Written by 3:30 pm Επιστημονικά Νέα

Τα πολύ ζεστά ποτά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου

Κίνδυνος καρκίνου του οισοφάγου

Μία νέα έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών του καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  βρήκε ότι η κατανάλωση πολύ ζεστών ποτών θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο στον οισοφάγο.

Η καταναλωση πολυ ζεστων ροφηματων αυξανει τον κινδυνο καρκίνου του οισοφαγου

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων είναι πιθανώς “καρκινογόνα για τον άνθρωπο.”

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση οποιουδήποτε ποτού σε θερμοκρασία 65°C (149°F) ή υψηλότερη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου, που είναι η όγδοη πιο κοινή μορφή καρκίνου παγκοσμίως.

Η κατανάλωση ροφημάτων σε αυτήν τη θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα στον οισοφάγο και έχει προηγουμένως συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου σε αυτό το μέρος του σώματος.
“Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η κατανάλωση πολύ ζεστών ροφημάτων είναι μία πιθανή αιτία του καρκίνου του οισοφάγου, και ότι είναι η θερμοκρασία, και όχι τα ίδια τα ποτά, που φαίνεται να είναι υπεύθυνη,” είπε ο Δρ. Christopher Wild, διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον καρκίνο.
Ωστόσο, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι Βρετανοί καταναλώνουν ζεστά ροφήματα σε θερμοκρασία 55°C.
Απαντώντας σε αυτήν την έρευνα, η Συμβουλευτική Επιτροπή Τσαγιού της Βρετανίας τόνισε ότι το τσάι πίνεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες στη Βρετανία και ότι οι περισσότεροι άνθρωποι προσθέτουν γάλα.
“Οι άνθρωποι που πίνουν τσάι στη Βρετανία μπορούν να συνεχίσουν να το απολαμβάνουν με τον παραδοσιακό τρόπο με μία σταγόνα γάλα, η οποία εξασφαλίζει ότι η θερμοκρασία του τσαγιού βρίσκεται εντός των ασφαλών ορίων,” είπε ο Tim Bond. “Σε μία μελέτη για τα εγκαύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ένα φλιτζάνι τσάι με 10 ml γάλα ψύχεται σε θερμοκρασία κάτω των 65°C σε λιγότερο από πέντε λεπτά.”

Δεν ειναι ολα τα νεα ασχημα

Ωστόσο, η ίδια έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι ο καφές είναι απίθανο να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου – στην πραγματικότητα, μπορεί να τον μειώσει.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από 23 επιστήμονες από 10 χώρες, επανεξέτασε περισσότερες από 1,000 μελέτες αξιολόγησης της πιθανότητας καρκινογένεσης από την κατανάλωση καφέ, mate (μία έγχυση φύλλων που καταναλώνεται συνήθως στη Νότια Αμερική και άλλες περιοχές), και πολύ ζεστά ροφήματα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο είχε αξιολογήσει τελευταία τις καρκινογόνες επιδράσεις του καφέ το 1991. Η ανασκόπηση αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφέ είναι πιθανώς “καρκινογόνα για τον άνθρωπο”, μετά τον εντοπισμό “περιορισμένων ενδείξεων”ενός συνδέσμου μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Ωστόσο, πολλές μελέτες αξιολόγησης των επιπτώσεων της κατανάλωσης καφέ έχουν γίνει κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών (και μερικές που μπορεί να εξηγήσουν την προηγούμενη σύνδεση με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης), γεγονός που οδήγησε σε μία νέα ανασκόπηση.
Αυτή η νέα ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, σε γενικές γραμμές, υπάρχουν “ανεπαρκή στοιχεία” που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καφέ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.
Η πλειονότητα των μελετών έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος, του μαστού, και του προστάτη.

Επιπλέον, η εξέταση διαπίστωσε ότι πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου στο συκώτι κατά 15%, ενώ άλλες μελέτες έδειξαν επίσης μειωμένο κίνδυνο των καρκίνων της μήτρας και του ενδομητρίου με την κατανάλωση καφέ.

Η ανασκόπηση σημείωσε επίσης ότι η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και 20 άλλων μορφών καρκίνου δεν έχει διασαφηνιστεί ακόμη.
Πηγή: The Lancet Oncology, Volume 116,  IARC Monographs.

(Visited 7 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close