Written by 12:24 μμ Διάφορα

Η οδοντιατρική φροντίδα είναι δικαίωμα – όχι πολυτέλεια

Η οδοντιατρική φροντίδα είναι δικαίωμα - όχι πολυτέλεια

Η οδοντιατρική φροντίδα είναι δικαίωμα – όχι πολυτέλεια, Άρθρο από τον ανεξάρτητο συγγραφέα Abdullah Shihipar με βάση το Τορόντο του Καναδά.
Στο πανεπιστήμιο, έμαθα ότι το ασφαλιστικό πλάνο υγείας των σπουδαστών μου κάλυπτε την οδοντιατρική περίθαλψη και έτσι πήγα στον οδοντίατρο για καθαρισμό – για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία. Ο οδοντίατρος έκπληκτος με αυτό που είδε, με συμβούλευσε για τη σημασία του τακτικού καθαρισμού των δοντιών. Η συχνή επίσκεψη στον οδοντίατρο, είπε, θα είχε εμποδίσει τη δημιουργία πλάκας στα δόντια μου.

Η οδοντιατρική φροντίδα ειναι δικαιωμα – οχι πολυτελεια

Συμφώνησα με όσα είπε ο οδοντίατρος μου, οι συχνότερες επισκέψεις θα είχαν βελτιώσει την κατάσταση των δοντιών μου. Αλλά, όπως και έξι εκατομμύρια Καναδοί, είχα αποφύγει να πάω στον οδοντίατρο για έναν απλό λόγο – δεν είχα τα χρήματα να το κάνω. Για όσους δεν έχουν οδοντιατρική ασφάλιση, η επίσκεψη στον οδοντίατρο για καθαρισμό είναι μια πολυτέλεια. Για τις μεγάλες οικογένειες, ακόμη και η τιμή μιας απλής διαδικασίας μπορεί να είναι απρόσιτη. Η θεραπεία επιδιώκεται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο και ακόμη και τότε, οι άνθρωποι πηγαίνουν πολύ μακριά προκειμένου να πάρουν την καλύτερη διαθέσιμη τιμή.
Αυτή ήταν και η ιδέα της Melissa Lopez, μιας μητέρας από το Whitby, Ont., όταν ανακάλυψε ότι η κόρη της είχε εννέα κοιλότητες τερηδόνας πριν από ένα χρόνο. Μετά από μια επίσκεψη σε έναν οδοντίατρο, η κα Lopez επισκέφθηκε ένα άλλο οδοντιατρείο για να πάρει μια δεύτερη γνώμη. Εκεί ο οδοντίατρος βρήκε λιγότερες κοιλότητες και έτσι αποφάσισε να ξεκινήσει τις διαδικασίες θεραπείας εκεί. Τον περασμένο Ιούνιο, έλαβε μια κλήση από την Εταιρεία για τη Βοήθεια των Παιδιών που της επεσήμαινε ότι είχε κατηγορηθεί από τον πρώτο οδοντίατρο για «πιθανή παραμέληση της στοματικής υγείας» του παιδιού της.
Σύμφωνα με το Royal College of Dental Surgeons του Οντάριο, ο οδοντίατρος έπρεπε να αναφέρει την κυρία Lopez. Ενώ δεν είχε οδοντιατρική ασφάλιση, ήταν τελικά σε θέση να πληρώσει για τη διαδικασία που απαιτούνταν για την κόρη της. Αλλά αν δεν μπορούσε; Τι γίνεται αν κάποιος άλλος γονέας δεν μπορεί να πληρώσει για μια απαραίτητη διαδικασία; Πρέπει να τιμωρηθεί επειδή δεν έχει τα μέσα να πληρώσει;
Η στοματική υγειονομική περίθαλψη είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γενική υγεία μας και επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα των δοντιών μας. Δεν είναι μόνο τα κίτρινα δόντια και η πλάκα – τα οδοντικά προβλήματα μπορεί να εξελιχθούν σε ασθένεια των ούλων, σοβαρή λοίμωξη και καρκίνο του στόματος. Ωστόσο, εδώ το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο άτομο και τις επιλογές του, αλλά και στο σύστημα.
Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζεται ως βασικό μέρος της υγειονομικής περίθαλψης, η οδοντιατρική φροντίδα εξακολουθεί να χορηγείται σαν να είναι μια περιττή αισθητική διαδικασία. Χρηματοδοτείται σε ιδιωτικό επίπεδο και εξαιρείται από τη φαρμακευτική αγωγή. Αυτό δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες.
Μέρη όπως η Φινλανδία και η Σουηδία περιλαμβάνουν την οδοντιατρική περίθαλψη στο πλαίσιο των εθνικών τους προγραμμάτων υγείας. Εάν ο στόχος ενός καθολικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης είναι να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε ουσιαστική υγειονομική περίθαλψη, τότε η οδοντιατρική περίθαλψη πρέπει να αποτελεί μέρος αυτής της κάλυψης. Δεν μπορούμε να έχουμε μια κοινωνία όπου μόνο οι πλούσιοι επιτρέπεται να έχουν υγιή δόντια.
Είναι απλό. Αν οι άνθρωποι είχαν πρόσβαση στην οδοντιατρική φροντίδα, θα τη χρησιμοποιούσαν.
Η εισαγωγή της οδοντιατρικής φροντίδας στα εθνικά προγράμματα παγκοσμίως είναι ο μόνος τρόπος για να διαγραφούν οι ανισότητες που υπάρχουν στην περίθαλψη και να εξασφαλιστεί ότι όλοι μπορούν να διατηρούν τα δόντια τους καθαρά και υγιή. Είναι καιρός να το πιέσουμε.
Πηγή: https://www.theglobeandmail.com/opinion/dental-care-is-a-right-not-a-luxury/article35776626/

(Visited 6 times, 1 visits today)

Last modified: 28 Ιουλίου, 2022

Close