Written by 2:20 pm Επιστημονικά Νέα

Βρέφη με έκζεμα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τερηδόνα

Βρέφη με έκζεμα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τερηδόνα

Βρέφη που έχουν έκζεμα είναι 3 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν τερηδόνα όταν γίνου 2 και 3 ετών, σύμφωνα με την Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου και το Ινστιτούτο Κλινικών Επιστημών της Σιγκαπούρης. Η σχολή αναφέρει ότι 4 στα 10 παιδιά προσχολικής ηλικίας στη Σιγκαπούρη έχουν τερηδόνα και 1 στα 5 παιδιά έχουν έκζεμα.

Βρεφη με έκζεμα ειναι πιο πιθανο να αναπτυξουν τερηδονα

Τα ευρήματά μας θα δώσουν στους γονείς των βρεφών με έκζεμα μια έγκαιρη προειδοποίηση για τον αυξημένο κίνδυνο τερηδόνας“. Αυτή ήταν η δήλωση του Stephen Hsu, DDS, PhD αναπληρωτή καθηγητή και συγγραφέα της έρευνας. “Με βάση αυτήν την προειδοποίηση, οι τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις των παιδιών αυτών θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου.”
Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν εγκύους κατά το πρώτο τρίμηνο κύησής ως μέλη του προγράμματος Growing Up in Singapore Towards Healthy Outcomes. Όταν τα μωρά τους ήταν 3,6 και 12 μηνών, οι γονείς ρωτήθηκαν για την παρουσία εκζέματος. Στα βρέφη που εμφάνισαν έκζεμα έγιναν δερματικές δοκιμές, ώστε να αξιολογηθεί η ευαισθησία τους στα συνηθισμένα αλλεργιογόνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα βρέφη που είχαν έκζεμα και ήταν ευαίσθητα στα κοινά αλλεργιογόνα είχαν 3.29 και 3.09 περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τερηδόνα στις ηλικίες των 2 και 3 ετών αντίστοιχα σε σύγκριση με τα βρέφη χωρίς έκζεμα. Ένας πιθανός μηχανισμός της σχέσης εκζέματος-τερηδόνας θα μπορούσε να είναι τα ελαττώματα στη δομή του ιστού κατά την ανάπτυξή του.

Τώρα, οι ερευνητές έχουν προχωρήσει στη διεξαγωγή μίας νέας γενετικής ανάλυσης. Αυτή η ανάλυση έχει στόχο να εξερευνήσει τη σύνδεση μεταξύ της τερηδόνας και άλλων παιδικών δερματικών ασθενειών.
Η μελέτη έχει τίτλο “Atopic Dermatitis and Early Childhood Caries: Results of the GUSTO Study”. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Journal of Allergy and Clinical Immunology.
Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/industrynews/item/1600-infants-with-eczema-more-likely-to-develop-tooth-decay.

(Visited 8 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close