Written by 3:18 pm Επιστημονικά Νέα, Κλινικά Περιστατικά

Βρείτε την καλύτερη επιλογή φθορίου για τον ασθενή σας

Προετοιμασια

Το φθόριο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη συχνότητα και σοβαρότητα της τερηδόνας τόσο από ερευνητές των Η.Π.Α. όσο και από ερευνητές άλλων χωρών του κόσμου.
Σε ένα επιστημονικό επίπεδο, τα οφέλη της τοπικής φθορίωσης περιλαμβάνουν την πρόληψη της απομετάλλωσης , την επαναμετάλλωση της πρόωρης φθοράς, τη μείωση της διαλυτότητας της αδαμαντίνης, και τη μεγιστοποίηση της αντοχής του σμάλτου ενάντια στη φθορά. 
Υπάρχουν διαθέσιμες πολλές επιλογές φθορίου για τον ασθενή σας και κάνοντας τη σωστή επιλογή θα συμβάλλετε ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη.
Οι τοπικές φθοριώσεις μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: σε αυτές που εφαρμόζονται στο οδοντιατρείο (επαγγελματική εφαρμογή) και σε αυτές που εφαρμόζονται στο σπίτι.
Οι επιλογές για τις εφαρμογές στο σπίτι περιλαμβάνουν το φθοριούχο νάτριο, τον φθοριούχο κασσίτερο, καθώς και τις συνηθισμένες πλύσεις. Οι επιλογές για τις επαγγελματικές εφαρμογές περιλαμβάνουν τα φθοριούχα βερνίκια, αφρούς, τζελ, και πλύσεις. Πάντα πρέπει να εξετάζεται ο παράγοντας κινδύνου του ασθενή, όταν συστήνεται ένα μέσο πρόληψης της τερηδόνας.
Τα φθοριούχα τζελ και αφροί μπορούν να βρεθούν σε 2 τύπους: ο ένας με 2% ουδέτερο φθοριούχο νάτριο (NaF), και ο άλλος με 1,23% όξινο φωσφορικό φθόριο (APF). Τα APF και NaF είναι παρόμοια, με τη διαφορά ότι το APF έχει χαμηλό pH, το οποίο επιτρέπει μεγαλύτερη πρόσληψη ιόντων φθορίου από το σμάλτο.

Ουδετερη περιοχη

Το ουδέτερο φθοριούχο νάτριο ενδείκνυται για ασθενείς με σύνθετες αποκαταστάσεις, διότι μελέτες έχουν δείξει ότι το τζελ APF προκαλεί “σκασίματα” στα υλικά που έχουν ρητίνη.
Συνιστώμενη εφαρμογή αυτού του προϊόντος περιλαμβάνει τη χρήση ενός δίσκου που εφαρμόζει σωστά και ο χρόνος επαφής είναι περίπου 4 λεπτά.
Αν και οι εφαρμογές τζελ ή αφρών είναι συνηθισμένο να διαρκούν ένα λεπτό, δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η εφαρμογές που διαρκούν λιγότερο είναι εξίσου αποτελεσματικές με αυτές που διαρκούν 4 λεπτά.
Μετά την εφαρμογή, ο ασθενής υποχρεούται να περιμένει μισή ώρα προτού φάει ή πιει κάτι. Οι ιδανικοί ασθενείς για αυτή την επαγγελματική εφαρμογή φθορίωσης που γίνεται στο οδοντιατρείο είναι εκείνοι που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο τερηδόνας.
Ασθενείς με σιδεράκια ή με προγενέστερες αποκαταστάσεις χρειάζονται εφαρμογή NaF.

