Written by 2:46 pm Διάφορα, Επιστημονικά Νέα, Καινοτομία

3D printing στην οδοντιατρική

Οι οδοντίατροι παγκοσμίως αξιοποιούν, πλέον τακτικά, τις δυνατότητες, που προσφέρει η τεχνολογία 3D printing, ενώ και οι ασθενείς τους αποκομίζουν τα οφέλη.

3D printing στην οδοντιατρική

Οι οδοντίατροι παγκοσμίως αξιοποιούν, πλέον τακτικά, τις δυνατότητες, που προσφέρει η τεχνολογία 3D printing, ενώ και οι ασθενείς τους αποκομίζουν τα οφέλη. Η πρόοδος που σημειώνεται στην τρισδιάστατη εκτύπωση έχει πλεονεκτήματα, που φτάνουν πέρα ​​από τους κλάδους της κατασκευής και της τεχνολογίας. Οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης, για την ταχεία και in house παραγωγή συσκευών, εργαλείων και άλλων εναλλακτικών θεραπείας των ασθενών. Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα ασχοληθούμε με τις δυνατότητες και την χρηστικότητα της τρισδιάστατης εκτύπωσης στην οδοντιατρική.

Διαδικασία 3D printing

Στην οδοντική τρισδιάστατη εκτύπωση, χρησιμοποιείται συχνά μια διαδικασία που ονομάζεται φωτοπολυμερισμός. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί φωτεινή ενέργεια, για να ξεκινήσει μια αντίδραση πολυμερισμού, που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας δομής πολυμερούς με τις επιθυμητές ιδιότητες. Συνήθως χρησιμοποιείται η πολυμερής ένωση polyether ether ketone (PEEK), καθώς είναι και ασφαλής και αποτελεσματική. Η PEEK, όντας ισχυρή σαν χάλυβας αλλά με 80% λιγότερο βάρος, είναι ένα απίστευτα υψηλής απόδοσης θερμοπλαστικό που μπορεί να διαμορφωθεί, ώστε να ταιριάζει στις οδοντικές ανάγκες του ασθενούς.

Ο φωτοπολυμερισμός περιλαμβάνει επίσης τη στερεολιθογραφία, μια εναλλακτική μέθοδο τρισδιάστατης εκτύπωσης, στην οποία τα μονομερή συντήκονται για την δημιουργία πολυμερών, που θα χρησιμοποιηθούν σε μεγαλύτερες κατασκευές, όπως νάρθηκες, νάρθηκες νυκτός, οδοντικές θήκες και μασελάκια.

Μια άλλη επιλογή για τη σύνθεση στερεολιθογραφικών οδοντιατρικών συσκευών είναι η εποξεική ρητίνη, η οποία είναι ένα θερμοσκληρυνόμενο πλαστικό ή ένα υλικό που χρησιμοποιεί θερμική ενέργεια. Οι εποξεικές ρητίνες είναι οικονομικές, ειδικά σε σύγκριση με το χρυσό ή το ασήμι, και είναι εντελώς αδιάλυτες.

Τρισδιάστατη σάρωση

Ένα ακόμη χρηστικό εργαλείο είναι και η 3D σάρωση. Με τη σάρωση των δοντιών ενός ασθενούς, οι οδοντίατροι χρησιμοποιήσουν λογισμικό για να δημιουργήσουν ένα, εξαιρετικά ακριβές, 3D μοντέλο του στόματος του ασθενούς. Στην οδοντιατρική, αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο, διότι τα οδοντικά εμφυτεύματα, οι νάρθηκες και οι θήκες πρέπει να ταιριάζουν απόλυτα στο στόμα του ασθενούς. Οποιαδήποτε αποτυχία σε αυτά, μπορεί να επιφέρει επιπλέον κόστος, χρόνο και δυσαρέσκεια. Η χρήση 3D σάρωσης και εκτύπωσης μειώνει δραστικά το περιθώριο σφάλματος. Με αυτό τον τρόπο, βοηθάει στο να γίνει η παραγωγή ναρθήκων, ναρθήκων νυκτός, ακόμη και η στοματική χειρουργική, μια βελτιστοποιημένη και ακριβής διαδικασία.

