Written by 2:11 pm Διάφορα, Επιστημονικά Νέα

Dentist Pass – δωρεάν οδοντιατρικές και διατροφικές υπηρεσίες για μικρά παιδιά από τις αρχές Μαΐου

Με το νέο πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει το voucher Dentist Pass, όλα τα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών θα μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στον οδοντίατρο, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε οδοντιατρική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ.

Με την πρωτοβουλία Dentist Pass το Υπουργείο Υγείας εξασφαλίζει δωρεάν πρόσβαση σε οδοντιάτρους και διατροφολόγους για παιδιά.Το πρόγραμμα δίνει προτεραιότητα στην προώθηση των πρακτικών στοματικής υγιεινής για παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 12 ετών. Επιπλέον, θα παρέχονται δωρεάν συνεδρίες διατροφικής συμβουλευτικής σε ανηλίκους για να βοηθήσουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Στόχος του προγράμματος είναι η προστασία των παιδιών από την ανάπτυξη πολλαπλών χρόνιων και σοβαρών ασθενειών στην ενήλικη ζωή, που συνδέονται στενά με την κακή στοματική υγεία και την παχυσαρκία, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτης τύπου 2. Η Ελλάδα διατηρεί το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ανεκπλήρωτων αναγκών οδοντιατρικής περίθαλψης στην ΕΕ. Αυτά τα στατιστικά ώθησαν τους εκπροσώπους του οδοντιατρικού επαγγέλματος να προειδοποιήσουν για σημαντική υποβάθμιση της στοματικής υγείας των Ελλήνων την τελευταία δεκαετία και την εμφάνιση ασθενειών ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης.

Πώς θα λειτουργήσει το Dentist Pass

Από τις αρχές του Μαΐου, το δωρεάν πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας θα είναι διαθέσιμο σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Οι γονείς μπορούν να αιτηθούν την ψηφιακή κάρτα (voucher Dentist Pass), η οποία θα είναι έγκυρη για έξι μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να κλείσουν μια δωρεάν επίσκεψη στον οδοντίατρο της επιλογής τους με το παιδί τους.Το Dentist Pass θα προσφέρει δυνατότητα για στοματικό έλεγχο, καθαρισμό, αφαίρεση πλάκας, φθορίωση και συμβουλές για την οδοντική υγεία των παιδιών.Η εκκίνηση του προγράμματος Dentist Pass αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τις αρχές Μαΐου, κοντά στις εκλογές.

Για να μπορέσετε να λάβετε το Dentist Pass, ένας από τους δύο γονείς χρειάζεται να υποβάλει αίτηση για την κάρτα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος στο gov.gr ή στα Κέντρα Πολιτών (ΚΕΠ).Οι γονείς θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες που παρέχονται και να υποβάλουν τις απαιτούμενες πληροφορίες για να αποκτήσουν το κουπόνι. Μόλις εκδοθεί, η κάρτα θα αποθηκευτεί στο ψηφιακό πορτοφόλι του δικαιούχου γονέα στο κινητό του τηλεφώνου. Κατά την επίσκεψη, η κάρτα θα χρεώνεται και ο οδοντίατρος θα λαμβάνει την πληρωμή αμέσως, χωρίς κανένα έντυπο ή άλλη διαδικασία και οι γονείς δεν θα χρειάζεται να προπληρώσουν. Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό για παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ των ετών 2011-2016, έχουν νόμιμη κατοικία στην Ελλάδα και διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Φροντίδας Υγείας για Ξένους (ΠΑΥΥΠΑ). Αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 700.000 παιδιά από το πρόγραμμα.

Ποιοί οδοντίατροι μπορούν να συμμετέχουν

Οι οδοντίατροι που θέλουν να συμμετάσχουν μπορούν να ενταχθούν στο νέο δίκτυο υπηρεσιών, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν εγγεγραμμένο POS. Το ποσό που θα λαμβάνουν οι οδοντίατροι ανά παιδί έχει καθοριστεί στα 40 ευρώ. H κάρτα του ασθενούς θα χρεώνεται αμέσως και ο οδοντίατρος θα πληρώνεται την επίσκεψη άμεσα χωρίς την ανάγκη γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Επιπλέον δωρεάν πρόγραμμα συμβουλευτικής διατροφής για παιδιά

Επιπλέον, σχεδιάζεται η εφαρμογή ενός δωρεάν προγράμματος συμβουλευτικής διατροφής για παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί από ειδικούς στον τομέα της υγείας, όπως διαιτολόγους και προπονητές που έχουν κατάλληλη εκπαίδευση. Αυτή η ενέργεια αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου δικτύου πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί μια αργά αναπτυσσόμενη δημόσια υγειονομική κρίση στην Ελλάδα.

Τα διαθέσιμα δεδομένα είναι ανησυχητικά: η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση ανάμεσα στις χώρες μέλη της ΕΕ όσον αφορά τον αριθμό των παχύσαρκων παιδιών κάτω των 5 ετών ενώ στις ηλικιακές ομάδες 5-9 ετών και 10-19 ετών, περίπου 1 στα 3 παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα στη χώρα μας. Το πρόγραμμα θα  προσφέρει διάφορες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων: α) συμμετοχή των μαθητών σε δραστηριότητες που προωθούν υγιεινές συνήθειες διατροφής και φυσικής δραστηριότητας, με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των γονέων, β) προσαρμοσμένη κλινική αξιολόγηση και συμβουλευτική στους γονείς για την υγεία, την ανάπτυξη, τη διατροφική κατάσταση και τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία, κατά τις τακτικές επισκέψεις τους στον παιδίατρό τους, γ) δωρεάν υπηρεσίες τηλε-συμβουλευτικής (συμβουλές διατροφής, συμβουλές αλλαγής της υγειονομικής συμπεριφοράς) από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας  δ)ανάθεση  παχύσαρκων και υπέρβαρων μαθητών σχολικής ηλικίας με νοσήματα σε εξειδικευμένες παιδιατρικές μονάδες για περαιτέρω παρακολούθηση από υγειονομικούς επαγγελματίες με ειδίκευση στη συγκεκριμένη κατάστασή τους.

(Visited 145 times, 1 visits today)

Last modified: April 20, 2023

Close