Written by 12:52 pm Διάφορα, Επιστημονικά Νέα

Πόσο σημαντικό είναι το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών

Φυσικά και όλοι γνωρίζουν την τεράστια σημασία που έχει για την στοματική υγιεινή το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος. Η παράλειψη μιας ή δύο ημερών από το βούρτσισμα και το νήμα είναι πραγματικά μεγάλη υπόθεση, καθώς στο στόμα παράγονται βακτήρια που προκαλούν ασθένεια των ούλων και επιταχύνουν τη γήρανση του στόματος

Πόσο σημαντικό είναι το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών

Φυσικά και όλοι γνωρίζουν την τεράστια σημασία που έχει για την στοματική υγιεινή το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος. Η παράλειψη μιας ή δύο ημερών από το βούρτσισμα και το νήμα είναι πραγματικά μεγάλη υπόθεση, καθώς στο στόμα παράγονται βακτήρια που προκαλούν ασθένεια των ούλων και επιταχύνουν τη γήρανση του στόματος γρηγορότερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, σύμφωνα με το Qingdao Institute of BioEnergy and Bioprocess Technology Single-Cell Center του Chinese Academy of Sciences.

Εντός 24 έως 72 ωρών από τη διακοπή της στοματικής υγιεινής, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια απότομη αύξηση στην παρουσία «καλών στοματικών βακτηρίων» και των ευεργετικών αντιφλεγμονωδών χημικών με τις οποίες σχετίζονται. Ωστόσο, διαπίστωσαν επίσης αύξηση των «κακών βακτηρίων», που συνήθως εμφανίζονται στο στόμα των ασθενών με περιοδοντίτιδα.

Στην μελέτη τους, οι ερευνητές ζήτησαν από 40 συμμετέχοντες με διαφορετικά επίπεδα φυσιολογικής ουλίτιδας να εκτελέσουν τη βέλτιστη στοματική υγιεινή για τρεις εβδομάδες, γεγονός που οδήγησε σε μειωμένη ουλίτιδα και μια υγιή βάση για τη μελέτη. Η ουλίτιδα στη συνέχεια επανεμφανίστηκε, όταν διακόπηκε η ρουτίνα στοματικής υγιεινής των ατόμων για ένα διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Όμως, από την στιγμή που επανεκκίνησαν την φροντίδα της στοματικής υγιεινής, ανάρρωσαν γρήγορα, λόγω της αναστρέψιμης φύσης της ουλίτιδας.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν, επίσης, γενετικές αναλύσεις στον πληθυσμό των βακτηρίων στα ούλα των ατόμων, καθώς αυτός άλλαξε. Πραγματοποιήθηκαν χημικές αναλύσεις των μορίων που παρήχθησαν από τα βακτήρια και καταγράφηκαν οι ανοσοαποκρίσεις των συμμετεχόντων στη μελέτη.

Μέσα σε μόλις 24 έως 72 ώρες από τη στιγμή που οι συμμετέχοντες διέκοψαν το βούρτσισμα και το νήμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια απότομη μείωση στην παρουσία πολλαπλών ειδών του βακτηρίου Rothia, καθώς και της χημικής βεταΐνης, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη ρόλο σε διάφορες φλεγμονώδεις ασθένειες. Υπήρξε επίσης, μια γρήγορη, πλήρης ενεργοποίηση πολλαπλών κυτοκινών σιελογόνων, οι οποίοι απαρτίζονται από πρωτεΐνες και άλλα μόρια που παράγονται από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που σχετίζονται με φλεγμονή. Ακριβώς όπως η παρουσία των «καλών βακτηρίων» είχε μειωθεί, υπήρξε μια απότομη αύξηση στην παρουσία των τύπων βακτηρίων που συνήθως εμφανίζονται στους ασθενείς με περιοδοντίτιδα, παρόλο που δεν υπήρχαν ακόμη συμπτώματα της ασθένειας. Συνολικά, η θετική συσχέτιση με τη βεταΐνη και η αρνητική συσχέτιση με την ουλίτιδα υποδηλώνουν ότι το βακτήριο Rothia μπορεί να κατατάσσεται στα «καλά βακτήρια», ευεργετικά για την υγεία των ούλων, συμβάλλοντας με κάποιο τρόπο στην παραγωγή βεταΐνης.

Επιπλέον παρατηρήθηκε μια ξαφνική «γήρανση» των βακτηρίων στο στόμα των ασθενών. Η μικροβιοκοινότητα του στόματός τους είχε «γεράσει» περίπου έναν χρόνο σε λιγότερο από ένα μήνα. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η σύνθεση του πληθυσμού της στοματικής μικροβιοκοινότητας είναι ένας καλός προγνωστικός δείκτης της ηλικίας ενός ασθενούς. Καθώς οι ασθενείς μεγαλώνουν ηλικιακά, παρατηρείται μείωση στον πληθυσμό ορισμένων ειδών βακτηρίων και αύξηση άλλων. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι έχουν μικρότερο πληθυσμό του βακτηρίου Rothia. Μετά από μόλις 28 ημέρες ουλίτιδας, παρατηρήθηκε ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν την στοματική μικροβιακή ηλικία ατόμων που ήταν ένα χρόνο μεγαλύτεροί τους ηλικιακά.

Οι ερευνητές θέλουν τώρα να συνεχίσουν να μελετούν τη σχέση μεταξύ του Rothia, της βεταΐνης και των φλεγμονών για να εξετάσουν αν υπάρχει τρόπος να αντιδράσουμε καλύτερα στα πρώιμα στάδια της ουλίτιδας και επομένως, να την αντιμετωπίσουμε. 

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ

Πηγή: Dentistry Today

Διαβάστε ακόμη: https://www.dentalalert.gr/pos_na_apoktisete_kaliteres_sxeseis_me_tous_astheneis_sas/

(Visited 47 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close