Written by 3:04 pm Επιστημονικά Νέα

Σιδεράκια και άσπρες κηλίδες

Γυναίκα φοράει σιδεράκια

Ένα πολύ κοινό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει όταν ένας ασθενής έχει σιδεράκια είναι ο σχηματισμός λευκών κηλίδων κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Μα γιατι;

Πολλοί πιστεύουν ότι τα σιδεράκια μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση αυτών των κηλίδων, αλλά στην πραγματικότητα αυτές οι κηλίδες είναι αποτέλεσμα συσσωρευμένης πλάκας.
Αυτές οι λευκές κηλίδες, αλλιώς γνωστές ως οδοντική απασβέστωση, επηρεάζει το 24% των εφήβων χωρίς σιδεράκια. Αυτός ο αριθμός φτάνει και ως το 50% των εφήβων που φοράνε σιδεράκια.
Αν και τα σιδεράκια δεν είναι άμεσα υπεύθυνα για τη δημιουργία αυτών των κηλίδων, μπορούν να περιπλέξουν τη διαδικασία καθαρισμού των δοντιών.
Οι λευκές κηλίδες εμφανίζονται όταν οξέα που δημιουργούνται από την πλάκα αφαιρούν τα μεταλλικά στοιχεία από την επιφάνεια του δοντιού και να αλλάξουν τον τρόπο που το χρώμα του αντανακλάται στο φως.
Η απασβέστωση πιο συχνά επηρεάζει την περιοχή μεταξύ των ούλων και των αγκυλών, όπου η πλάκα είναι πιο δύσκολο να καθαριστεί.

Οπότε δεν είναι τα σιδεράκια που προκαλούν λευκές κηλίδες, αλλά η πλάκα !

Μπορω να εμποδισω την εμφανιση των λευκων κηλιδων;

Φυσικά και μπορείτε! Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, βεβαιωθείτε ότι επικεντρώνεστε στις περιοχές που παρεμποδίζουν οι αγκύλες και τα σύρματα από τα σιδεράκια σας, τοποθετώντας τη βούρτσα κάτω από το σύρμα.

Αν ηδη εχω ασπρες κηλιδες τι μπορω να κανω για να εξαφανιστουν;

1. Το πρώτο βήμα είναι να βελτιώσετε τη στοματική υγιεινή σας με σχολαστικό βούρτσισμα προκειμένου να δώσετε κάποιον χρόνο στο σμάλτο σας (περίπου 6 μήνες) να αποκαταστήσει τα χαμένα μέταλλα στις πληγείσες επιφάνειες. όλες οι λευκές κηλίδες βελτιώνονται με το χρόνο και αυτές που είναι ήσσονος σημασίας εξαφανίζονται τελείως.
2. Μετά από 6 μήνες ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας δώσει εκπλύσεις φθορίου χαμηλής συγκέντρωσης και πάστες επαναμεταλλικοποίησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η εμφάνιση των λευκών κηλίδων.
3. Εναλλακτικά, η λεύκανση, που φωτίζει το σμάλτο, μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση των λευκών κηλίδων.
4. Μια νεότερη τεχνική περιλαμβάνει την έγχυση υγρής ρητίνης στο χρώμα του δοντιού, η οποία έχει την ιδιότητα να καθιστά την κηλίδα λιγότερο αδιαφανή και πιο κοντά στο χρώμα του φυσικού σμάλτου.
5. Για πιο σοβαρά προβλήματα, ο οδοντίατρος σας μπορεί να πραγματοποιήσει μικροαποτριβή (αφαίρεση επιφανειακών λευκών κηλίδων), αισθητική συγκόλληση (αντικατάσταση φθαρμένου σμάλτου), ή τοποθέτηση όψεων πορσελάνης (που καλύπτουν σοβαρές ζημιές στην επιφάνεια ).

Να θυμάστε πάντα ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη!

Πηγή

(Visited 88 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close