Written by 4:55 pm Επιστημονικά Νέα, Κλινικά Περιστατικά

Οι στεφάνες ζιρκονίας αλλάζουν την επανορθωτική παιδιατρική οδοντιατρική

Γονείς στον παιδοδοντίατρο
Σύμφωνα με μια έρευνα του 2013 για την οποία έγινε αναφορά από την Αμερικανική Ακαδημία Αισθητικής Οδοντιατρικής, η ζήτηση για όλα τα είδη υπηρεσιών αισθητικής για τους ενήλικες συνεχίζει να αυξάνεται κάθε χρόνο.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι όπως οι νέοι και μεσήλικες γονείς αρχίζουν να λαμβάνουν οδοντιατρικές υπηρεσίες αισθητικής, τόσο η επιθυμία τους για βελτιωμένη αισθητική αποκατάσταση των δοντιών των παιδιών τους αυξάνεται.
Ευτυχώς, οι οδοντίατροι οι οποίοι θεραπεύουν παιδιά σήμερα διαθέτουν μια μέθοδο αποκατάστασης η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση των μεταλλικών στεφάνων και είναι ανθεκτική ενώ έχει ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Φυσικά, αναφερόμαστε στις στεφάνες ζιρκονίας.

Χρηση της Ζιρκονιας

Η ζιρκονία έχει μακρά ιστορία ως ένα αποδεδειγμένο βιοσυμβατό υλικό στο ανθρώπινο σώμα. Έχει χρησιμοποιηθεί σαν προσθετικό σε αντικαταστάσεις ισχίου από τη δεκαετία του 1970, και για στεφάνες, στηρίγματα εμφυτευμάτων, και άλλες εφαρμογές σε ενήλικες ασθενείς για τουλάχιστον 15 χρόνια.
Ωστόσο, η ζιρκονία χρησιμοποιείται για παιδιατρικές στεφάνες μόλις από το 2010, όταν η πρώτη στεφάνη ζιρκονίας εμφανίστηκε στην αγορά.
Για την αποκατάσταση άσχημα χαλασμένων νεογιλών κοπτήρων και τραπεζιτών, οι παιδοδοντίατροι έχουν πολλές επιλογές οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ περισσότερο από τις στεφάνες ζιρκονίας, συμπεριλαμβανομένων των  μεταλλικών στεφάνων  και των στεφάνων με ταινία ρητίνης.
Οι παιδιατρικές στεφάνες ζιρκονίας, όπως και οι μεταλλικές στεφάνες, κυκλοφορούν προκατασκευασμένες σε 6 ή 7 διαφορετικά μεγέθη για κάθε δόντι και παρέχονται σε θήκη.
Για την τοποθέτηση των στεφάνων, η τερηδόνα αφαιρείται και το δόντι προετοιμάζεται έτσι ώστε να παραλληλιστούν τα τοιχώματά και να αφαιρεθεί περίπου 1 με 1,5 χιλιοστό οδοντικού ιστού. Ύστερα, μία στεφάνη κατάλληλου μεγέθους δοκιμάζεται πάνω στο προετοιμασμένο δόντι.
Εάν η στεφάνη δεν ταιριάζει, είτε δοκιμάζεται ένα άλλο μέγεθος ή πραγματοποιείται μεγαλύτερη μείωση του οδοντικού ιστού μέχρι η στεφάνη να ταιριάζει άνετα. Αυτό το άρθρο έχει σκοπό να προσπαθήσει να εξηγήσει γιατί και πότε οι στεφάνες ζιρκονίας μπορούν να είναι η προτιμότερη επιλογή για την αποκατάσταση αυτών των δοντιών.
1603DEwag-p01.jpg.scale.LARGE1603DEwag-p02.jpg.scale.LARGE

