Written by 3:59 pm Διάφορα

Η μυστική ζωή των οδοντιάτρων

Η μυστική ζωή των οδοντιάτρων

Η μυστική ζωή των οδοντιάτρων. Άρθρο από Ανώνυμο.
“Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι χειρότερο από το να κοιτάω μέσα στο στόμα κάποιου όλη μέρα,” μου είπε κάποιος ασθενής ενώ καθόταν στην οδοντιατρική καρέκλα. Προσωπικά, νομίζω πως το να κοιτάς τα πόδια κάποιου όλη μέρα είναι χειρότερο. Αφού τον ενημερώνω σχετικά με το κόστος του απλού σφραγίσματος, αρχίζει να γκρινιάζει. Στο τέλος μου λέει, “Στοιχηματίζω ότι αυτό θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις τη Ferrari σου.”

Η μυστικη ζωη των οδοντιάτρων

Σίγουρα δεν είμαι φτωχός, αλλά ούτε οδηγώ Ferrari και ούτε κάνω διακοπές κάθε μήνα σε ηλιόλουστα νησιά. Εργάζομαι σκληρά για ένα εισόδημα, πολλές φορές και 11 ώρες την ημέρα, προκειμένου να ανακουφίσω όσους περισσότερους πονόδοντους μπορώ. Και μία δεκαετία προτού ξεκινήσει η καριέρα μου, μελετούσα ασταμάτητα ενώ άλλοι στην ηλικία μου πήγαιναν από πάρτι σε πάρτι. Οπότε, πιστεύω ότι είναι δίκαιο να ισχυρίζομαι ότι έχω κερδίσει τα χρήματα που βγάζω.
Το να είσαι οδοντίατρος είναι φανταστικά ικανοποιητικό, ιδιαίτερα όταν καταφέρεις να μεταμορφώσεις το χαμόγελο των ανθρώπων και να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή τους στην αναζήτηση συντρόφου ή ακόμα και να τους βοηθήσεις να απολαύσουν και πάλι τα αγαπημένα τους φαγητά.
Αλλά ο φόβος είναι ένα σημαντικό ζήτημα στο επάγγελμά μου: όσο συντομότερα ελέγξεις το δόντι που πονάει, τόσο πιο γρήγορη και ανώδυνη θα είναι η θεραπεία. Πολλοί άνθρωποι θα κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν να πάνε στον οδοντίατρο, από το να χρησιμοποιήσουν σούπερ κόλλα (η οποία είναι ότι χειρότερο για τα δόντια) μέχρι και να κάνουν αυτό που έκανε μία ασθενής: να κολλήσουν ψεύτικα νύχια πάνω σε δόντια με τερηδόνα για να φαίνονται καλύτερα στην όψη (!!) Η δυσάρεστη αναπνοή είναι σπάνια θέμα μιας και φοράμε μάσκες, αν και σε κάποιες περιπτώσεις δε θα λέγαμε όχι και σε μία δεύτερη μάσκα.
Ένα ακόμη σενάριο που είναι ενοχλητικό στον κόσμο των οδοντιάτρων είναι όταν ένας ασθενής έρχεται σε επείγον ραντεβού και δεν επιστρέφει ποτέ ώστε να ολοκληρώσει τη θεραπεία του κατάλληλα. Θα κλείσει μεγάλα ραντεβού θεραπείας στα οποία δε θα παρουσιαστεί ποτέ, μερικές φορές δυο και τρεις φορές συνεχόμενα, και μετά τίποτα για μερικούς μήνες. Και μετά μια μέρα, ξαφνικά, θα εμφανιστεί με φοβερό πονόδοντο, και θα θυμώσει μαζί σου γιατί δεν μπορείς να τους φτιάξεις το δόντι στα πέντε λεπτά που του απομένουν πριν πάει διακοπές.
Μια θλιβερή νέα τάση είναι επίσης η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία ώστε να αφαιρεθούν τα χαλασμένα δόντια των παιδιών. Οι περισσότεροι γονείς έχουν τις καλύτερες προθέσεις αλλά τους λείπουν οι βασικές γνώσεις όσον αφορά στη στοματική υγεία.

Για πολύ καιρό, το στόμα θεωρούταν κάτι ξέχωρο από το υπόλοιπο σώμα, όταν στην πραγματικότητα είναι η πύλη για τη γενικότερη υγεία και ευεξία.

Όπως όλοι, υπάρχουν μέρες που δε βουρτσίζω τα δόντια μου όσο θα έπρεπε. Ωστόσο, δεν έχω κανένα σφράγισμα και έτσι μπορώ να τρώω ότι θέλω. Το μυστικό είναι ότι όταν έχεις ένα κουβά ζάχαρη και τον καταβροχθίσεις μέσα σε 15 λεπτά είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσεις οδοντική τερηδόνα από το να έχεις έναν κουβά ζάχαρη και να τρως από αυτόν όλη την ημέρα εκθέτοντας τα δόντια σου σε συνεχείς επιθέσεις από βακτήρια.
Το τέλος μίας δύσκολης ημέρας στην εργασία με βρίσκει χαρούμενο που μπόρεσα να ανακουφίσω τον πόνο των ασθενών μου, το οποίο είναι και ο βασικός λόγος που έγινα οδοντίατρος.
Πηγή: The Guardian

(Visited 36 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close