Written by 11:04 am Οργάνωση και λειτουργία Οδοντιατρείου

Γλώσσα: Χάρτης της υγείας μας

Η γλώσσα βοηθάει στην επεξεργασία της τροφής,  αλλά και στην ομιλία. Η παρατήρηση της όμως μπορεί να μας δώσει και κάποια άλλα συμπεράσματα. Όπως όταν είμαστε μικροί (και όχι μόνο τότε) και μας ζητούσε ο γιατρός να βγάλουμε τη γλώσσα για να μας εξετάσει είχε τον σκοπό του, καθώς από το χρώμα ή άλλες παρατηρήσεις μπορούσε να διαπιστώσει διάφορες παθήσεις ή προβλήματα υγείας.
Ας δούμε όμως τι μπορεί να δει ο γιατρός στη γλώσσα και να διαπιστώσει οποιαδήποτε πάθηση ή πρόβλημα υγείας.
Αλλαγή στο χρώμα της γλώσσας:
1) Κυάνωση: Λόγω της μείωσης του ποσού του οξυγόνου στο αίμα. Συμβαίνει στην καρδιακή ανεπάρκεια, αναπνευστική ανεπάρκεια και στη ανοξία. Στην κυάνωση, τα χείλη και η γλώσσα γίνονται ωχρά μπλε.
2) Ίκτερος: Κιτρινωπός αποχρωματισμός όλων των βλεννογόνων του σώματος (συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας) οφείλεται στην αύξηση της χολερυθρίνης στο αίμα. Παρατηρείται στην ηπατίτιδα, απόφραξη του χοληδόχου πόρου, αυξημένη καταστροφή των ερυθροκυττάρων κλπ
3) Ουραιμία: Λόγω αύξησης της ουρίας και άλλων αζωτούχων προϊόντων στο αίμα. Σε αυτή την περίπτωση η γλώσσα παίρνει καστανό χρώμα.
4) Οξέωση: H γλώσσα γίνεται καφέ με μια χαρακτηριστική μυρωδιά κετόνης από το στόμα.
5) Ανεπάρκεια Ριβοφλαβίνης: Η ανεπάρκεια της Βιταμίνη Β2. Παράγει χρώμα βαθύ ροζ της γλώσσας με πόνο και σχισμές των χειλιών.
6) Ανεπάρκεια Νιασίνης : Η ανεπάρκεια της Βιταμίνη  Β3 και κάποιες άλλες του συμπλέγματος Β βιταμινών παράγει στη γλώσσα έντονο κόκκινο.
7) Αναιμία: Μείωση στο ποσοστό αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Σε σοβαρή αναιμία γλώσσα γίνεται ωχρή.
8) Εάν η γλώσσα σας έχει άσπρο χρώμα: Συμβαίνει σε περιπτώσεις μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ ή τσιγάρων. Αν στο εσωτερικό του στόματος εμφανιστούν λευκές κηλίδες ή πλάκες στη γλώσσα (λευκοπλακία) χρειάζεται προσοχή γιατί πιθανόν να είναι και προκαρκινικό σύμπτωμα, γι’ αυτό απευθύνεστε πάντα σε ειδικό.
9) Καντιντίαση: Μυκητιασική λοίμωξη που επηρεάζει τους βλεννογόνους του σώματος. Η γλώσσα παρουσιάζει λευκές αλλοιώσεις.
10) Εάν η γλώσσα σας είναι ξηρή: Τότε μάλλον πρόκειται για αφυδάτωση. να θυμάστε να καταναλώνεται πολλά υγρά μέσα στην ημέρα.
Διαβάστε περισσότερα εδώ

(Visited 130 times, 1 visits today)

Last modified: February 9, 2015

Close