Written by 3:04 pm Επιστημονικά Νέα

Ξηρό Φατνίο: Κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες;

ξηρό φατνίο

Οι γυναίκες ασθενείς διατρέχουν περισσότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ξηρό φατνίο, μετά από μία εξαγωγή δοντιού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη του περιοδικού της Αμερικάνικης Οδοντιατρικής Εταιρίας. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για τις γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Ξηρο φατνιο ή φατνιακη οστειτιδα

Το ξηρό φατνίο, γνωστό και ως φατνιακή οστεΐτιδα (ΦΟ), εμφανίζεται μετά από μία εξαγωγή δοντιού, όταν ο θρόμβος αίματος δεν σχηματίζεται ή σχηματίζεται μερικώς μέσα σε ένα φατνίο. Αν και δεν είναι πλήρως κατανοητό γιατί ένας άνθρωπος παρουσιάζει φατνιακή οστεΐτιδα, ενώ κάποιος άλλος αναρρώνει φυσιολογικά, η ανάλυση της μελέτης υποδεικνύει ότι τα οιστρογόνα μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες (JADA, June 2016, Vol. 147:6, pp. 394-404).
“Σε αυτήν τη ανάλυση, λάβαμε υπόψιν την ευαισθησία στη φατνιακή οστεΐτιδα των γυναικών που παίρνουν αντισυλληπτικά και τη χρησιμοποιήσαμε ως βάση για όλες τις μελέτες,” έγραψαν οι συγγραφείς. “Το αποτέλεσμα έδειξε ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στη φατνιακή οστεΐτιδα.”

Υπαρχει συνδεση μεταξυ των οιστρογονων και του ξηρου φατνιου;

Παρά το γεγονός ότι το ξηρό φατνίο είναι μία από τις πιο κοινές επιπλοκές μετά από μία εξαγωγή δοντιού, ο ρόλος των οιστρογόνων στην εμφάνιση της φατνιακής οστεΐτιδας είναι ασαφής. Οι συγγραφείς της μελέτης,  η Diane Bienek, PhD, και ο James Filliben, PhD ήθελαν να δουν αν υπήρχε κάποιος συσχετισμός μεταξύ της χρήσης αντισυλληπτικών και του κινδύνου για ανάπτυξη ξηρού φατνίου.
Η Bienek και ο Filliben βρήκαν 29 άρθρα – 40 συνολικών μελετών – που ανάλυαν τη δυνητική επίδραση των ορμονικών αντισυλληπτικών με οιστρογόνα στον κίνδυνο ανάπτυξης ξηρού φατνίου. Στην ανάλυσή τους συνέκριναν τα ποσοστά ξηρού φατνίου στις γυναίκες που έκαναν χρήση αντισυλληπτικών και σε αυτές που δεν έκαναν.  Εξέτασαν επίσης το ποσοστό φατνιακής οστεΐτιδας για τις ακόλουθες ομάδες:

  • Όλες τις γυναίκες
  • Όλους τους άνδρες
  • Όλους τους συμμετέχοντες που καπνίζουν
  • Όλους τους συμμετέχοντες που δεν καπνίζουν

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά εμφάνιζαν φατνιακή οστεΐτιδα κατά 13,9%, ενώ οι γυναίκες που δεν χρησιμοποιούσαν εμφάνιζαν ξηρό φατνίο κατά 7,5%, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Ωστόσο, όλες οι γυναίκες εμφάνιζαν φατνιακή οστεΐτιδα πιο συχνά από ότι οι άνδρες.

Οι ερευνητες πρεπει να καταγραψουν περισσότερες λεπτομερειες

Μία από τις κύριες προκλήσεις για τους ερευνητές ήταν ότι οι μελέτες συχνά δεν κατέγραφαν το είδος των αντισυλληπτικών και την ποσότητα των οιστρογόνων που έπαιρναν οι συμμετέχοντες. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτό ήταν ένα πρόβλημα, διότι οι μέθοδοι αντισύλληψης μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους ανάλογα με τον τύπο και τη δράση τους.
Η Bienek και ο Filliben ελπίζουν οι οι μελλοντικές μελέτες θα λαμβάνουν υπόψιν τους τους διάφορους τύπους και τις δοσολογίες των αντισυλληπτικών.
Πηγή: http://www.drbicuspid.com/index.aspx?sec=sup&sub=edo&pag=dis&ItemID=319924

(Visited 82 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close