Written by 7:00 pm Διάφορα

Πώς να βοηθήσετε τους ασθενείς που τρώνε τα νύχια τους

Πώς να βοηθήσετε τους ασθενείς που τρώνε τα νύχια τους

Ως οδοντίατροι, είμαστε πολύ εξοικειωμένοι με συγκεκριμένα στοματικά προβλήματα που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι ασθενείς είχαν τις σωστές συνήθειες υγιεινής. Μία κακή συνήθεια που οδηγεί σε οδοντιατρικά προβλήματα είναι το δάγκωμα των νυχιών.

Πως να βοηθησετε τους ασθενεις που τρωνε τα νύχια τους

Η ονυχοφαγία μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση στους ασθενείς που αισθάνονται νευρικά ή βαριούνται, αλλά κάνει περισσότερη ζημιά απ’ότι ξέρουν. Ως οδοντίατροι τέτοιων ασθενών πρέπει να τους βοηθήσουμε να σταματήσουν να δαγκώνουν τα νύχια τους.
Εδώ είναι μερικές περιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν από την ονυχοφαγία τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να πείσετε τους ασθενείς σας να σταματήσουν.

Η εκθεση σε βακτηρια

Πρέπει να βοηθήσουμε τους ασθενείς μας να κατανοήσουν ότι ανά πάσα στιγμή χρησιμοποιούν τα χέρια τους, κινδυνεύουν  να εκτεθούν σε διάφορα είδη βακτηρίων. Ακόμα και όταν τα σαπουνίζουν, ορισμένα από αυτά τα μικρόβια παραμένουν κάτω από τα νύχια.
Το δάγκωμα των νυχιών αναπόφευκτα μεταφέρει τα μικρόβια από τα νύχια στα δόντια, στη γλώσσα και τα ούλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξάπλωσή τους στο στόμα.

Το δαγκωμα των νυχιων μπορει να βλαψει τα ουλα

Το δάγκωμα των νυχιών συνήθως κάνει τα νύχια να μεγαλώνουν πιο έντονα με πιο έντονες άκρες. Όταν λοιπόν λείπουν οι στρογγυλεμένες άκρες των νυχιών, οι ασθενείς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να τραυματίσουν τα ούλα τους. Μία ανοιχτή πληγή στα ούλα με τόσα βακτήρια που υπάρχουν στο στόμα μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε μόλυνση.

Τριξιμο των δοντιων

Σύμφωνα με την Ακαδημία Γενικής Οδοντιατρικής, οι άνθρωποι που τρώνε τα νύχια τους, εκείνοι που μασουλάνε κάτι ή εκείνοι που σφίγγουν το σαγόνι τους όταν είναι νευρικοί, βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν βρουξισμό.

Κροταφογναθικες Διαταραχες

Το έντονο δάγκωμα των νυχιών μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη κροταφογναθικής διαταραχής (TMJ). Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στα δύο.

Προτασεις θεραπειας

Για να βοηθήσετε στο να αποτραπεί το δάγκωμα των νυχιών, μπορείτε να προτείνετε στους ασθενείς να φορέσουν ένα προστατευτικό στόματος. Ορισμένοι θεωρούν ότι η χρήση τέτοιων προστατευτικών βοηθά σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη της περαιτέρω βλάβης των δοντιών.
Οι οδοντίατροι μπορεί, επίσης, να εκπαιδεύσουν τους ασθενείς σε τεχνικές όπως να ακουμπάνε τη γλώσσα προς τα πάνω με τα χείλη κλειστά και τα δόντια χώρια ώστε να αποφευχθούν ζημιές στα δόντια.
Όποια και να είναι η αιτία που οι ασθενείς τρώνε τα νύχια τους, εδώ θα βρείτε 3 τεχνικές για να τους βοηθήσετε να σταματήσουν.

  1. Συμβουλέψτε τους να κόβουν τα νύχια τους κοντά, ώστε να μην έχουν τι να δαγκώσουν.
  2. Πείτε τους να περάσουν στα νύχια τους βερνίκι που έχει πικρή γεύση. Ορισμένα από αυτά έχουν ένα λάδι ως βασικό συστατικό το οποίο έχει πικρή γεύση και έτσι αποθαρρύνει το δάγκωμα των νυχιών.
  3. Βοηθήστε τους να βρουν εναλλακτικούς τρόπους ώστε να διαχειριστούν το στρες. Δραστηριότητες όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσουν το σώμα να χαλαρώσει και τελικά να περιορίσουν την επιθυμία των ασθενών να δαγκώσουν τα νύχια τους.

Λέγεται ότι παίρνει 21 ημέρες για να σπάσει κανείς μία συνήθεια. Δοκιμάστε να προτείνετε οποιαδήποτε από τις παραπάνω 3 τεχνικές στους ασθενείς σας. Πείτε τους να την ακολουθήσουν για όσο περισσότερο μπορούν. Αυτό θα τους βοηθήσει να αποφύγουν  μερικά αρκετά σοβαρά στοματικά προβλήματα.
Πηγή: http://www.drbicuspid.com/index.aspx?sec=sup&sub=rst&pag=dis&ItemID=320887

(Visited 8 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close