Written by 12:18 pm Διάφορα

Bullying στην Οδοντιατρική: Τι λέει η εμπειρία

Bullying στην Οδοντιατρική: Τι λέει η εμπειρία

Όλοι έχουμε ακούσει για το bullying στο σχολείο, αλλά τι γίνεται όταν ο εκφοβισμός μεταφέρεται στο εργασιακό περιβάλλον, και μάλιστα στην περίπτωσή μας, στο οδοντίατρείο; Το bullying στο χώρο εργασίας μπορεί να είναι λεκτική, μη-λεκτική, ψυχολογική ακόμη και σωματική κακοποίηση. Κάτι τόσο αθώο όσο ένα επικριτικό σχόλιο ή ακόμη και η απομόνωση ενός άλλου μέλους της ομάδας μπορεί να θεωρηθεί ως εκφοβισμός.

Bullying στην Οδοντιατρική: Τι λέει η εμπειρία

Συνήθως,  οι άνθρωποι που παρενοχλούν και εκφοβίζουν τους άλλους (Bullies) στο χώρο εργασίας λειτουργούν από μια θέση εξουσίας. Στατιστικά, το 80% των Bullies κατέχουν θέσεις εξουσίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο στόχος τους είναι ένας συνάδελφος, υφιστάμενος τους ή μέλος της ομάδας που βρίσκεται πιο κάτω από αυτούς στην οργανωτική ιεραρχία. Ωστόσο, σε μια αναστροφή των ρόλων, η επιθετική, ενοχλητική, παθητική-επιθετική συμπεριφορά ενός υφισταμένου μπορεί να προκαλέσει ταραχή και αναστάτωση στον προιστάμενο.

Ο εκφοβισμός συχνά συνδέεται με κακή διαχείριση ή έλλειψη διαχείρισης σε ένα χώρο εργασίας.

Τα χαρακτηριστικά των Bullies μπορεί να είναι εμφανή ή όχι. Περιλαμβάνουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, κακές δεξιότητες στην επικοινωνία (τόσο στην προφορική όσο και στην γραπτή). Πολλοί έχουν άλυτα ζητήματα από την προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία τους που τους κάνουν να πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν τον έλεγχο και να συμπεριφέρονται άσχημα στους άλλους.
Συχνά εκφοβίζουν τους άλλους προκειμένου να καλύψουν τις δικές τους ανασφάλειες και αδυναμίες. Εκείνοι που φοβούνται τείνουν να έχουν ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία και διοχετεύουν στο περιβάλλον εργασίας τους. Συχνά δεν διαθέτουν κοινωνικές δεξιότητες και δεν μπορούν να χειριστούν τις συγκρούσεις.
Πρώτα στη Σκανδιναβία, μετά στη Μεγάλη Βρετανία, την Ιαπωνία, την Ολλανδία, τον Καναδά και τέλος στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ερευνητές άρχισαν να αναλύουν την τάση αυτή του εκφοβισμού. Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι τόσο συγκλονιστικά όσο είναι και ανησυχητικά.

  1. Οι Bullies ξεκινούν ως μια “ειδική φυλή παιδιών”: Τα δύο τρίτα όλων των παιδιών δεν συμμετέχουν ποτέ σε περιστατικά εκφοβισμού. Στην αρχή της ανάπτυξής τους, τα περισσότερα παιδιά αποκτούν εσωτερικούς περιορισμούς ενάντια σε μια τέτοια συμπεριφορά. Αλλά εκείνοι που εκφοβίζουν το κάνουν συνεχώς και η επίθεσή τους ξεκινάει σε νεαρή ηλικία.
  2. Χρειάζεται ένα πολύ συγκεκριμένο σύνολο συνθηκών για να οδηγηθεί ένα παιδί σε συμπεριφορές εκφοβισμού. Ο εκφοβισμός προκαλεί μεγάλη δυστυχία στους άλλους και τα αποτελέσματά του στα θύματα διαρκούν δεκαετίες, μερικές φορές ακόμη και μια ζωή.
  3. Το άτομο που τραυματίζεται περισσότερο από τον εκφοβισμό είναι εκείνο που εκφοβίζει. Δεν είναι προφανές στην αρχή, αλλά τα αρνητικά αποτελέσματα αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου. Οι περισσότεροι Bullies έχουν μια καθοδική πορεία στη ζωή. Η συμπεριφορά τους παρεμποδίζει τη μάθηση, τις φιλίες, την καριέρα, τις προσωπικές σχέσεις, το εισόδημα και την ψυχική και σωματική υγεία τους.
  4. Οι Bullies μετατρέπονται σε αντικοινωνικούς ενήλικες και είναι πιο πιθανό  να διαπράξουν εγκλήματα, να κακοποιήσουν τους συζύγους και τα παιδιά τους, δημιουργώντας έτσι μια ακόμη γενιά εκφοβισμού.
  5. Οι γυναίκες μπορεί επίσης να εμφανίσουν τέτοια συμπεριφορά. Η επιθετικότητα των γυναικών έχει υποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό, επειδή ο εκφοβισμός τους εκφράζεται με διάφορες μορφές. Συχνά χρησιμοποιούν πιο λεπτά και πολύπλοκα μέσα για να εκφοβίσουν.

Γνωρίστε τα χαρακτηριστικά. Πάρτε ξεκάθαρη θέση. Σταματήστε το bullying στο χώρο εργασίασ σας.

 

(Visited 22 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close