Written by 5:31 pm Ιστορική Αναδρομή

Στολίδια στα δόντια σκελετού γυναίκας 1,600 ετών

στολίδια στα δόντια

Η διακόσμηση των δοντιών με στολίδια μπορεί να είναι δημοφιλής μεταξύ ορισμένων ομάδων σήμερα, αλλά φαίνεται πως αυτή η ιδέα γεννήθηκε στο Μεξικό πάνω από 1000 χρόνια πριν.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το σκελετό μίας γυναίκας που ανήκε στην ανώτερη τάξη, της οποίας το κρανίο ήταν σκοπίμως παραμορφωμένο και της οποίας τα δόντια ήταν επιστρωμένα με ορυκτές πέτρες.
Το είδος των κοσμημάτων που βρέθηκαν στα δόντια της δείχνουν ότι η γυναίκα ήταν ξένη για τη συγκεκριμένη περιοχή και ο σκελετός της ήταν πιο παραμορφωμένος από οποιονδήποτε βρέθηκε πριν.
Το σώμα ανακαλύφθηκε κοντά στα αρχαία ερείπια του Μεξικού Τεοτιχουακάν, σε μία πόλη που ονομάζεται San Juan Evangelista. Η γυναίκα, ηλικίας μεταξύ 35 και 40 ετών όταν πέθανε, θάφτηκε με 19 βάζα που αποτελούσαν προσφορές, είπε το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας.
Το κρανίο της είχε επιμηκυνθεί με το να συμπιεστεί με έναν πολύ ακραίο τρόπο – μια τεχνική που χρησιμοποιείται ευρέως στο νότιο τμήμα της Mesoamerica, όχι την κεντρική περιοχή όπου βρέθηκε, είπε το Ινστιτούτο. Η περιοχή θεωρείται ότι είναι νεκροταφείο. Οι άνθρωποι του Τεοτιχουακάν λάτρευαν 8 θεότητες, και ήταν γνωστοί για τις ανθρωποθυσίες τους.
Παρά το γεγονός ότι έχουν βρεθεί και άλλοι σκοπίμως παραμορφωμένοι σκελετοί στο Τεοτιχουακάν, αυτός – που ονομάστηκε ‘The Woman of Tlailotlacan’ – είναι μεταξύ εκείνων με τις περισσότερες παραμορφώσεις.
Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που δείχνει ότι η γυναίκα ήταν ξένη είναι οι 2 στρογγυλές πέτρες σιδηροπυρίτη οι οποίες βρίσκονται στα μπροστινά δόντια της. Αυτή ήταν μία τεχνική που χρησιμοποιούνταν στις περιοχές των Μάγια στο νότιο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, το οποίο σημαίνει ότι η γυναίκα πιθανότατα προήλθε από εκεί. Φορούσε επίσης ένα προσθετικό δόντι φτιαγμένο από πράσινη πέτρα.
Η μυστηριώδης πόλη Τεοτιχουακάν, περίπου 30 μίλια βόρεια της πόλης του Μεξικού, άνθισε μεταξύ του 1ου και του 8ου αιώνα, μετά τους οποίους ο πολιτισμός αυτός εξαφανίστηκε.
Η λέξη “Τεοτιχουάκα” σημαίνει “η πόλη όπου οι άνδρες γίνονται θεοί.” Η πόλη είναι περισσότερο γνωστή από τις πανύψηλες πυραμίδες του φεγγαριού και του ήλιου. Η αρχαία πόλη ιδρύθηκε πριν από 2,500 χρόνια και ήταν κάποτε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στη Γη με πάνω από 100.000 κατοίκους- η Γη εκείνη την περίοδο στέγαζε μόνο 200 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η πόλη εγκαταλείφθηκε το 700 μ.Χ. και πολύ λίγα είναι γνωστά για τον πολιτισμό της ή για την αιτία που προκάλεσε την έξοδο. Το 2010 εμπειρογνώμονες είπαν ότι μία ανακάλυψη τάφου θα ήταν σημαντική, διότι η κοινωνική δομή της Τεοτιχουακάν παραμένει ένα μυστήριο μετά από σχεδόν 100 χρόνων αρχαιολογικής έρευνας στην περιοχή.
Πηγή: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3680474/1-600-year-old-woman-jewels-teeth-discovered-ancient-Mexican-burial-ground.html?ITO=1490&ns_mchannel=rss&ns_campaign=1490
 

(Visited 74 times, 1 visits today)

Last modified: July 11, 2016

Close