Επιπλέον, οι τρισδιάστατες σαρώσεις μπορούν να βοηθήσουν τους οδοντιάτρους και τους ορθοδοντικούς να προγραμματίσουν τις εργασίες τους. Κατά τη δημιουργία ενός νάρθηκα, ο οδοντίατρος ή o ορθοδοντικός χρησιμοποιεί το λογισμικό, για να καθορίσει ποια δόντια πρέπει να μετατοπιστούν και το χρονοδιάγραμμα που θα τοποθετήσει κάθε νέο νάρθηκα, ώστε να έρθουν τα δόντια στη σωστή θέση. Οι οδοντίατροι μπορούν ακόμη και να δώσουν στους ασθενείς τους ένα μοντέλο του παλιού τους χαμόγελου, για να συγκρίνουν τα αποτελέσματά, μόλις ολοκληρωθεί η ορθοδοντική θεραπεία.

3D νάρθηκες

Μία από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις του 3D printing, όπως είπαμε, είναι η παραγωγή ναρθήκων και ναρθήκων νυκτός. Οι νάρθηκες έχουν γίνει μια εξαιρετικά δημοφιλής εναλλακτική λύση στα σιδεράκια, λόγω του ότι είναι σχεδόν αόρατοι.

Μετά την παραγωγή του τρισδιάστατου μοντέλου των δοντιών ενός ασθενούς, τοποθετείται πάνω του ένα φύλλο πλαστικού. Στη συνέχεια, ο οδοντίατρος, με βάση το μοντέλο, σχεδιάζει και τυπώνει τον νάρθηκα. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό το μοντέλο γίνεται αργότερα ο πρώτος νάρθηκας, ο οποίος καθοδηγεί τα δόντια του ασθενούς προς τη μελλοντική τους θέση. 

Οι 3D νάρθηκες βοηθούν στην ομαλή ροή των εργασιών, καθώς μπορούν να παραχθούν γρήγορα. Χρειάζονται μόνο μερικές ώρες για το σχεδιασμό και την κατασκευή μιας πλήρους παρτίδας. Επίσης, είναι απίστευτα ακριβείς και προσαρμόσιμοι, λόγω της ακρίβειας της 3D σάρωσης.

Θήκες, Γέφυρες και Οδοντοστοιχίες

Η οδοντική αποκατάσταση, που γίνεται με 3D printing, αυξάνει την ταχύτητα και την ακρίβεια των εργασιών. Χρησιμοποιώντας τις παραδοσιακές μεθόδους, η κατασκευή μιας οδοντικής θήκης είναι συχνά μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία. Ωστόσο, η τρισδιάστατη εκτύπωση μειώνει δραστικά τον χρόνο και το κόστος δημιουργίας θηκών.

Για τη δημιουργία θηκών, ο οδοντίατρος σαρώνει το σπασμένο δόντι, χρησιμοποιεί λογισμικό για να δημιουργήσει ένα μοντέλο της θήκης και ύστερα, να την τυπώσει. Έτσι, αντί για εβδομάδες, τώρα η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μερικές ώρες. Επιπλέον, τα υλικά που χρησιμοποιούνται, όπως η εποξεική ρητίνη που αναφέραμε προηγουμένως, είναι πιο οικονομικά από τον χρυσό και τον άργυρο. Καθώς, λοιπόν, το κόστος του χρυσού και του αργύρου έχει αυξηθεί, οι τιμές της εποξεικής ρητίνης έχουν μειωθεί σημαντικά. Ουσιαστικά, η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι ένας από τους πιο οικονομικούς τρόπους για την παραγωγή οδοντικών εμφυτευμάτων και θηκών για ασθενείς.

Με τον συνδυασμό τεχνολογιών ψηφιακού αριθμητικού ελέγχου (CNC) και 3D εκτύπωσης,  οι αποκαταστάσεις με πορσελάνη γίνονται με μεγαλύτερη ευκολία και ακρίβεια. Πρώτα, γίνεται η τρισδιάστατη σάρωση και ο σχεδιασμός της αποκατάστασης και στη συνέχεια, το μηχάνημα CNC μπορεί να κόψει την πορσελάνη σύμφωνα με τις προδιαγραφές του στόματος του ασθενούς.

