Ψάχνετε ακόμη έναν λόγο για να πιείτε άλλο ένα ποτήρι κρασί; Τώρα μια έρευνα αναλύει τις αντιβακτηριακές ιδιότητες του κρασιού και τη συμβολή του στη στοματική υγεία.
Έρευνα: Το κρασί σκοτώνει τα μικρόβια που προκαλούν πονόλαιμο και οδοντική πλάκα
Όλοι γνωρίζουμε ήδη ότι, το κρασί είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα στη ζωή, αλλά αυτό που πολλοί δεν γνωρίζατε είναι ότι αποτελεί ένα ισχυρό αντισηπτικό για το στόμα!
Όλα ξεκίνησαν το 1988, όταν σε μια έρευνα μελετήθηκαν οι ιδιότητες του κρασιού, της μπύρας, του αποβουτυρωμένου γάλακτος και του νερού, σε δείγματα των οποίων εγχύθηκαν μολυσματικά βακτήρια όπως τα βακτήρια salmonella, E. coli, και shigella.
Μετά από δύο μέρες, στο κρασί βρέθηκε η μικρότερη ποσότητα ζωντανών, παθογόνων μικροοργανισμών, γεγονός που σημαίνει ότι, το κρασί εξουδετερώνει μεγάλες ποσότητες αυτών των μικροβίων.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν πρόσφατα μια ακόμα μελέτη για να ανακαλύψουν πώς και γιατί το κρασί έχει αυτές τις φανταστικές αντιβακτηριακές ιδιότητες. Αυτό που βρήκαν είναι ότι, το κρασί καταπολεμά τα μικρόβια που προκαλούν πονόλαιμο και οδοντική πλάκα.
Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι η οξύτητα και η συγκέντρωση αλκοόλ στο κρασί δεν ευθύνονται για τις αντιβακτηριακές ιδιότητες, όπως πιστεύαμε προηγουμένως. Αντ ‘αυτού, οι ιδιότητες αυτές οφείλονται σε μια σειρά από οργανικές ενώσεις που βρίσκονται τόσο στα κόκκινα όσο και στα λευκά κρασιά!
Οι ερευνητές απομόνωσαν τις ενώσεις – γαλακτικό, μηλεΐνικό, σουξινικό και τρυγικό οξύ – και μετά την εξουδετέρωση της οξύτητας τους, διαπίστωσαν ότι σκοτώνουν το 99,9% των οδοντικών βακτηρίων και των μικροβίων που προκαλούν πονόλαιμο.
“Η κατανάλωση κρασιού έχει ένα μόνιμο αντιβακτηριακό αποτέλεσμα,” έγραψαν οι συγγραφείς. Μια μικρή μόνο διάκριση, ωστόσο, είναι ότι το κόκκινο κρασί είναι πιο αποτελεσματικό στο να εξουδετερώνει τα βακτηρίδια από το λευκό κρασί, αλλά όχι κατά πολύ.
Πηγή: maxim.com
έρευνα κρασί μικρόβια οδοντιατρική οδοντίατρος ουλίτιδα πλάκα πονόλαιμος στοματική υγεία στοματολόγος τερηδόνα
Last modified: July 28, 2022