Written by 12:16 pm Επιστημονικά Νέα

Οδοντικό Νήμα ή όχι; Οι οδοντίατροι στη Βοστώνη απαντούν

Οδοντικό Νήμα ή όχι; Οι οδοντίατροι στη Βοστώνη απαντούν

Μη σταματήσετε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα ακόμα!
Μία ιστορία που κυκλοφόρησε αρκετά από την Associated Press υπαινίσσεται ότι η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να συγχωρήσει τα οδοντιατρικά μας ολισθήματα – τουλάχιστον το ολίσθημα της μη χρήσης οδοντικού νήματος.
Ωστόσο, πολλοί οδοντίατροι συνεχίζουν να ορκίζονται στο οδοντικό νήμα.

Οδοντικό Νήμα ή οχι

Σε μία απρόσμενη κίνηση, η έκδοση σχετικά με τις Διαιτητικές Οδηγίες για τους Αμερικάνους για το 2015-2020, που παράγεται από το Αμερικάνικο Υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών και το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α., παρέλειψε οποιεσδήποτε συστάσεις σχετικά με τη χρήση οδοντικού νήματος.
Αυτός είναι ο πρώτος χρόνος από το 1979 που η χρήση οδοντικού νήματος παραλείπεται, αναφέρει η Associated Press.
Οι οδηγίες είναι γραμμένες ώστε να ευθυγραμμίστουν με την “τρέχουσα κατάσταση των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με τη διατροφή και την υγεία.” Έτσι, η Associated Press εξέτασε 25 μελέτες της τελευταίας δεκαετίας και δε βρήκε κανένα ολοκληρωμένο στοιχείο που να υποστηρίζει ότι η χρήση οδοντικού νήματος είναι ευεργετική. Η κυβέρνηση σημείωσε επίσης ότι η αποτελεσματικότητα του οδοντικού νήματος δεν είχε ποτέ ερευνηθεί, όπως αναφέρει η Associated Press.

Η γνωμη των ειδικων

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί οδοντίατροι εμφανίστηκαν δυσαρεστημένοι με αυτό το συμπέρασμα του άρθρου. Σε Δελτίο Τύπου, η Αμερικάνικη Οδοντιατρική Εταιρία επιβεβαίωσε τη σύστασή της για την καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος, αναφέροντας ως όφελος την αφαίρεση της οδοντικής πλάκας.
“Μεσοδόντια καθαριστικά όπως το νήμα αποτελούν ουσιαστικό μέρος της φροντίδας των δοντιών και των ούλων σας,” δήλωσε στο Δελτίο Τύπου. “Ο καθαρισμός ανάμεσα στα δόντια αφαιρεί την πλάκα που μπορεί να οδηγήσει σε κοιλότητες τερηδόνας ή ασθένεια των ούλων σε περιοχές που η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να εισχωρήσει.”
Οι οδοντίατροι στην περιοχή της Βοστώνης συμφώνησαν με την Αμερικάνικη Οδοντιατρική Εταιρία. Η Δρ, Julie Elpers, μία προσθετολόγος που εργάζεται με Οδοντιατρικούς Συνεργάτες του Brookline, αναγνώρισε την έλλειψη ερευνών που υποστηρίζουν τα οφέλη της χρήσης οδοντικού νήματος, αλλά είπε ότι αυτή η έλλειψη δεν έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητά της.
“Η απουσία στοιχείων δεν είναι στοιχείο απουσίας,” είπε η Elpers. Επίσης, πρόσθεσε ότι το θέμα θα μπορούσε να είναι ο σχεδιασμός των μελετών που έχουν διεξαχθεί κατά τα τελευταία 10 χρόνια. “Πιθανόν να μην υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ντόνατ είναι επιβλαβή για εσάς,” δήλωσε η Elpers. “Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν ξέρουμε ότι τα ντόνατ είναι επιβλαβή για εσάς. Δεν είναι ζήτημα έλλειψης οφελών αλλά είναι ζήτημα έλλειψης αποδείξεων.”
Ο Δρ. Keith Foley, ένας οδοντίατρος στη Harvard Street Dental στο Cambridge, έκανε μία διαφορετική προσέγγιση. Παρά το γεγονός ότι η Associated Press εξέτασε 25 μελέτες με επίκεντρο τη χρήση της οδοντόβουρτσας μόνο αντί για τη χρήση της οδοντόβουρτσας σε συνδυασμο με το οδοντικό νήμα, ο Foley δήλωσε ότι δεν υπάρχει τόση έρευνα που να έχει διεξαχθεί στην οδοντιατρική, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τα πορίσματα της Associated Press.
“Υπάρχει περιορισμένη επιχορήγηση για την οδοντιατρική έρευνα,” είπε ο Foley. “Και κάτι τόσο βασικό όπως η χρήση του οδοντικού νήματος πιθανόν δεν κέρδισε κάποια επιχορήγηση.”

Ο Δρ. Evangelos Papathanasiou, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Περιοδοντολογίας του Tufts University School of Dental Medicine, θα συνεχίσει να συστήνει τη χρήση οδοντικού νήματος στους ασθενείς του, αλλά δήλωσε ότι πιστεύει πως υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες που εμπλέκονται στην πρόληψη των ασθενειών των ούλων.

“Το μέλλον της οδοντιατρικής και της περιο-οδοντιατρικής περιλαμβάνει την παροχή μίας πιο εξατομικευμένης φροντίδας των δοντιών,” είπε.
Ο Papathanasiou διεξήγαγε πρόσφατα δική του έρευνα σχετικά με το ρόλο του άγχους και την απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος στις ασθένειες των ούλων. Είπε ότι οι οδοντίατροι θα πρέπει να κατανοήσουν τις ανάγκες κάθε ασθενούς και τους παράγοντες κινδύνου, και με βάση αυτές τις πληροφορίες να προσπαθήσουν να σχεδιάσουν μία προσαρμοσμένη θεραπεία.
“Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει τη δήλωση ότι κάποιος που δεν χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα θα προσβληθεί από ασθένεια,” δήλωσε “αλλά με τη χρήση οδοντικού νήματος μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο.”
Πηγή: https://www.bostonglobe.com/lifestyle/2016/08/03/floss-not-floss-boston-dentists-say-there-question/my4Q5OQnIxKQTVYkKkaTYJ/story.html

(Visited 25 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close