Στρατηγικα Οπλα

Ο φθοριούχος αφρός, ένας ακόμη τύπος τοπικής εφαρμογής, περιέχει λιγότερο φθόριο συνολικά, πράγμα που σημαίνει μικρότερη πιθανότητα κατάποσης από τον ασθενή. Αυτό είναι ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του προϊόντος.
Ωστόσο, η Αμερικάνικη Οδοντιατρική Εταιρεία δεν συνιστά την εφαρμογή αυτή για παιδιά κάτω των 6 ετών και για ασθενείς με μόνιμη οδοντοστοιχία.
Μια άλλη τοπική μέθοδος, οι πλύσεις με φθόριο, έχουν λιγότερα ppm (parts per million) του ιόντος του φθορίου. Η πλύσεις με φθόριο έχουν επίσης μικρότερο χρόνο επαφής με την οδοντοστοιχία από τη μέθοδο τζελ – τυπικά, η πλύση γίνεται σε ένα λεπτό.
Η άνεση του ασθενή είναι ένας παράγοντας για τη χρήση αυτής της μεθόδου, αλλά η αποτελεσματικότητα μπορεί να μην είναι ισοδύναμη. Για παράδειγμα, οι περισσότερες πλύσεις με φθόριο έχουν συγκέντρωση 1.500-3.000 ppm ενώ το φθοριούχο τζελ κυμαίνεται από 9.000-12.000 ppm.
Επιπλέον, ο κίνδυνος κατάποσης του υγρού πλύσης είναι μεγαλύτερος στους νεότερους σε ηλικία ασθενείς. Πολλά οδοντιατρεία έχουν σταματήσει τις πλύσεις με φθόριο για αυτούς τους λόγους.
Στη Γερμανία, το φθοριούχο βερνίκι χρησιμοποιείται για περισσότερα από 30 χρόνια ως μέσο πρόληψης της τερηδόνας. Η χρήση του έχει εγκριθεί στις Η.Π.Α. μόνο ως μέσου απευαισθητοποίησης, αλλά ανεπίσημα αξιοποιείται για τη διαχείριση της τερηδόνας. Η χρήση του φθοριούχου βερνικιού έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο της τερηδόνας. Τα πλεονεκτήματα του φθοριούχου βερνικιού είναι η υψηλή συγκέντρωση ιόντων φθορίου διαθέσιμη για πρόσληψη από το σμάλτο, συνήθως 5% ουδέτερου φθοριούχου νατρίου (12,500 ppm).
Η διαδικασία είναι απλή: Ανοίγετε το πακέτο, αναμειγνύετε το βερνίκι με το πινέλο που παρέχεται και το περνάτε πάνω από τα δόντια, καλύπτοντας όλες τις επιφάνειες συμπεριλαμβανομένων των εκτιθέμενων ριζών. Το βερνίκι κολλάει στα δόντια αμέσως και έτσι δεν υπάρχει περίοδος αναμονής προτού ο ασθενής να μπορεί να φάει ή να πιει.
Η εφαρμογή παραμένει στα δόντια για αρκετές ώρες, παρέχοντας συντελεστές επαναμετάλλωσης στο σμάλτο των δοντιών. Το βερνίκι είναι η μόνη μέθοδος φθορίωσης που συνίσταται για παιδιά κάτω των 6 ετών αφού έχει χαμηλότερο κίνδυνο κατάποσης.

Συνεχιζοντας τη μαχη στο σπιτι

Η επιλογές φθορίωσης που εφαρμόζονται στο σπίτι περιλαμβάνουν τζελ ουδέτερου φθοριούχου νατρίου, φθοριούχου κασσίτερου, και πλύσεις με φθόριο.
Τόσο τα τζελ όσο και οι πάστες ουδέτερου φθοριούχου νατρίου και φθοριούχου κασσίτερου έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη της τερηδόνας στις ρίζες και παρέχουν μια σημαντική μείωση της τερηδόνας όταν χρησιμοποιούνται τακτικά.
Ο φθοριούχος κασσίτερος έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα: είναι αντιμικροβιακός. Αυτό σημαίνει ότι έχει την ικανότητα να σκοτώνει τα βακτήρια στο στόμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο της τερηδόνας.
Συγκεκριμένοι ασθενείς σε μεγαλύτερο κίνδυνο που πρέπει να χρησιμοποιούν τζελ και πάστες είναι εκείνοι με ξηροστομία, εκείνοι που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία, και οι ορθοδοντικοί ασθενείς. 
Οι επαγγελματικά προσαρμοσμένοι δίσκοι είναι η καλύτερη μέθοδος για αυτήν την εφαρμογή τζελ. Ο ασθενής εφαρμόζει το τζελ στο δίσκο και τοποθετεί το δίσκο στο στόμα για πέντε λεπτά, μία φορά την ημέρα. Η επιτυχία της θεραπευτικής αγωγής στο σπίτι βασίζεται απόλυτα στη συμμόρφωση του ασθενή.
Οι πλύσεις με φθόριο είναι δημοφιλείς και παρέχουν κάποιο επίπεδο προστασίας από τις κοιλότητες της τερηδόνας. Δεν συνίστανται για ασθενείς κάτω των 6 ετών, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος κατάποσης. Η συγκέντρωση των διαθέσιμων πλύσεων κυμαίνεται από 100-225 ppm φθορίου.
Καθημερινή χρήση μπορεί να διευκολύνει την επαναμετάλλωση των εξασθενημένων περιοχών του σμάλτου και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για ασθενείς με σιδεράκια, και για εκείνους που δεν έχουν την απαραίτητη έκθεση στο φθόριο ή που έχουν εκτεθειμένες τις επιφάνειες των ριζών.
Πολλά χρόνια έρευνας έχουν αποδείξει ότι το φθόριο έχει πολλά οφέλη και είναι ασφαλές για παιδιά και ενήλικες, αν χρησιμοποιηθεί σωστά. Πολλές επιλογές τοπικής φθορίωσης είναι διαθέσιμες σήμερα, που μπορούν να εφαρμοστούν τόσο επαγγελματικά όσο και στο σπίτι.  Και οι δύο λύσεις βοηθούν στην πρόληψη και μείωση της τερηδόνας, όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες.

Μπορείτε να βοηθήσετε τον ασθενή σας να μεγιστοποιήσει τα οφέλη του φθορίου, επιλέγοντας την πιο αποτελεσματική μέθοδο εφαρμογής, με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του.

Πηγή

(Visited 58 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close