Written by 3:58 pm Επιστημονικά Νέα, Κλινικά Περιστατικά

Νέα ανώδυνα σφραγίσματα βάζουν τέλος στον οδοντιατρικό τροχό;

Μια νέα θεραπεία με διήθηση ρητίνης που θα εξαλείψει την ανάγκη για τη χρήση του οδοντιατρικού τροχού στα σφραγίσματα δοκιμάζεται σε ασθενείς του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ.

Νεα ανωδυνα σφραγίσματα βαζουν τελος στον οδοντιατρικο τροχο;

Για πολλούς ανθρώπους η επίσκεψη στον οδοντίατρο μεταφράζεται σε άγχος και φόβο – ιδιαίτερα όταν γνωρίζουν ότι ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει τον τροχό.
Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα χάρη σε μια νέα θεραπεία κοιλοτήτων τερηδόνας στα δόντια, η οποία μπορεί να σημάνει το τέλος των επώδυνων σφραγισμάτων σε πολλές περιπτώσεις.
Επί του παρόντος, οι οδοντίατροι “γεμίζουν” τις τρύπες των δοντιών, μουδιάζοντας πρώτα το στόμα με ένεση και τροχίζοντας το χαλασμένο δόντι ύστερα.

Ωστόσο, τώρα στους ασθενείς προσφέρεται μια νέα, λιγότερο επώδυνη εναλλακτική λύση γνωστή ως διήθηση ρητίνης. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στον οδοντίατρο να τοποθετήσει ένα διάτρητο πλαστικό φύλλο ανάμεσα στα δόντια με τερηδόνα και κατόπιν να το γεμίσει με ρητίνη. Στη συνέχεια, η ρητίνη φωτοπολυμερίζεται χωρίς να χρειάζεται αναισθησία ή χρήση του οδοντιατρικού τροχού.

Όταν αναπτύσσονται κοιλότητες τερηδόνας ανάμεσα στα δόντια, μερικές φορές πρέπει να τροχίσουμε βαθιά μέσα στο δόντι  με αποτέλεσμα να τραυματίσουμε υγιή τμήματά του,” εξήγησε ο Augusto Robles, επίκουρος καθηγητής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, όπου και δοκιμάζεται κλινικά η νέα θεραπεία.”Αυτό το σύστημα μας επιτρέπει να παρακάμψουμε τον τροχό και να διατηρήσουμε τη δομή.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η θεραπεία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλής στους ασθενείς. Ο Nathaniel Lawson, διευθυντής των βιοϋλικών της Οδοντιατρικής Σχολής, δήλωσε “Δεδομένου ότι αυτή η θεραπεία δεν απαιτεί ένεση και τροχό και δεν αφαιρείται κάποιο δόντι χαρακτηρίζεται ως συντηρητική θεραπεία και την προτιμούν οι ασθενείς.
Φυσικά υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα: η θεραπεία λειτουργεί μόνο για τις περιοχές ανάμεσα στα δόντια ή για μικρές κοιλότητες σε λείες επιφάνειες επειδή η υγρή ρητίνη δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί σε μεγαλύτερα κενά.
Ωστόσο, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η θεραπεία θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στην Οδοντιατρική. Προς το παρόν, βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο με το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα να κάνει την μεγαλύτερης εμβέλειας κλινική δοκιμή με συμμετέχοντες 150 ασθενείς.
Πηγή: http://www.mirror.co.uk/news/world-news/new-painless-tooth-fillings-could-9832630

(Visited 102 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close