Written by 11:29 am Επιστημονικά Νέα, Οργάνωση και λειτουργία Οδοντιατρείου

Πως φροντίζουμε την τεχνητή οδοντοστοιχία;

Τεχνητή οδοντοστοιχία

Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες θα πρέπει να διατηρούνται καθαρές και να απομακρύνονται λεκέδες και μικρόβια προς αποφυγή μολύνσεων.
Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείτε για την φροντίδα και τον καθαρισμό τους;
1) Μετά από κάθε γεύμα αφαιρέστε την οδοντοστοιχία και ξεπλύνετε τη κάτω από άφθονο νερό. Φροντίστε να έχετε μια πετσέτα ή κάποιο πλαστικό τάπητα εκεί που την ξεπλένεται για να μην σπάσουν αν σας πέσουν. Ποτέ μην χρησιμοποιείται καυτό νερό, μόνο κρύο ή χλιαρό.
2) Πριν επανατοποθετήσετε την οδοντοστοιχία ξεπλύνετε και το στόμα σας και χρησιμοποιήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα για τα φυσικά σας δόντια, τη γλώσσα και τον ουρανίσκο.
3) Θα πρέπει να βουρτσίσετε και την αφαιρούμενη οδοντοστοιχία σας με μια βούρτσα οδοντοστοιχίας ή μαλακή οδοντόβουρτσα χρησιμοποιώντας καθαριστικό οδοντοστοιχίας, ήπιο σαπούνι ή υγρό πιάτων. Αποφύγετε σκληρές βούρτσες / οδοντόβουρτσες, ισχυρά απορρυπαντικά / οδοντόκρεμες ή λευκαντικά καθώς μπορεί να βλάψουν την οδοντοστοιχία.

4) Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού της τεχνητής  οδοντοστοιχίας χειριστείτε τη προσεκτικά ώστε να μην λυγίσουν τα πλαστικά και τα άγκιστρα της. Αν συμβεί κάτι τέτοιο επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο όπου σας τις έφτιαξε για να σας δώσει οδηγίες ή να σας κλείσει ραντεβού για επιδιόρθωση. Καλό θα είναι να μην προσπαθήσετε να την επιδιορθώσετε μόνοι σας διότι πιθανόν η ζημιά να γίνει μεγαλύτερη.
5) Όταν κοιμάστε δεν θα πρέπει να φοράτε την τεχνητή οδοντοστοιχία. Ο βασικός λόγος είναι ότι οι περισσότεροι τύποι τεχνητής οδοντοστοιχίας πρέπει να παραμένουν υγροί για να διατηρήσουν το σχήμα τους. Στον ύπνο μας, το στόμα είναι λιγότερο υγρό και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Μουλιάστε λοιπόν την οδοντοστοιχία όλο το βράδυ σε νερό ή ένα ήπιο διάλυμα. Όλες τις απαραίτητες οδηγίες θα σας τις δώσει ο οδοντίατρος.
Τεχνητή οδοντοστοιχία
6) Μετά από κάθε καθαρισμό ή μούλιασμα της οδοντοστοιχίας, πάντα να την ξεπλένεται καλά πριν την επανατοποθετήσετε στο στόμα.
7) Πέρα από την φροντίδα της τεχνητής οδοντοστοιχίας στο σπίτι, θα πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο για έναν επαγγελματικό καθαρισμό αυτής αλλά και για τυχόν επιδιορθώσεις ή προσαρμογές για να μην σας πονάνε ή είναι χαλαρές και σας τραυματίζουν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

(Visited 335 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close