Written by 3:32 pm Ιστορική Αναδρομή

Έκθεση Κινουμένων Σχεδίων για την Ιστορία της Οδοντιατρικής!

Ιστορία οδοντιατρικής - www.dentalalert.gr

Μελβούρνη, Αυστραλία: Σε μία καινούρια έκθεση, It’s a Gas! Dentistry & Cartoons, το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης ζωντανεύει με γέλιο την ιστορία της Οδοντιατρικής. Η εκτενής συλλογή από εικονογραφήσεις και κινούμενα σχέδια από την Ευρώπη και την Αυστραλία, με υποστηρικτικά σχόλια από κορυφαίους οδοντιάτρους και μελετητές, δείχνει στους επισκέπτες τον τρόπο με τον οποίο οι εικόνες και οι αντιλήψεις για την οδοντιατρική έχουν διεισδύσει στον πολιτισμό για αιώνες τώρα.

Η Ιστορια της Οδοντιατρικής

Την έκθεση έχει επιμεληθεί το Οδοντιατρικό Μουσείο, Henry Forman Atkinson, και συνδυάζει συλλογές από το μουσείο και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς συλλέκτες, συμπεριλαμβανομένου του μουσείου Ιατρικής ιστορίας, της συλλογής της βιβλιοθήκης Baillieu, της Εθνικής Γκαλερί της Βικτόρια, και την κρατική βιβλιοθήκη της Βικτόρια. Συμπεριλαμβάνει έργα διεθνώς διακεκριμένων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης γκραβούρας του 1523 από τον Lucas van Leyden (Εικόνα 1) – το οποίο είναι και το παλαιότερο κομμάτι της έκθεσης – όπως επίσης και τα έργα Αυστραλών σκιτσογράφων κινουμένων σχεδίων, όπως ο Andrew Dyson και ο Ron Tandberg.

Ιστορία της οδοντιατρικής

Εικόνα 1: Lucas Van Leyden: The dentist, 1523, engraving, sheet and image 11.5 x 7.5 cm. 1959.3194, gift of Dr J Orde Poynton, 1959, Baillieu Library Print Collection, University of Melbourne.


Επιπλέον με τα σκίτσα, υπάρχουν και φωτογραφίες καθώς και εξοπλισμός που αποκαλύπτει σημαντικά σημεία στην ιστορία της οδοντιατρικής. Η έκθεση, It’s a Gas! Dentistry & Cartoons, επιτρέπει στους επισκέπτες να αποκτήσουν μοναδικές γνώσεις πάνω στις ανθρώπινες φοβίες, πεποιθήσεις και ματαιοδοξίες καθώς και στο τι κάνει τους ανθρώπους να γελούν, είπε η Dr. Jacqueline Healy, Ανώτερη Επιμελήτρια του Μουσείου Ιατρικής Ιστορίας και του Οδοντιατρικού μουσείου Henry Forman Atkinson.

“Παρ’ όλες τις δραματικές εξελίξεις στις οδοντιατρικές τεχνολογίες, τα φάρμακα και τις θεραπείες, τα οποία θα έπρεπε να βοηθούν ώστε να εξαλείφεται το άγχος για μία επίσκεψη στον οδοντίατρο, η εικονογράφηση του οδοντιάτρου ως κάποιου ύποπτου που τραβάει τα δόντια επιμένει μέχρι και σήμερα,” παρατήρησε η Healy.

“Από τις γκραβούρες του 16ου αιώνα μέχρι τα κινούμενα σχέδια στις εφημερίδες του 21ου αιώνα, οι εικόνες αυτής της έκθεσης διαπνέονται από το φόβο για τον οδοντίατρο, ο οποίος γίνεται ο πρωταγωνιστής πολλών αστείων που ανακουφίζουν αυτές τις ανησυχίες,” δήλωσε ο καθηγητής Mike Morgan, επικεφαλής της Οδοντιατρικής Σχολής της Μελβούρνης.
Η έκθεση έχει ελεύθερη είσοδο και πραγματοποιείται στο Μουσείο Ιατρικής Ιστορίας (επίπεδο 2 της Βιοϊατρικής Βιβλιοθήκη Brownless) και θα διαρκέσει μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου 2016. Οι ώρες λειτουργίας είναι 10:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τη 1:00 μ.μ. έως τις 5:00 μ.μ το Σάββατο.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  medicalhistorymuseum.mdhs.unimelb.edu.au 
 
 
 

(Visited 93 times, 1 visits today)

Last modified: May 30, 2016

Close