Written by 5:34 pm Διάφορα, Επιστημονικά Νέα

7 παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν περιοδοντίτιδα

Ως οδοντίατροι, πολλές φορές έχει χρειαστεί να μεταδώσετε δυσάρεστα νέα στους ασθενείς σας για την στοματική τους υγιεινή. Όταν οι ασθενείς επιμένουν ότι ακολουθούν μια σωστή ρουτίνα στοματικής υγιεινής, είναι δύσκολο να τους εξηγήσετε γιατί, παρόλα αυτά, εμφανίζουν ασθένεια των ούλων.

7 παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν περιοδοντίτιδα

Ως οδοντίατροι, πολλές φορές έχει χρειαστεί να μεταδώσετε δυσάρεστα νέα στους ασθενείς σας για την στοματική τους υγιεινή. Όταν οι ασθενείς επιμένουν ότι ακολουθούν μια σωστή ρουτίνα στοματικής υγιεινής, είναι δύσκολο να τους εξηγήσετε γιατί, παρόλα αυτά, εμφανίζουν ασθένεια των ούλων. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες, εκτός της ελλιπούς στοματικής υγιεινής, που μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια των ούλων και περιοδοντίτιδα. Για την καλύτερη ενημέρωση σας, θα αναλύσουμε συνοπτικά τους παράγοντες αυτούς, καθώς και τρόπους θεραπείας της νόσου. 

1. Κληρονομικότητα

Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι η περιοδοντίτιδα μπορεί να οφείλεται και στην κληρονομικότητα. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, επομένως η καλή στοματική υγιεινή εξακολουθεί να κρίνεται απαραίτητη. Μπορείτε να ελέγξετε το οικογενειακό ιστορικό των ασθενών σας, για να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι και οι ίδιοι. Αν κάποιος προσέχει τη στοματική του υγεία, τότε ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο.

2. Επιθετικά βακτήρια

Μερικοί ασθενείς εκτίθενται σε μολυσματικά βακτήρια που είναι καταστροφικά για τα ούλα και τα οστά που υποστηρίζουν τα δόντια. Μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία και φθορά των οστών, χωρίς ο ασθενής να βιώνει ενδεικτικά πόνο. Οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν αυτόν τον τύπο ασθένειας των ούλων χρειάζονται θεραπεία, καθώς η στοματική υγιεινή από μόνη της είναι αναποτελεσματική.

3. Φάρμακα

Η μακροχρόνια χρήση πολλών υγρών φαρμάκων, αντιόξινων και σταγόνων βήχα που έχουν γλυκανθεί με ζάχαρη, προκαλούν μακροπρόθεσμα στοματικά προβλήματα. Ένα πλήθος φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγικά προβλήματα ή να φθείρει τον ιστό των ούλων. Επιπλέον, μερικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία, η οποία επιτρέπει στα βακτήρια να εξαπλωθούν γρηγορότερα. 

4. Κάπνισμα

Δεν είναι μόνο τα τσιγάρα που προκαλούν τα προβλήματα. Η κατανάλωση καπνού και σε οποιαδήποτε άλλη μορφή, όπως πούρο, πίπα, καπνός μάσησης, και ηλεκτρονικό τσιγάρο αυξάνει 2 έως 3 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας. Το κάπνισμα επιβραδύνει τη φυσική διαδικασία επούλωσης των ιστών στο στόμα και το καθιστά πιο επιρρεπές σε μολύνσεις. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρει ότι η περιοδοντική νόσος είναι πιο διαδεδομένη στους άνδρες (56,4%) από τις γυναίκες (38,4%) και ακόμη περισσότερο στους καπνιστές (64,2%).

5. Εγκυμοσύνη και ορμονικές μεταβολές

Οι ασθενείς θα πρέπει να προσέχουν ακόμη περισσότερο την στοματική τους υγιεινή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή ακόμα και κατά τη διάρκεια των εμμηνορροϊκών κύκλων. Οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορούν να κάνουν τα ούλα πιο επιρρεπή σε μολύνσεις. Η περιοδοντική νόσος στις έγκυες μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως χαμηλό βάρος γέννησης και πρόωρη γέννηση.

6. Διατροφικές ελλείψεις

Η αιμορραγία των ούλων μπορεί να υποδηλώνει ουλίτιδα, η οποία είναι το αρχικό στάδιο της νόσου των ούλων. Ωστόσο η αιμορραγία μπορεί επίσης να υποδεικνύει έλλειψη θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη C. Η προσθήκη υγιεινών τροφών στην καθημερινότητά σας όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και τα πορτοκάλια θα ενδυναμώσουν και το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το οποίο συνδέεται άμεσα με την περιοδοντική νόσο.

7. Άλλα θέματα υγείας

Οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι τρία παραδείγματα συστημικών παθήσεων που προκαλούν φλεγμονή, που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση των ούλων. Πολλές μελέτες τις τελευταίες δεκαετίες συνδέουν ταυτόχρονα την ασθένεια των ούλων με μια αύξηση σε αυτές τις παθήσεις. Τα επιβλαβή βακτήρια στο στόμα πιστεύεται ότι μεταφέρονται στην κυκλοφορία του αίματος και στους πνεύμονες.

Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας ή τον περιοδοντολόγο για να λάβετε μια διάγνωση και να συζητήσετε τις επιλογές θεραπείας που θα πρέπει να ακολουθήσετε. Ανεξάρτητα από το ποιοι παράγοντες προκάλεσαν την νόσο, τώρα είναι η ώρα να την αντιμετωπίσετε.

Πηγή: Dentistry IQ

Διαβάστε ακόμη: https://www.dentalalert.gr/pos_boreite_na_proselkisete_astheneis_oi_opoioi_tha_kleisoun_rantevou_sto_odontiatreio_sas/

(Visited 332 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close