Written by 9:18 am Επιστημονικά Νέα

Οι 10 κορυφαίες συμβουλές που θα κρατήσουν το στόμα του παιδιού σας υγιές! (Μέρος Πρώτο)

Οι 10 κορυφαίες συμβουλές που θα κρατήσουν το στόμα του παιδιού σας υγιές! (Μέρος Πρώτο)

Τα περισσότερα οδοντιατρικά προβλήματα κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία μπορούν να αποφευχθούν. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές οι γονείς δεν έχουν πρόσβαση σε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορεί να επιτευχθεί η βέλτιστη στοματική υγεία για τα παιδιά τους. Οι επισκέψεις στον παιδοδοντίατρο, οι οποίες πρέπει να ξεκινούν από το πρώτο έτος του παιδιού, δεν περιλαμβάνονται στην καθημερινή ρουτίνα των παιδιών μέχρι τουλάχιστον την ηλικία των τριών ετών. Οπότε, οι γονείς μπορούν να επωφεληθούν πολύ από τις ακόλουθες στρατηγικές πρόληψης ασθενειών του στόματος.

Οι 10 κορυφαιες συμβουλες που θα κρατησουν το στομα του παιδιού σας υγιες!

#10: Η μητερα πρεπει να φροντιζει τη δικη της στοματικη υγεια κατα τη διαρκεια της εγκυμοσυνης

Μια μέλλουσα μητέρα, η οποία αντιμετωπίζει οδοντιατρικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως φλεγμονές, πρησμένα ούλα (ουλίτιδα εγκυμοσύνης), ή αυξημένη οδοντική τερηδόνα, πρέπει να αναζητήσει οδοντιατρική φροντίδα από έναν ειδικό.

#9: Επισκεφθειτε τον οδοντιατρο οταν ανατειλλει το πρωτο δοντι του παιδιου για να αυξησετε την πιθανοτητα μιας παιδικης ηλικιας χωρις τερηδονα

Ένα από τα εμπόδια στην πρόληψη της πρώιμης εμφάνισης τερηδόνας είναι το γεγονός ότι οι γονείς δεν ενημερώνονται σωστά για τις αναγκαίες ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Οι παιδίατροι σπάνια ενθαρρύνουν τις έγκαιρες επισκέψεις στον οδοντίατρο, με αποτέλεσμα τα παιδιά να φτάνουν τριών ή τεσσάρων χρονών χωρίς αυτές.
Η επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο κατά το πρώτο έτος της ζωής του βρέφους διασφαλίζει την σωστή ενημέρωση των γονιών σχετικά με τα θέματα στοματικής υγείας των παιδιών τους.

#8: Ο θηλασμος πρεπει να συνοδευεται απο παρεμβασεις στοματικης υγιεινης

Ο θηλασμός είναι προτιμότερος από το μπιπερό, διότι έχει τόσο αναπτυξιακά όσο και ανοσολογικά πλεονεκτήματα για το παιδί. Ωστόσο, ο θηλασμός κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση πρώιμης τερηδόνας.
Ιδανικά, το πλάνο διατροφής πρέπει να ακολουθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα. Συγκεκριμένα, η νυκτερινή διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο οδοντικής τερηδόνας, καθώς το σάλιο που παράγεται κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι λιγότερο.
Μια σημαντική παρέμβαση στα πολύ μικρά παιδιά είναι ο καθαρισμός των δοντιών με τη χρήση μιας υγρής γάζας ή ενός μαλακού υφάσματος μετά από κάθε γεύμα. Μετά τους έξι μήνες μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μια ελάχιστη ποσότητα οδοντόκρεμας, ενώ από 2 ετών και άνω μπορεί να αρχίσει η κανονική χρήση μαλακής οδοντόβουρτσας τουλάχιστον 2 φορές τη μέρα.

#7: Χρησιμοποιειστε ενα συνδυασμο κρυου και πιεσης κατα την περιοδο της οδοντοφυΐας

Η οδοντοφυΐα μπορεί να είναι δύσκολη περίοδος για το μωρό. Ο πόνος που σχετίζεται με την αρχική ανατολή των δοντιών μπορεί να είναι αρκετά σοβαρός. Τα συμπτώματα της οδοντοφυΐας συνήθως περιλαμβάνουν την ευερεθιστότητα, την απώλεια της όρεξης, διαταραγμένο ύπνο, υπερβολικό σάλιο, πιπίλισμα ή δάγκωμα δαχτύλων, και ξαφνικό κλάμα.
Η τοπική εφαρμογή κρύου στην πληγείσα περιοχή είναι η αποτελεσματικότερη θεραπεία για τον πόνο της οδοντοφυΐας. Συνοδευόμενη από το δάγκωμα ενός σκληρού αντικειμένου, παρέχει τον καλύτερο τρόπο για την αντιμετώπιση της δυσφορίας. Οι δακτύλιοι οδοντοφυΐας που κυκλοφορούν στο εμπόριο, γεμάτοι με αποστειρωμένο νερό, προσφέρουν έναν αποτελεσματικό και ασφαλή συνδυασμό κρύου και πίεσης.

#6: Οταν η συχνοτητα της καταναλωσης γλυκων μειωνεται, η καθαροτητα του στοματος αυξανεται

Η μείωση της συχνότητας κατανάλωσης φαγητού, σνακ και γλυκών (με την έννοια ότι κανείς θα τρώει τα κανονικά του γεύματα και κάποια δεκατιανά) μειώνει επίσης την πιθανότητα απομετάλλωσης του σμάλτου.

Συνεχίζεται….
Μην χάσετε το δεύτερο μέρος του άρθρου αύριο!

 

(Visited 12 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close