Written by 12:52 pm Διάφορα, Επιστημονικά Νέα

Η τσίχλα χωρίς ζάχαρη μειώνει το κόστος οδοντιατρικής θεραπείας!

Η τσίχλα χωρίς ζάχαρη μειώνει το κόστος οδοντιατρικής θεραπείας!

Αν οι σημερινοί καταναλωτές της τσίχλας χωρίς ζάχαρη αυξήσουν την κατανάλωσή μόνο με ένα επιπλέον κομμάτι την ημέρα, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως σε οδοντιατρικές δαπάνες για τη θεραπεία της τερηδόνας των δοντιών κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Institute of Empirical Health Economics (IEHE). Αυτές οι αποταμιεύσεις θα περιλαμβάνουν 2,07 δισ. δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, 1,1 δισ. ευρώ στην Ευρώπη και 149 εκατ. δολάρια στην Κίνα.

Η τσιχλα χωρίς ζάχαρη μειωνει το κοστος οδοντιατρικης θεραπειας!

Το τσίχλα αυξάνει τη ροή του σάλιου, γεγονός το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφών, ενώ παράλληλα εξουδετερώνει και απομακρύνει τα οξέα που παράγονται όταν τα τρόφιμα διασπώνται από τα βακτηρίδια που βρίσκονται στην πλάκα των δοντιών. Αυτά τα οξέα μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών. Επίσης, το αυξημένο σάλιο παρέχει περισσότερο ασβέστιο και φώσφορο που ενισχύει το σμάλτο.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Οδοντιατρική Εταιρεία, η μάσηση της τσίχλας χωρίς ζάχαρη για 20 λεπτά μετά από ένα γεύμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας.

Ενώ η τσίχλα χωρίς ζάχαρη δεν πρέπει να αντικαθιστά το βούρτσισμα με οδοντόκρεμα φθορίου δύο φορές την ημέρα καθώς και τη χρήση οδοντικού νήματος μία φορά την ημέρα, μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα στη στοματική φροντίδα.
Εκτός από τα επιβεβαιωμένα κλινικά οφέλη, αυτή η μελέτη μοντελοποιεί τη μείωση του σχετικού κινδύνου τερηδόνας και την επακόλουθη εξοικονόμηση κόστους για την οδοντιατρική περίθαλψη ως αποτέλεσμα της αυξημένης κατανάλωσης τσίχλας χωρίς ζάχαρη ως μέρος της καθημερινής ρουτίνας για την υγιεινή του στόματος“, δήλωσε ο Michael Dodds, PhD του BDS, επικεφαλής της Wrigley, υπεύθυνος για τη στοματική υγεία, ο οποίος χρηματοδότησε τη μελέτη και παράγει μια ποικιλία τσιχλών χωρίς ζάχαρη.
Η μελέτη υπολόγισε τη δυνητική μείωση του κόστους οδοντιατρικής θεραπείας για την τερηδόνα σε 25 βιομηχανικές χώρες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 60% του κόστους των οδοντιατρικών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο σχετίζεται με την τερηδόνα, ενώ το 60% όλων των παιδιών και το 90% όλων των ενηλίκων έχουν τερηδόνα.

Το IEHE και η Wrigley ζητούν να συμπεριληφθούν οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη στις συμβουλές για τη στοματική υγιεινή.
Η μελέτη έχει τίτλο “A Global Approach to Assess the Economic Benefits of Increased Consumption of Sugar-Free Chewing Gum”. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Dentistry.
Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/industrynews/item/1998-sugar-free-gum-could-save-4-1-billion-in-dental-costs
 

(Visited 29 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close