Written by 9:08 pm Επιστημονικά Νέα, Οργάνωση και λειτουργία Οδοντιατρείου

Η τερηδόνα είναι μεταδοτική!

Ζευγάρι χαμογελάει

Η τερηδόνα οφείλεται σε μικροοργανισμούς που υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα ενώ θεωρείται ύπουλη νόσος καθώς  εκδηλώνεται σταδιακά και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε κοιλότητες στο δόντι ή ακόμα και στην απώλειά του.
Τα βακτήρια προσκολλώνται στα δόντια και τρέφονται με τα εναπομείναντα μόρια των φαγητών. Ένα από τα υποπροϊόντα που παράγουν είναι οξύ, το οποίο καταστρέφει τα δόντια. Η υπερέκθεση στην ζάχαρη και τα ζαχαρούχα προϊόντα επιφέρει μεγάλο ποσοστό κινδύνου εμφάνισης τερηδόνας.
Όμως η τερηδόνα είναι μεταδοτική ακριβώς όπως ο ιός του κρυολογήματος. Ένα από τα συνηθισμένα βακτήρια που μεταδίδονται είναι ο στρεπτόκοκκος mutans, στον οποίο είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα τα νήπια και τα μικρά παιδιά. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά μολύνονται από αυτό το βακτήριο από όσους τους φροντίζουν, όπως η μητέρα που δοκιμάζει το φαγητό του παιδιού πριν το ταΐσει.
Το ίδιο μεταδοτική είναι και ανάμεσα στα ζευγάρια. Για να αποφύγετε την εμφάνιση τερηδόνας φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, καθώς και να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο 2 φορές τον χρόνο για καθαρισμό και έλεγχο.
Πηγή

(Visited 51 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close