Τα πλεονεκτηματα της ζιρκονιας

Το πιο προφανές πλεονέκτημα των στεφάνων ζιρκονίας είναι το άριστο αισθητικό τους αποτέλεσμα, το οποίο είναι κατά πολύ ανώτερο σε σχέση με άλλες επιλογές παιδιατρικών στεφάνων.
Στην οδοντιατρική για ενήλικες, οι στεφάνες ζιρκονίας έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικές. Ενώ οι στεφάνες ζιρκονίας δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα στην παιδιατρική οδοντιατρική ώστε να χτίσουν μια τεκμηριωμένη εικόνα, πιστεύεται ότι ο χρόνος θα τις αποδείξει ως την πιο ανθεκτική επιλογή όσον αφορά στις διαθέσιμες επιλογές αισθητικής για παιδιατρικές στεφάνες.
Επιπλέον, οι στεφάνες ζιρκονίας δεν θα αποχρωματίζονται με την πάροδο του χρόνου όπως οι στεφάνες ρητίνης, και δεν θα ξεφλουδίζουν, όπως γίνεται σε πολλές περιπτώσεις με τις μεταλλικές στεφάνες.

Πιθανα μειονεκτηματα της ζιρκονιας

Ένα πιθανό μειονέκτημα των στεφάνων ζιρκονίας είναι το γεγονός ότι η έκθεση της ζιρκονίας στο σάλιο και το αίμα κατά τη διάρκεια του δοκιμαστικού σταδίου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αντοχή του δεσμού μεταξύ στεφάνης και κονίας.
Ομάδες φωσφορικού άλατος που βρίσκονται στο σάλιο θα συνδεθούν με τις επιφάνειες της ζιρκονίας, καθιστώντας έτσι την επιφάνεια της ζιρκονίας λιγότερο ικανή να συνδεθεί με τις ομάδες φωσφορικού άλατος που βρίσκονται στις πιο αποτελεσματικές κονίες που συνίστανται για στεφάνες ζιρκονίας.
Οι στεφάνες ζιρκονίας μπορεί επίσης να μην είναι κατάλληλες για περιπτώσεις που αφορούν έντονο συνωστισμό και απώλεια χώρου. Η ικανότητα διαχείρισης του μεγέθους, σχήματος, και προσαρμογής της στεφάνης ζιρκονίας είναι πολύ περιορισμένη, οπότε σε περιοχές συνωστισμού, συνίσταται η χρήση μιας στεφάνης της οποίας το σχήμα και το μέγεθος μπορεί να προσαρμοστεί πιο εύκολα.

Ποτε να χρησιμοποιησετε στεφανες ζιρκονιας

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στεφάνες ζιρκονίας στις περισσότερες περιπτώσεις για τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες παιδιατρικές στεφάνες. Οι κύριες εξαιρέσεις είναι όταν ο ασθενής παρουσιάζει σοβαρό συνωστισμό ή όταν η παραμένουσα γερή δομή του δοντιού είναι πολύ μικρή.
Επίσης, το κόστος αυτών των στεφάνων μπορεί να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για κάποιους γονείς.

Συνοψη

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, τα παιδιά που χρειάζονταν στεφάνες για την αποκατάσταση δοντιών δεν είχαν άλλη επιλογή εκτός από τις μεταλλικές στεφάνες, ή τις στεφάνες από συνθετικά υλικά με βάση τη ρητίνη.
Συχνά η αντοχή ή το αισθητικό αποτέλεσμα ήταν κάπως απογοητευτικό τόσο για τον οδοντίατρο όσο και για τους γονείς. Ευτυχώς, οι σημερινοί οδοντίατροι έχουν πολλές ελκυστικές αισθητικά επιλογές που μπορούν να προσφέρουν, με τις στεφάνες ζιρκονίας στην κορυφή.

Η αισθητική υπεροχή, σε συνδυασμό με την απαράμιλλη αντοχή, βιοσυμβατότητα, και πολλά άλλα πλεονεκτήματα, καθιστούν τις στεφάνες ζιρκονίας μια εξαιρετική επιλογή για σχεδόν όλες τις αποκαταστάσεις που χρειάζονται στεφάνη.

Πηγή
 
 

(Visited 60 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close