Written by 2:33 pm Επιστημονικά Νέα

Οι selfies κάνουν πιο λαμπερό το χαμόγελό σας!

Οι selfies κάνουν πιο λαμπερό το χαμόγελό σας!

Σε μία νέα έρευνα ανακαλύφθηκε ότι οι selfies κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος των δοντιών μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των δεξιοτήτων όσον αφορά στη στοματική υγιεινή.
Οι selfie φωτογραφίες από το smartphone κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος των δοντιών μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να μάθουν πώς να βελτιώνουν τις τεχνικές της στοματικής φροντίδας τους, σύμφωνα με τη μελέτη.

Χρησιμοποιώντας smartphones, οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατέγραψαν το βούρτσισμα τους στο σπίτι. Οι ερευνητές παρατήρησαν μία αύξηση στην ακρίβεια των κινήσεων της βούρτσας καθώς και αύξηση των ίδιων των κινήσεων και μία συνολική βελτίωση των δεξιοτήτων βουρτσίσματος της τάξης του 8%. Ωστόσο, ο χρόνος βουρτσίσματος δεν άλλαξε.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ικανότητα, το κίνητρο και την επιθυμία να βουρτσίζουν τα δόντια τους σωστά συχνά δεν το κάνουν λόγω ακατάλληλων τεχνικών – και είναι λίγες οι δυνατότητες βελτίωσης αυτών των τεχνικών.
“Συχνά το βούρτσισμα των δοντιών μαθαίνεται και ασκείται χωρίς την κατάλληλη επίβλεψη,” είπε ο Lance T. Vernon, ένας εκπαιδευτικός της Οδοντιατρικής Σχολής του Case Western Reserve University και συντάκτης της έρευνας. “Η αλλαγή στη συμπεριφορά όσο αφορά στο βούρτσισμα μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο και καθοδήγηση καθώς είναι βαθιά ριζωμένη συνήθεια και συνδέεται με τη μυϊκή μνήμη.”
“Η μελέτη μας δείχνει ότι στο μέλλον οι selfies μπορούν να βοηθήσουν να μετατοπιστεί αυτή η επένδυση χρόνου στην τεχνολογία,” πρόσθεσε ο Vernon. “Οι ασθενείς έτσι θα μπορούν να λαμβάνουν ανατροφοδότηση από τους οδοντιατρικούς επαγγελματίες.”

Η ίδια η πράξη της λήψης φωτογραφιών selfie μπορεί να διαταράξει τις παγιωμένες συνήθειες οδηγώντας τους συμμετέχοντες στην επίγνωση του βουρτσίσματος τους και παράλληλα να ενισχύσει τη δυναμική αλλαγής της συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας του σχηματισμού της μνήμης, και της δημιουργίας νέας μυϊκής μνήμης.

Ενώ τα αποτελέσματα αυτής της μικρής πιλοτικής έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο Indian Journal of Dental Research, είναι ενθαρρυντικά, οι ερευνητές προτείνουν ότι τα ευρήματα αυτά έχουν μεγαλύτερη σημασία για την απόδειξη ότι η ιδέα των selfies είναι χρήσιμη σε ένα οδοντιατρικό περιβάλλον.
Τα βίντεο και οι φωτογραφίες selfie χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στον τομέα της Ιατρικής για την αξιολόγηση, την παρακολούθηση και τον προσδιορισμό της εξέλιξης των ασθενειών και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας – ένας νέος χώρος συγκέντρωσης δεδομένων είναι γνωστός ως mobile health, ή “mHealth”, είπε ο Vernon.
Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη αναφορά που χρησιμοποιεί selfies για να μελετήσει τη συμπεριφορά των ανθρώπων στο βούρτσισμα,” δήλωσε. “Είναι μία αρχή σε μία στρατηγική  mHealth ώστε να δημιουργηθούν νέες συνήθειες που θα βοηθήσουν τους οδοντιάτρους και τους ασθενείς να επικεντρωθούν περισσότερο στην πρόληψη και όχι την αντιμετώπιση των προβλημάτων αφού θα έχουν εκδηλωθεί  – το οποίο μπορεί συχνά να είναι το επίκεντρο στην οδοντιατρική.”

Η μελετη

Πριν τη μελέτη, οι συνήθειες βουρτσίσματος των συμμετεχόντων αξιολογήθηκαν και διορθώθηκαν ώστε ο καθένας να είναι σε θέση να παρουσιάσει την κατάλληλη τεχνική. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες βαθμολογήθηκαν ως προς το χρόνο βουρτσίσματος και τις δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένου του βουρτσίσματος με κυκλικές κινήσεις, τη διατήρηση γωνίας 45 μοιρών κατά το βούρτσισμα των μπροστινών επιφανειών των δοντιών καθώς και τη σωστή τοποθέτηση του βραχίονα.

Κοιτώντας το μέλλον, οι ερευνητές οραματίζονται μία εφαρμογή παρακολούθησης με βίντεο, η οποία θα μπορεί να καταγράφει βίντεο των ασθενών καθώς βουρτσίζουν τα δόντια τους στο σπίτι τα οποία θα αξιολογούνται αργότερα από ειδικούς.

“Το κόστος μίας τέτοιας εφαρμογής θα μπορούσε να είναι ήσσονος σημασίας, ενώ τα οφέλη της για τους ασθενείς θα μπορούσαν να είναι μακροπρόθεσμα,” είπε ο Vernon. “Η οδοντιατρική φροντίδα μπορεί να είναι απροσπέλαστη λόγω κόστους και πρόσβασης. Είναι πιθανό οι οδοντιατρικές selfies και άλλες στρατηγικές ‘mHealth’ να μπορέσουν να γίνουν ένα σημαντικό μέρος της πρόληψης και διάγνωσης των στοματικών παθήσεων στο μέλλον.”

Το βούρτσισμα των δοντιών βοηθά στην πρόληψη ασθενειών του στόματος, όπως η τερηδόνα, η περιοδοντίτιδα, παρόλο που η αποτελεσματικότητα του βασίζεται στην τεχνική. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει τυποποιημένη τεχνική βουρτσίσματος την οποία να έχουν συστήσει οδοντιατρικοί οργανισμοί ή ακόμη και εμπειρογνώμονες της στοματικής υγείας, δήλωσε ο Vernon.

Πηγή: http://www.dentalproductsreport.com/dental/article/taking-selfies-while-brushing-teeth-can-make-brighter-smiles?page=0,1

(Visited 4 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close