Written by 9:33 pm Διάφορα

Επιστήμονες και γιατροί σε μεγάλο “αποδημητικό” κύμα τα τελευταία 5 χρόνια

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρη Μπίλλια: «Μέχρι το 2009 εγγράφονταν 4.000 νέοι επαγγελματίες στα μητρώα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, έκτοτε όμως κάθε χρόνο εγγράφονται μόνον 2.000. Δεδομένου ότι ο αριθμός των αποφοίτων δεν έχει μειωθεί, αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 5.000 νέοι συνάδελφοι έχουν φύγει την τελευταία πενταετία στο εξωτερικό, ενώ υπολογίζουμε ότι άλλοι τόσοι έμειναν να εργάζονται στην Ελλάδα αλλά σε καθεστώς αδήλωτης εργασίας», λέει ο κ. Μπίλλιας στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
«Όσοι μεταναστεύουν είναι κατά κανόνα νέοι συνάδελφοι, γύρω στα 30, που αναγκάζονται να φύγουν κυρίως προς τις αραβικές χώρες αλλά και στη Μ. Βρετανία ή τη Νέα Ζηλανδία», λέει ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ.
ΓΙΑΤΡΟΙ
Ο πρόεδρος της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ Αλέκος Γαρύφαλλος υπογράφει καθημερινά δεκάδες πιστοποιητικά βεβαίωσης ειδικότητας νέων γιατρών που φεύγουν, για να εργαστούν σε νοσοκομεία του εξωτερικού. Επισημαίνει ότι  και παλαιότερα συνέβαινε αυτό αλλά έφευγαν για να εκπαιδευτούν και να γυρίσουν πίσω. «Τώρα είναι λυπηρό, αλλά οι νέοι γιατροί εξαναγκάζονται να φύγουν, γιατί δεν μπορούν να δουλέψουν στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης», τονίζει.
«Κάθε χρόνο πριν από την κρίση έφευγαν σχεδόν 1.800 νέοι συνάδελφοι. Τώρα ο αριθμός τους έχει φτάσει τις 3.000 και έχουμε ολοένα και λιγότερες επιστροφές», λέει ο πρόεδρος του ΙΣΘ Αθ. Εξαδάχτυλος.
«Παλαιότερα έφευγαν μόνον νέοι σε ηλικία συνάδελφοι, τώρα έχουν προστεθεί και γιατροί 50-60 ετών, που αναγκάζονται να φύγουν για βιοποριστικούς λόγους», συνεχίζει ο κ. Εξαδάχτυλος, και καταγράφει στα θετικά «το γεγονός ότι υπάρχει επαγγελματική διέξοδος, αφού ένας γιατρός που παύει να δουλεύει σταματά και να είναι γιατρός».
Ως μια πρώτη λύση στο πρόβλημα που προτείνει ο πρόεδρος της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ: «Χρειάζεται μία λύση που θα στηριχθεί και από τα πανεπιστήμια και από την πολιτεία, ένας συνολικός σχεδιασμός, που θα προβλέπει την ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού κονδυλίων έρευνας, με τα οποία θα χρηματοδοτούνται ερευνητικά προγράμματα, όπου θα εργάζονται νέοι επιστήμονες»
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ
Τα στοιχεία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης δείχνουν ότι από το 2010 ο αριθμός των νέων οδοντιάτρων που μεταναστεύουν αυξάνεται.
Το 2008 έκαναν αίτηση χορήγησης πιστοποιητικού 37 νέοι οδοντίατροι,
το 2009 έφυγαν 35
το 2010 έφυγαν 72
το 2011 έφυγαν 87
το 2012 έφυγαν 102
το 2013 έφυγαν 82
το 2014 έφυγαν 62
«Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι συνάδελφοι που φεύγουν είναι νέοι που έχουν πάρει το πτυχίο και την άδεια άσκησης επαγγέλματος, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις 40άρηδων με οικογένειες που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν», λέει ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθ. Δεβλιώτης.
«Το χειρότερο είναι ότι αυτοί οι συνάδελφοι, όπως και οι άλλοι επιστήμονες, άνθρωποι νέοι σε ηλικία, ενδεχομένως δεν θα επιστρέψουν ποτέ στη χώρα», τονίζει ο αντιπρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Παλάσκας, για να προσθέσει: «Τις συνέπειες αυτής της αναγκαστικής μετανάστευσης θα τις συνειδητοποιήσει η ελληνική κοινωνία τις επόμενες δεκαετίες, όταν θα προκύψουν προβλήματα στελέχωσης στο κράτος-πρόνοιας αλλά και κοινωνικής αναπαραγωγής. Χρέος κάθε κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει εκείνο το περιβάλλον που θα κάνει ελκυστική την επιστροφή του επιστημονικού δυναμικού».
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

(Visited 10 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close