Written by 1:50 pm Διάφορα, Επιστημονικά Νέα

Είναι η σόδα επιβλαβής για τα δόντια σας;

Η σόδα, αλλιώς γνωστή ως ανθρακούχο νερό συχνά θεωρείται ως μια υγιεινή εναλλακτική λύση αντί των αναψυκτικών. Ωστόσο, οι πιθανές αρνητικές συνέπειες για τα δόντια σας είναι σημαντικές.
Η διαδικασία ανθράκωσης στη σόδα παράγει οξέα, τα οποία μπορεί να έχουν επιπτώσεις στα δόντια σας. Με pH περίπου 3, η σόδα είναι σημαντικά πιο όξινη από ότι πρέπει, αφού το κρίσιμο κρίσιμο pH του σμάλτου των δοντιών είναι περίπου 5,5. Το κρίσιμο pH της οδοντικού σμάλτου είναι το μέγιστο όριο οξύτητας που ένα δόντι μπορεί να αντέξει προτού τα μεταλλικά του στοιχεία να αρχίσουν να χάνονται.
Ως εκ τούτου, η έκθεση σε όξινα περιβάλλοντα που προκαλείται με την κατανάλωση σόδας, αποδυναμώνει τη δομή των δοντιών, προκαλώντας διάβρωση στο εξωτερικό στρώμα του σμάλτου. Αυτή η διάβρωση πολύ συχνά προκαλεί ευαισθησία, ιδιαίτερα όταν τρώτε ή πίνετε κρύα ή γλυκά τρόφιμα και ποτά.
Επιπλέον, αν η σόδα περιέχει γεύση, ή αν αναμειγνύετε κάτι γλυκό, όπως ένα τονωτικό ποτό με τη σόδα, δεν αντιμετωπίζετε μόνο τον κίνδυνο διάβρωσης του σμάλτου και ευαισθησίας, καθώς οι προσθήκες αυτές έχουν συχνά υψηλά επίπεδα σακχάρου αυξάνοντας έτσι και τον κίνδυνο της τερηδόνας.
Πηγή

(Visited 24 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close