Written by 2:22 pm Επιστημονικά Νέα

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τους ασθενείς να κόψουν το κάπνισμα!

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τους ασθενείς να κόψουν το κάπνισμα!

Οι οδοντίατροι μπορούν να μιλήσουν με τους ασθενείς τους σχετικά με το κάπνισμα και την κατάχρηση του καπνού, η οποία είναι η υπ’αριθμόν 1 αιτία αποτρέψιμων θανάτων και ασθενειών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι περισσότεροι οδοντίατροι έχουν τουλάχιστον μερικούς ασθενείς που χρησιμοποιούν ή χρησιμοποιούσαν καπνό.

Πως μπορειτε να βοηθησετε τους ασθενεις να κοψουν το κάπνισμα

“Το κάπνισμα σκοτώνει – δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος χρήσης καπνού,” δηλώνει η Αμερικάνικη Εταιρεία Καρκίνου στην ιστοσελίδα της.

Οι οδοντίατροι και οι οδοντιατρικοί υγιεινολόγοι είναι σε πλεονεκτική θέση για την αντιμετώπιση της χρήσης του καπνού στους ασθενείς τους, σύμφωνα με τον Dr. Scott Tomar, καθηγητή και προσωρινό πρόεδρο του τμήματος Κοινωνικής Οδοντιατρικής και Επιστήμης της Συμπεριφοράς στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.
Είναι πιο πιθανό για τους οδοντιάτρους από ότι για τους άλλους επαγγελματίες της υγείας να εντοπίσουν τους νέους στα πρώτα στάδια της χρήσης καπνού και να τους διδάξουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της στη στοματική υγεία,” είπε ο Dr. Tomar. “Οι ασθενείς που έχουν τακτικά ραντεβού είναι ιδιαίτερα δεκτικοί σε μαθήματα πρόληψης. Ένας καθρέφτης είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να δει ο ασθενής τις επιπτώσεις της χρήσης του καπνού.

Οι οδοντίατροι μπορούν επίσης, να συμβουλεύσουν τους ασθενείς τους που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη δημιουργία συνδέσεων με ομαδικά ή ατομικά προγράμματα συμβουλευτικής στην περιοχή που μένουν.

“Οι οδοντίατροι δεν είναι απαραίτητο να αναλάβουν το κομμάτι της συμβουλευτικής,” δήλωσε, αλλά πρόσθεσε ότι η οδοντιατρική ομάδα μπορεί να εκπαιδευτεί σε αποτελεσματικές, μη-επικριτικές προσεγγίσεις για την προώθηση της αλλαγής στη συμπεριφορά, όπως η παροχή κινήτρων.
“Οι οδοντίατροι μπορούν να ζητούν από τους ασθενείς την άδεια για να συζητήσουν μαζί τους τη χρήση του καπνού και να τους ρωτήσουν τι προσφέρει ο καπνός στις ζωές τους,” είπε ο  Dr. Tomar. ” Ο στόχος είναι να καταφέρουμε τους ασθενείς να δηλώσουν το λόγο που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα και στη συνέχεια να εργαστούμε μαζί τους για να τους μετατοπίσουμε στην ανάληψη δράσης.

Η ομορφιά στην παροχή κινήτρων είναι ότι δε δημιουργούμε μία εχθρική σχέση με τους ασθενείς κάνοντας τους κήρυγμα το οποίο θα τους θέσει σε άμυνα, αλλά αντίθετα εργαζόμαστε στην ίδια πλευρά με τους ασθενείς μας και αφήνουμε τους λόγους διακοπής να έρθουν από τους ίδιους τους ασθενείς.”

Υπάρχουν πηγές για το κάπνισμα και τις επιπτώσεις του, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οδοντίατροι.
Πηγή: http://www.ada.org/en/publications/ada-news/2016-archive/november/dentists-can-have-a-hand-in-helping?nav=news
 

(Visited 13 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close