Written by 4:58 pm Επιστημονικά Νέα

Εντοπίστηκαν τα υπεύθυνα γονίδια για την περιοδοντίτιδα!

Εντοπίστηκαν τα υπεύθυνα γονίδια για την περιοδοντίτιδα!

Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.: Ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Κολούμπια εντόπισαν 41 γονίδια – κύριους ρυθμιστές τα οποία μπορούν να προκαλέσουν περιοδοντίτιδα.
Αυτή ταυτοποίηση των εν λόγω γονιδίων είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη χημικών ενώσεων οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εξατομικευμένες θεραπείες σοβαρών περιπτώσεων περιοδοντίτιδας.

Η μελετη για τον εντοπισμο των γονιδιων υπευθυνων για τη περιοδοντίτιδα

Προκειμένου να ανασυνθέσουν με ακρίβεια τις γενετικές αλληλεπιδράσεις που οδηγούν σε περιοδοντίτιδα και να προσδιορίσουν τα μεμονωμένα γονίδια που φαίνεται να έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή για την ασθένεια, οι ερευνητές κατασκεύασαν ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων γονιδιακής έκφρασης.
Συνολικά ελήφθησαν 313 δείγματα ιστού από υγιείς και μη υγιείς περιοχές των ούλων στα πλαίσια μίας συγχρονικής μελέτης 120 ασθενών με περιοδοντίτιδα. Χρησιμοποιώντας ειδικούς αλγορίθμους για να μελετήσουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των γονιδίων και να εντοπίσουν τα γονίδια που διαταράσσουν τον υγιή ιστό και οδηγούν στην εξέλιξη της νόσου, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν 41 γονίδια – κύριους ρυθμιστές.
Η προσέγγισή μας περιορίζει τη λίστα των ρυθμιστικών γονιδίων που εμπλέκονται στην περιοδοντίτιδα,” είπε ο καθηγητής Πάνος Παπαπάνου, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Κολεγίου Οδοντιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Κολούμπια. “Αυτό μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε στον μικρό αριθμό γονιδίων που φαίνεται να παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο στην εξέλιξη της ασθένειας.”
Πολλά από τα γονίδια που εντοπίστηκαν από τον Παπαπάνου και την ομάδα του εμπλέκονται σε ανοσολογικές και φλεγμονώδεις αντιδράσεις, επιβεβαιώνοντας τις εργαστηριακές και κλινικές παρατηρήσεις για την ανάπτυξη της περιοδοντικής νόσου.

Η συνεχεια

Η ταυτοποίηση αυτών των ρυθμιστικών γονιδίων θα επιτρέψει στους ερευνητές να κάνουν δοκιμές με χημικές ενώσεις που θα μπορέσουν να ανακόψουν τη δράση των συγκεκριμένων γονιδίων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη θεραπειών που θα σταματούν την περιοδοντική νόσο στο πρώιμο στάδιο προτού εξελιχθεί.
“Τώρα είναι σημαντικό να συνεχίσουμε με την απορρέουσα εργασία, δηλαδή τη μελέτη των γονιδίων αυτών στο εργαστήριο προτού ξεκινήσουμε τις δοκιμές σε πειραματικά μοντέλα,” είπε ο Παπαπάνου.
Η μελέτη με τίτλο, “Προσδιορισμός των Ρυθμιστικών Γονιδίων στην Ανθρώπινη Περιοδοντίτιδα,” δημοσιεύτηκε στο τεύχος του Αυγούστου του περιοδικού Journal of Dental Research.
Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/americas/31267_us_researchers_identify_periodontitis_genes.html

(Visited 9 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close