Written by 1:49 pm Διάφορα

Αφιέρωμα Μαρτίου: Ύπνος, Αναπνοή και Παιδιά! (Μέρος Δεύτερο)

Αφιέρωμα Μαρτίου: Ύπνος, Αναπνοή και Παιδιά! (Μέρος Δεύτερο)

Σήμερα, συνεχίζουμε με το αφιέρωμα μας στον ύπνο, την αναπνοή και τα παιδιά. Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος, θα δούμε ένα αληθινό περιστατικό υπνικής άπνοιας και τη θεραπεία που εφαρμόστηκε, ενώ θα εξετάσουμε και ένα προτεινόμενο πρωτόκολλο διαχείρισης τέτοιων περιστατικών.

Αφιέρωμα Μαρτίου: Ύπνος, Αναπνοή και Παιδιά! (Μέρος Δεύτερο)

Πρωτόκολλο Διαχείρισης

Σε μια οδοντιατρική κλινική, η δημιουργία σχέσεων και η συχνή επικοινωνία με άλλους ειδικούς του ιατρικού κλάδου βελτιώνει την ποιότητα της φροντίδας των ασθενών. Επίσης, δίνει την ευκαιρία στους ιατρούς και τους οδοντιάτρους να ανταλλάξουν απόψεις, πληροφορίες από πρόσφατες έρευνες και εμπειρία.
Το οδοντιατρικό επάγγελμα αλλάζει και διευρύνει το πεδίο του όσο αφορά στην αξιολόγηση και τις επιλογές θεραπείας. Οι οδοντίατροι θα πρέπει να εξετάζουν τον ασθενή και, ανάλογα με την περίπτωση, να απευθύνονται στον κατάλληλο ιατρό.
Η έρευνα δείχνει ότι πολλά παιδιά εμφανίζουν ένα ή περισσότερα συμπτώματα όταν υποφέρουν από διαταραχές στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Η πλειονότητα των προβλημάτων του ύπνου παραμένει σε μεγάλο βαθμό χωρίς διάγνωση, ή αντιμετωπίζεται με φάρμακα.
Με το άνοιγμα της οδοντιατρικής πρακτικής, ο οδοντίατρος μπορεί να εντοπίσει τα προβλήματα των αεραγωγών και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ανάπτυξης, καθώς και τις ορθοδοντικές συνθήκες που σχετίζονται με τις διαταραχές κατά τον ύπνο.
Η κακή σύγκλειση μπορεί συχνά να υποδεικνύει στενό ουρανίσκο. Ο προγναθισμός μπορεί να υποδεικνύει προβλήματα στην ανάπτυξη της άνω και κάτω γνάθου. Η οπίσθια σταυροειδής σύγκλειση μπορεί να υποδεικνύει μία ανεπαρκώς ανεπτυγμένη ρινική κοιλότητα.

Μελέτη Περίπτωσης

Μία ασθενής ηλικίας 6 ετών παρουσιάστηκε με ιστορικό ροχαλητού σε τακτική βάση, ασυναίσθητη ούρηση και ομιλία κατά τη διάρκεια του ύπνου, διακοπτώμενο ύπνο και βρουξισμό. Ήταν υπό τη φροντίδα ενός λογοθεραπευτή για 3½ χρόνια και είχε διαγνωστεί με Αναπτυξιακή Απραξία. Ο γιατρός της υποψιαζόταν ως αιτία την υπνική άπνοια, αλλά η ασθενής δεν είχε εξεταστεί. Αντιμετώπιζε εκπαιδευτικές δυσκολίες και οι γονείς της σκέφτονταν να αλλάξουν σχολείο. Η μητέρα της την έφερε για θεραπεία εξαιτίας της κακής ευθυγράμμισης των γνάθων της, των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια της και της αγκυλογλωσσίας.

Παρατήρηση

Όταν χαιρέτησα την ασθενή καθώς περπατούσε στο διάδρομο, παρατήρησα ότι το βάδισμα της ήταν άτονο και ότι φαινόταν αδύναμη από τη δεξιά πλευρά. Η ασθενής μιλούσε σπάνια και δυσκολευόταν ακόμα και να καθίσει για την εξέταση. Κλινικά, είχε λειτουργική πρόσθια σταυροειδή σύγκλειση και διόγκωση των αγγείων κάτω από τα μάτια. Η θέση της γλώσσας ήταν χαμηλή και παρατήρησα μια μυολειτουργική ανισορροπία της γλώσσας όταν απαντούσε σε ερωτήσεις σχετικά με το σχολείο και το αγαπημένο της χρώμα. Η ασθενής ανέπνεε κυρίως από το στόμα.

Θεραπεία

Εφαρμόστηκε η θεραπεία Healthy Start. Ένας συνδυασμός λειτουργικών ορθοδοντικών μηχανημάτων αντιμετώπισε τις συνήθειες και τα ορθοδοντικά προβλήματα της ασθενούς.  Μια επέμβαση στη γλώσσα με λέιζερ πραγματοποιήθηκε σε συνδυασμό με θεραπεία από έναν χειροπράκτη που συνεργάστηκε με την ασθενή πριν και μετά την επέμβαση για να βελτιώσει την εμβέλεια της κίνησης και να ενισχύσει το μυϊκό της σύστημα.

Συμπέρασμα

Η οδοντιατρική δεν είναι πλέον μόνο η ιατρική των δοντιών αλλά αφορά στη γενική υγεία των ασθενών μας. Υπάρχουν πολλά παιδιά που αγωνίζονται ώστε να αναπνέουν σωστά και να μπορούν να κοιμηθούν καλά. Είναι επιτακτική ανάγκη η οδοντιατρική κοινότητα να παρέχει την κατάλληλη θεραπεία σ’αυτά τα παιδιά και να προάγει την σωστή ανάπτυξη τους.
Η εκπαίδευση για τον οδοντίατρο είναι ζωτικής σημασίας. Ως οδοντίατροι, αναζητούμε την εκπαίδευση εκείνη που μας παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις και μας βοηθά να κερδίσουμε τα πλεονεκτήματα μιας κλινικής εμπειρίας που είναι κρίσιμη για την πρακτική μας.
Θα πρέπει να κοιτάμε πέρα ​​από τα δόντια και να εντοπίζουμε θέματα υγείας που επηρεάζουν τους νεαρούς ασθενείς μας. Έπειτα θα είμαστε σε θέση να προτείνουμε μια ολοκληρωμένη θεραπεία που να προσφέρει στους ασθενείς μια πιο υγιή ζωή με όμορφα χαμόγελα.
Πηγή: http://www.dentaltown.com/

(Visited 21 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close