Written by 8:52 pm Διάφορα

Ποια είναι τα υποκατάστατα ζάχαρης και πόσο τοξικά είναι τελικά

Υποκατάστατα Ζάχαρης

Τα υποκατάστατα ζάχαρης, δηλαδή οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, δημιουργήθηκαν αρχικά για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Από ότι φαίνεται όμως εκ του αποτελέσματος δεν βοήθησαν ιδιαίτερα αφού η παχυσαρκία έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις ανά τον κόσμο, της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης.
Υποκατάστατα ζάχαρης βρίσκουμε στα αναψυκτικά, στα γιαούρτια αλλά και σε ένα πλήθος προϊόντων διατροφής τύπου light.
Υπάρχουν πέντε υποκατάστατα ζάχαρης που έχουν εγκριθεί για χρήση από τους καταναλωτές : η ζαχαρίνη (η αλλιώς σακχαρίνη), η νεοτάμη ,το ακεσουλφαμικό κάλιο (ακεσουλφάμη Κ), η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη. Από αυτά η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη είναι οι πιο διεισδυτικές και επικίνδυνες για τον οργανισμό μας.

Δύο τουλάχιστον έρευνες έχουν δείξει ότι η σουκραλόζη ευνοεί την ανάπτυξη του σακχαρώδους διαβήτη στον άνθρωπο καθώς επίσης συμβάλλει στην παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, όπως είναι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn. Επίσης η προετοιμασία αυτής της ουσίας προϋποθέτει χλωρίωση, μία χημική αλλαγή που καθιστά τοξική τη σουκραλόζη καθότι το χλώριο είναι μία καρκινογόνος και τοξική ουσία. Παρόλα αυτά η τεχνητή αυτή γλυκαντική είναι εγκεκριμένη από τους διεθνείς οργανισμούς ασφάλειας τροφίμων.
Η ασπαρτάμη από την άλλη είναι πιθανολογείται ότι είναι υπεύθυνη για μια πληθώρα ασθενειών και ιατρικών καταστάσεων όπως: όγκων του εγκεφάλου, τη διανοητική καθυστέρηση, τις γενετικές ανωμαλίες, την επιληψία, τη νόσο του Parkinson και το διαβήτη. Έχει επίσης συσχετιστεί με την πρόκληση εγκεφαλικών βλαβών και με 40 ακόμη αποδεδειγμένες επιπτώσεις για την υγεία. Και αυτή η γλυκαντική ουσία όμως έχει εγκριθεί ως ασφαλής σε περισσότερες από 90 χώρες! Οι ειδικοί όμως επισημαίνουν ότι παιδιά και έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν προϊόντα που περιέχουν ασπαρτάμη.
Χρήσιμες Συμβουλές:
– Ελέγχετε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων και μην προτιμάτε όσα προϊόντα περιέχουν ασπαρτάμη, ακεσουλφαμικό κάλιο (ακεσουλφάμη Κ), ζαχαρίνη ή σουκραλόζη.
– Το μέλι είναι η καλύτερη και πιο υγιεινή γλυκαντική ουσία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.
– Αποφύγετε προϊόντα με τους χαρακτηρισμούς: «διαίτης», «χαμηλών θερμίδων» και «χωρίς ζάχαρη» διότι είναι πιθανόν να περιέχουν πρόσθετα.
Πηγή

(Visited 26 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close