στόμα σας. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας, αν νομίζετε ότι έχετε άφθες ή οποιαδήποτε άλλη λοίμωξη από το στόμα.

5. Αργή επούλωση

Έχετε παρατηρήσει ποτέ μια πληγή ή ένα κόψιμο στο στόμα σας, που δεν επουλώνεται; Αυτός μπορεί να είναι ένας άλλος τρόπος, που ο διαβήτης μπορεί να προσβάλλει το στόμα σας. Ο μειωμένος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα, μπορεί να εμποδίσει τους τραυματισμούς να επουλωθούν γρήγορα και σωστά. Εάν έχετε πληγή στο στόμα σας, που πιστεύετε ότι δεν θεραπεύεται όπως θα έπρεπε, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε την υγεία των δοντιών σας

Ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλίσετε την στοματική σας υγεία, είναι να συνδυάσετε την προσωπική φροντίδα της υγείας σας, με την επαγγελματική φροντίδα του οδοντιάτρου σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα πετύχετε την διατήρηση ενός υγιούς χαμόγελου, καθώς και την πιθανή επιβράδυνση της εξέλιξης του διαβήτη. Σας παραθέτουμε, λοιπόν, πέντε ενέργειες, στις οποίες μπορείτε να προβείτε για τη βέλτιστη ευεξία:

  1. Ελέγξτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Ο συνδυασμός των φαρμάκων με μια καλή διατροφή και σωματική άσκηση, μπορεί να βοηθήσει. Ο καλός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα θα βοηθήσει, επίσης, το σώμα σας να καταπολεμήσει τυχόν βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις στο στόμα σας και να ανακουφίσει την ξηροστομία, που προκαλείται από τον διαβήτη.
  2. Αποφύγετε το κάπνισμα.
  3. Εάν φοράτε οποιοδήποτε είδος οδοντοστοιχίας, καθαρίστε την καθημερινά.
  4. Βεβαιωθείτε ότι βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα με μια μαλακή οδοντόβουρτσα και ότι καθαρίζετε και ανάμεσα στα δόντια σας.
  5. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για τακτικές εξετάσεις.

Πηγή: Mouth Healthy

Διαβάστε ακόμη: https://www.dentalalert.gr/4_vimata_gia_na_apofigete_tin_yperkoposi/

(Visited 109 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close