Written by 5:49 pm Επιστημονικά Νέα

Επιβεβαιώνεται η σύνδεση μεταξύ παχυσαρκίας και περιοδοντίτιδας

κίνδυνος περιοδοντίτιδας

Αδελαΐδα, Αυστραλία / Πελότας, Βραζιλία: Διερευνώντας τη σύνδεση μεταξύ παχυσαρκίας και περιοδοντίτιδας, μία ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος έχουν, πράγματι, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης περιοδοντίτιδας σε σχέση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους.
Στη μελέτη, οι ερευνητές από την Αυστραλία και τη Βραζιλία παρακολούθησαν μία ομάδα 539 Βραζιλιάνων από τη γέννησή τους μέχρι το 31ο έτος της ηλικίας τους. Εξαιτίας των αλλαγών στον τρόπο ζωής, των διατροφικών συνηθειών, του στρες και της έλλειψης άσκησης, η επικράτηση της παχυσαρκίας έχει δείξει μια σταδιακή αύξηση σε πολλές χώρες.

Συνδεση μεταξυ παχυσαρκιας και περιοδοντίτιδας

Διάφορες μελέτες έχουν συνδέσει το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία με διάφορες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση περιοδοντικής νόσου. Ωστόσο, η αβεβαιότητα παραμένει σχετικά με την αιτιώδη σχέση των δύο. Στη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν μία ομάδα 539 Βραζιλιάνων από τη γέννηση μέχρι τα 31 τους χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τακτική περιοδοντική εξέταση και αξιολογήθηκαν τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά και οι συνήθειες του κάθε ατόμου κατά τη διάρκεια του βίου.
Συνολικά, ο κίνδυνος περιοδοντίτιδας χωρίς καμία παρέμβαση ήταν 33%, 14,3% και 14,7% για οποιαδήποτε περιοδοντίτιδα, μέτρια ή σοβαρή. Όσον αφορά στην επίδραση του βάρους, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία  αυξάνει τον κίνδυνο για όλα.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός κίνδυνος περιοδοντίτιδας ήταν 11% υψηλότερος στα υπέρβαρα άτομα και 22% υψηλότερος στους παχύσαρκους ασθενείς.  Όσον αφορά στη μέτρια και σοβαρή περιοδοντίτιδα ο κίνδυνος ήταν 12% και 22% υψηλότερος αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επίδραση του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν συνδυάζεται με ανθυγιεινές συνήθειες. Με βάση αυτά τα ευρήματα, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι μία κοινή προσέγγιση του παράγοντα κινδύνου θα είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη και θεραπεία της περιοδοντικής νόσου, είπε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Gustavo Nascimento από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Πελότας.
Η μελέτη, με τίτλο “Το αντίκτυπο του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας στην Περιοδοντίτιδα: Μια βραζιλιάνικη μελέτη ανά κλάση γεννήσεως.”, παρουσιάστηκε στις 23 Ιουνίου στην πόλη Σεούλ της Νότιας Κορέας στη διάρκεια της 94ης Γενικής Συνέλευσης και Έκθεσης της IADR.
Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/australia/29911_birth_cohort_study_confirms_link_between_overweight_and_periodontitis.html

(Visited 1 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close