Λοιπές δυνατότητες του 3D printing

Υπάρχουν εφαρμογές του 3D printing ακόμη και στην οδοντιατρική χειρουργική. Η τεχνολογία αυτή παρέχει στους οδοντιάτρους τη δυνατότητα, να κατασκευάσουν νέα εργαλεία, που βοηθούν στην βελτιστοποίηση των χειρουργικών επεμβάσεων. Για παράδειγμα, ένας οδοντίατρος με το 3D μοντέλο του στόματος του ασθενούς, μπορεί να κατασκευάσει μια συσκευή παρόμοια με έναν νάρθηκα. Η μόνη διαφορά είναι ότι αυτός ο νάρθηκας έχει ανοίγματα στα σημεία όπου απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Έτσι, οι οδοντίατροι έχουν ένα πλάνο για το πως πρέπει να κινηθούν και βελτιώνουν την ταχύτητα, την ακρίβεια και την ασφάλεια των χειρουργικών τους διαδικασιών.

Επιπλέον, επιτρέπεται στους οδοντιάτρους να δημιουργούν πολύ πιο οικονομικούς μηχανισμούς συγκράτησης (μασελάκια). Οι ασθενείς συχνά χάνουν ή ξεχνούν τα μασελάκια έπειτα από την θεραπεία, κάτι που στο παρελθόν αποτελούσε ένα ακριβό και χρονοβόρο πρόβλημα. Η τρισδιάστατη εκτύπωση βοηθάει τους οδοντιάτρους να αντικαταστήσουν τους μηχανισμούς συγκράτησης με πολύ μεγαλύτερη ευκολία.

Οφέλη για τον ασθενή

Οι ασθενείς αποκομίζουν επίσης, πολλά οφέλη από την εμφάνιση αυτής της τεχνολογίας. Αρχικά, οι οδοντίατροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τρισδιάστατα μοντέλα σαν «χάρτη» πριν τοποθετήσουν τα εμφυτεύματα, νάρθηκες ή άλλες ορθοδοντικές μεθόδους, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια. Επίσης, η ακρίβεια και η ταχύτητα με την οποία κατασκευάζονται τα εργαλεία και οι συσκευές. Οι ασθενείς δεν χρειάζεται να περιμένουν εβδομάδες να ετοιμαστούν οι θήκες ή οι νάρθηκες. Πλέον, κατασκευάζονται σε λίγες ώρες, μειώνοντας την ταλαιπωρία και τη δυσαρέσκεια τους. Επιπλέον, η μείωση του κόστους. Η χρήση εξελιγμένων τεχνολογιών και υλικών απαιτεί την απασχόληση λιγότερων εργαζομένων και λιγότερο χρόνο παραγωγής, ενώ παράγοντα λιγότερα απόβλητα. Αυτό βοηθά στη διατήρηση του κόστους των συσκευών συγκράτησης, των ναρθήκων, των εμφυτευμάτων και των θηκών σε λογικές τιμές. Φυσικά, τα οφέλη των ασθενών δίνουν πλεονέκτημα στους οδοντιάτρους, καθώς αυτοί μπορούν να γνωστοποιήσουν την ποιότητα των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το πελατολόγιο.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση φέρνει επανάσταση στην οδοντιατρική βιομηχανία. Καθώς όλο και περισσότεροι οδοντίατροι υιοθετούν αυτήν την τεχνολογία, το κόστος των τρισδιάστατων εκτυπωτών και υλικών μειώνεται. Επομένως, μειώνεται και το κόστος των υπηρεσιών , γεγονός που ωφελεί και τους οδοντιάτρους και τους ασθενείς.

Πηγή: Dentistry Today

Διαβάστε ακόμη: https://www.dentalalert.gr/5_tropoi_pou_o_diavitis_epireazei_ti_stomatiki_sas_ygeia/

(Visited 413 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close