Written by 12:11 pm Διάφορα, Επιστημονικά Νέα

Ερευνητές ανακαλύπτουν μέθοδο για τον έλεγχο ανάπτυξης των δοντιών!

Ερευνητές ανακαλύπτουν μέθοδο για τον έλεγχο ανάπτυξης των δοντιών!

Αν και η γενετική έρευνα αποκτά ολοένα και σημαντικότερη θέση στους τομείς της ιατρικής και της βιολογίας, στον τομέα της οδοντιατρικής έχει πολύ λιγότερες εφαρμογές.

Ωστόσο, σε μια πολλά υποσχόμενη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι επιγενετικοί μηχανισμοί – η μελέτη των αλλαγών στους οργανισμούς που προκαλούνται από την τροποποίηση της γονιδιακής έκφρασης – μπορούν να ελέγξουν τη διαμόρφωση και ανάπτυξη των ριζών στα δόντια, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει κάποια μέρα στην αναγέννηση των δοντιών.

Οι ερευνητές της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και του Πανεπιστημίου Σιτσουάν της Δυτικής Κίνας διεξήγαγαν από κοινού τη μελέτη, η οποία εξέτασε την πρωτεΐνη EZH2 που είναι γνωστό ότι βοηθά στην ανάπτυξη των οστών του προσώπου.

Αυτό που δεν ήταν γνωστό, όμως, ήταν αυτό που συμβαίνει όταν η EZH2 δεν υπάρχει στην ανάπτυξη των γομφίων. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η EZH2 και η πρωτεΐνη που ονομάζεται ARID1A πρέπει να είναι ταυτόχρονα παρούσες και σε ισορροπία προκειμένου να σχηματίσουν τη ρίζα του δοντιού και να επιτρέψουν την σωστή ενσωμάτωση των ριζών με τις γνάθους.

Αισθάνομαι ενθουσιασμένος γι ‘αυτή την ανακάλυψη γιατί μέσω της ανθρώπινης εξέλιξης, υπάρχουν αλλαγές στη διατροφή μας και το περιβάλλον που μπορούν να επηρεάσουν τους τρόπους με τους οποίους ρυθμίζονται τα γονίδιά μας. Μπορούμε σαφώς να δούμε τη διαφορά μεταξύ του σχηματισμού της οδοντοστοιχίας μας σε αντιδιαστολή με τους Νεάντερταλ,” δήλωσε ο Δρ. Yang Chai, Αναπληρωτής Πρύτανης της Έρευνας στη Σχολή Herman Ostrow, σε μια συνέντευξη στην ιστοσελίδα της USC.

Σύμφωνα με τον Chai, οι ρίζες των γομφίων στους Νεάντερταλ είναι μεγαλύτερες από αυτές των σύγχρονων γομφίων, μια πιθανή επίδραση της αυξημένης πίεσης στις EZH2 και ARID1A σήμερα, ως αποτέλεσμα αλλαγών στην άσκηση και τη διατροφή.

Ο Chai εξήγησε περαιτέρω ότι, ο τρέχων στόχος αυτής της έρευνας είναι να είναι σε θέση να αναδημιουργήσει ρίζες γομφίων και να τοποθετήσει στεφάνες πάνω από αυτές. Ο απώτερος στόχος είναι η αναγέννηση των δοντιών.

Η έρευνα έχει τίτλο “Antagonistic interaction between Ezh2 and Arid1a coordinates root patterning and development via Cdkn2a in mouse molars“. Δημοσιέυτηκε στο διαδίκτυο την 1η Ιουλίου 2019, στο eLife.

Πηγή: dental tribune

(Visited 15 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close