Με τα χρόνια, όλο και περισσότερες οδοντόκρεμες έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά υποστηρίζοντας ότι βοηθούν με κάποιον τρόπο – δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην οδοντική υπερευαισθησία και τη διάβρωση των δοντιών. Ωστόσο, σε μια νέα μελέτη που έγινε στη Βέρνη της Ελβετίας, οι ερευνητές έδειξαν ότι, από τις εννέα οδοντόκρεμες που εξετάστηκαν, καμία δεν ήταν ικανή να μετριάσει την απώλεια της επιφάνειας του σμάλτου, γεγονός που αποτελεί βασικό παράγοντα στη διάβρωση και την υπερευαισθησία των δοντιών.
Μελέτη δείχνει ότι ορισμένες οδοντόκρεμες δεν προστατεύουν ενάντια στην υπερευαισθησία και τη διάβρωση
Προκειμένου να προσομοιώσουν την επίδραση μιας όξινης ουσίας πάνω στο σμάλτο των δοντιών για πέντε συνεχείς ημέρες (κατά τις οποίες τα δόντια βουρτσίζονται μια φορά την ημέρα με κάποια από τις ερευνώμενες οδοντόκρεμες), οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ανθρώπινους προγόμφιους, οι οποίοι δωρίστηκαν για επιστημονικούς σκοπούς, τεχνητό σάλιο και αυτόματη μηχανή βουρτσίσματος.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όλες οι οδοντόκρεμες που αναλύθηκαν προκάλεσαν προοδευτική απώλεια της επιφάνειας του σμάλτου κατά την πενθήμερη περίοδο. Οι συντάκτες της μελέτης τόνισαν ότι αυτές οι οδοντόκρεμες εκτελούν μια λειτουργία, αλλά ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα και όχι ως πλήρης θεραπεία.
Η μελέτη έχει τίτλο “Chemical and physical factors of desensitizing and/or anti-erosive toothpastes associated with lower erosive tooth wear“. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports στις 20 Δεκεμβρίου του 2017.
Last modified: July 28, 2022