Written by 2:52 pm Διάφορα

Υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ

Υποχρεωτική είναι η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, σε όσους ήταν ασφαλισμένοι σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο πριν από την 1.1.1983, και έως την 1.8.2010, ήταν ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ.
Σε εγκύκλιο της διοίκησης του ΟΑΕΕ, προϋπόθεση είναι οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι να ασκούν δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του Οργανισμού και δεν είναι συναφής με την επαγγελματική ιδιότητα για την οποία υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΤΑΑ Σε περίπτωση αμφισβήτησης της συνάφειας της επαγγελματικής δραστηριότητας με την επαγγελματική ιδιότητα, η αμφισβήτηση επιλύεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ).
Κριτήριο της συνάφειας του επαγγέλματος με την ιδιότητα του μηχανικού, υγειονομικού ή νομικού αποτελεί το γεγονός ότι η δραστηριότητα εμπίπτει στον κύκλο των επιστημονικών ενασχολήσεών του και δεν μπορεί να ασκηθεί από κάποιον τρίτο χωρίς το ανάλογο επιστημονικό υπόβαθρο. Ειδικά για τους πολιτικούς μηχανικούς που απασχολούνται στην ανέγερση πολυκατοικιών με αντιπαροχή, κρίθηκε με αποφάσεις του ΣτΕ 516/93, 519/93, 520/93 κ.ά. ότι δεν υπάγονται για τη δραστηριότητά τους αυτή και στην ασφάλιση του πρώην ΤΕΒΕ.
Και τούτο, διότι η ανέγερση πολυκατοικιών από πολιτικό μηχανικό αποτελεί αυτή καθαυτή δραστηριότητα που εμπίπτει στον κύκλο των επιστημονικών του ενασχολήσεων, για την οποία υπάγεται στην υποχρεωτική ασφάλιση του πρώην ΤΣΜΕΔΕ. Κατά συνέπεια, οι «παλαιοί ασφ/νοι» του πρώην ΤΣΜΕΔΕ οι οποίοι δραστηριοποιούνται ατομικά ή ως μέλη εταιριών με αντικείμενο δραστηριότητας κατασκευαστικές εργασίες δεν υπάγονται για τη δραστηριότητά τους αυτή στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ.
Με την υποβολή του αιτήματος του ενδιαφερομένου για την υπαγωγή του στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ ή την απαλλαγή του από αυτή για τη συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα ελέγχονται οι δραστηριότητές του μέσω της μηχανογραφικής εφαρμογής της ΓΓΠΣ «ΚΕΠΥΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» και αναζητούνται τα σχετικά δικαιολογητικά. Αυτά είναι: *Βεβαίωση από την οποία να προκύπτει ότι είναι ασφαλισμένος στο ΕΤΑΑ.
*Βεβαίωση περί συνάφειας από τον αντίστοιχο Τομέα του ΕΤΑΑ στον οποίο υπάγεται (κυρίως για υγειονομικούς και νομικούς) και από το Τεχνικό Επιμελητήριο (για τους μηχανικούς).
Η κρίση περί της ύπαρξης ή μη συνάφειας της επαγγελματικής δραστηριότητας ή των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του «παλαιού» ασφαλισμένου του ΕΤΑΑ με την επαγγελματική του ιδιότητα ανήκει στον προϊστάμενο του οικείου περιφερειακού τμήματος.
Πηγή

(Visited 10 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close