Written by 2:15 pm Καινοτομία

Ανίχνευση φλεγμονών στο στόμα με … τσίχλα;

Ανίχνευση φλεγμονών στο στόμα με ... τσίχλα;

Μια διαγνωστική εξέταση που βασίζεται σε … τσίχλα αναπτύχθηκε από μια φαρμακευτική ερευνητική ομάδα στη Γερμανία. Η εξέταση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκαιρη ανίχνευση των μολυσμένων οδοντικών εμφυτευμάτων, αποτρέποντας σοβαρές επιπλοκές όπως την απώλεια οστικής μάζας.

Ανιχνευση φλεγμονων στο στομα με … τσίχλα;

Στα χρόνια που ακολουθούν μετά την τοποθέτηση ενός οδοντικού εμφυτεύματος, το 6 έως το 15% των ασθενών αναπτύσσουν μια φλεγμονώδη κατάσταση που προκαλείται από βακτήρια, τα οποία στη χειρότερη περίπτωση καταστρέφουν τον μαλακό ιστό και τα οστά γύρω από το εμφύτευμα.
Η ελπίδα είναι ότι στο μέλλον οι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από μια γρήγορη και οικονομικά προσιτή μέθοδο ώστε να αξιολογηθούν ως προς το αν φέρουν τέτοια βακτήρια στο στόμα τους χρησιμοποιώντας ένα διαγνωστικό τεστ που βασίεται σε μια τσίχλα και που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Julius-Maximilians-Universität Würzburg στη Βαυαρία της Γερμανίας.
Ο τρόπος που λειτουργει η εξέταση είναι ότι όταν υπάρχει φλεγμονή στο στόμα, ενεργοποιούνται συγκεκριμένα ένζυμα αποδόμησης πρωτεϊνών που επίσης διασπούν γρήγορα ένα ειδικό συστατικό στην τσίχλα. Ως αποτέλεσμα, απελευθερώνεται μία πικρή γεύση που ειδοποιεί τους ασθενείς ότι πρέπει να δουν τον οδοντίατρό τους.
Οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το νέο διαγνωστικό εργαλείο οπουδήποτε και οποτεδήποτε χωρίς τεχνικό εξοπλισμό“, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Lorenz Meinel, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι θα περάσουν δύο έως τρία χρόνια μέχρις ότου η τσίχλα να είναι εμπορικά διαθέσιμη.
Εν τω μεταξύ, οι ταχείες δοκιμές της τσίχλας για άλλες ιατρικές εφαρμογές βρίσκονται υπό εξέλιξη.
Ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να διαγνώσουμε άλλες ασθένειες με το διαγνωστικό εργαλείο μας, ώστε να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ασθένειες όσο το δυνατόν νωρίτερα“, δήλωσε ο καθηγητής Meinel.
Η ανακάλυψη των ερευνητών περιγράφεται στο τεύχος του Αυγούστου του περιοδικού Nature Communications.

(Visited 30 times, 1 visits today)

Last modified: August 31, 2017

Close