Written by 12:21 pm Διάφορα, Επιστημονικά Νέα

Νέα μέθοδος καθορίζει το φύλο από ένα και μόνο δόντι!

Νέα μέθοδος καθορίζει το φύλο από ένα και μόνο δόντι!

Μια νέα τεχνική που αναπτύχθηκε στο UC Davis επιτρέπει στους αρχαιολόγους να βρουν το φύλο ενός ατόμου από ένα και μόνο δόντι!

Νέα μέθοδος καθορίζει το φύλο από ένα και μόνο δόντι!

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια έχουν αναπτύξει μια τεχνική που χρησιμοποιεί ευαίσθητη φασματομετρία μάζας για την εκτίμηση του βιολογικού φύλου των ανθρώπινων απολιθωμάτων, με τον υπολογισμό των πρωτεϊνών των δοντιών.
Ενώ οι ερευνητές μπορούν να καθορίσουν το φύλο σε σκελετούς ενηλίκων εξετάζοντας τα χαρακτηριστικά των οστών, όπως την λεκάνη που διαφέρει μεταξύ των αρσενικών και των θηλυκών, οι σκελετοί των παιδιών και των εφήβων δεν παρουσιάζουν αυτές τις δομικές αλλαγές. Επιπλέον, η ανάλυση DNA είναι μια δαπανηρή διαδικασία και το DNA είναι εύθραυστο σε σύγκριση με άλλα μόρια.
Τα δόντια, ωστόσο, διατηρούνται σε καλή κατάσταση και βρίσκονται συχνά σε αρχαιολογικούς χώρους, δήλωσε ο ανθρωπολόγος του UC Davis, Jelmer Eerkens, MA, PhD. Τα δόντια μπορούν, επίσης, να αποκαλύψουν στους ερευνητές πολλά για τον άνθρωπο στον οποίο ανήκαν, πρόσθεσε ο Eerkens.
Η νέα μέθοδος αναπτύχθηκε από τον Glendon Parker, PhD, αναπληρωτή καθηγητή περιβαλλοντικής τοξικολογίας. την Julia Yip, MS, φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα των εγκληματολογικών επιστημών. και τον Brett Phinney, PhD.
Οι πρωτεΐνες αμυλογενίνης παίζουν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό της αδαμαντίνης (σμάλτο) των δοντιών. Τα γονίδια για τις αμυλογενίνες εντοπίζονται στα χρωμοσώματα Χ και Υ που καθορίζουν το βιολογικό φύλο στους ανθρώπους, αν και η ίδια η αμυλογενίνη δεν έχει καμία σχέση με το φύλο.
Οι αναλύσεις της ιατροδικαστικής εξέτασης DNA για το φύλο συχνά εξαρτώνται από την αναζήτηση των γονιδίων αμυλογενίνης X ή Y. Οι γυναίκες θα έχουν αμυλογενίνη-X στα δόντια τους, ενώ οι άνδρες θα πρέπει να έχουν και τις δύο εκδόσεις X και Y της πρωτεΐνης.
Η Yip εξέτασε 40 δείγματα σμάλτου από 25 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δοντιών από ενήλικες και νεογιλών δοντιών από παιδιά. Η ηλικία των δοντιών κυμαινόταν από 100 έως 7.300 χρόνια. Τα δόντια συλλέχθηκαν από αρχαιολογικούς χώρους στη Βόρεια Αμερική και το Περού.
Η νέα μέθοδος προσθέτει ακόμα ένα κομμάτι πληροφορίας που οι αρχαιολόγοι μπορούν να λάβουν από ένα και μόνο δόντι, δήλωσε ο Eerkens.
Η έρευνα έχει τίτλο “Sex Estimation Using Sexually Dimorphic Amelogenin Protein Fragments in Human Enamel” και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Archaeological Science.
Πηγή: dentistrytoday.com

(Visited 12 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close