Written by 1:17 pm Διάφορα

Η φροντίδα των δοντιών …. εν κινήσει!

20 λάθη που επηρεάζουν τα δόντια μας!

Το να φροντίζουμε τα δόντια μας κατά τη διάρκεια μίας “γεμάτης” μέρας μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο, ειδικά το πρωί όταν θέλουμε να πάρουμε εκείνον τον καφέ λάτε με γεύση καραμέλα ή όταν πρέπει να φάμε ένα βιαστικό μεσημεριανό πριν από μία σημαντική συνάντηση. Ωστόσο, αυτές οι επιλογές έχουν αντίκτυπο στα δόντια μας.
Ναι. Όλοι μπορεί να βουρτσίζουμε τα δόντια μας με φθοριούχο οδοντόκρεμα για δύο λεπτά, δύο φορές τη μέρα, αλλά μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου βουρτσίσματος τα δόντια μας μπορεί να υφίστανται διαρκείς “επιθέσεις”, αν δεν τους δίνουμε το χρόνο να ανακάμψουν. Τα δόντια μας αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο των οξέων που περιέχονται στα φαγητά και τα ποτά που καταναλώνουμε, ειδικά αν τα τελευταία περιέχουν ζάχαρη. Τα οξέα, τα οποία παράγονται από την βακτηριακή πλάκα και τα σάκχαρα που υπάρχουν στα φαγητά και τα ποτά, καταστρέφουν σιγά-σιγά την αδαμαντίνη και την οδοντίνη του δοντιού προκαλώντας τελικά τερηδόνα.
Νέα στοιχεία, ωστόσο, έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τσίχλας χωρίς ζάχαρη μπορεί να ωφελήσει την στοματική μας υγεία. Αν και δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα, η τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό ή το ποτό μπορεί να βοηθήσει τα δόντια μας να ανακάμψουν γρηγορότερα.
Η διαδικασία του μασήματος της τσίχλας βοηθά το στόμα να παράγει περισσότερο σάλιο, το οποίο είναι η φυσική άμυνα του οργανισμού μας κατά των οξέων. Το σάλιο μας χρειάζεται περίπου μία ώρα ώστε να αποκαταστήσει όλα τα μεταλλικά στοιχεία που έχει χάσει το σμάλτο μετά το φαγητό. Ωστόσο, αν μασήσουμε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη για είκοσι λεπτά μετά το φαγητό ή το ποτό, η ροή του σάλιου μας θα αυξηθεί και θα βοηθήσει να αποκατασταθούν τα μεταλλικά στοιχεία γρηγορότερα.
Εκτός λοιπόν από το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών που είναι βασικό και αναγκαίο, η κατανάλωση τσίχλας χωρίς ζάχαρη κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αποδειχτεί  αποτελεσματική λύση στην εξουδετέρωση των επιβλαβών οξέων μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο της φθοράς των δοντιών.
Πηγή
 
 

(Visited 11 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close