Written by 7:52 pm Οργάνωση και λειτουργία Οδοντιατρείου

Τροφές για…σίγουρη επίσκεψη στον οδοντίατρο!

Ξέρουμε ότι το καλό και συχνό βούρτσισμα κάνει προστατεύει τα δόντια. Ξέρουμε όμως ποιες τροφές μας στέλνουν κατευθείαν στην καρέκλα του οδοντιάτρου; Πως πρέπει να τις καταναλώνουμε χωρίς δυσάρεστα αποτελέσματα;
Η ζάχαρη είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς των δοντιών. Υπάρχουν τροφές και ροφήματα που η ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν είναι απαγορευτική για το καλό των δοντιών. Τροφές όπως καραμέλες (απλές αλλά και για τον λαιμό), μέντες, μαρμελάδες, αποξηραμένα φρούτα και κομπόστες, περιέχουν επιπλέον ζάχαρη και καλό θα ήταν να τις αποφεύγεται ή τουλάχιστον να καταναλώνεται τα αντίστοιχα προϊόντα χωρίς ζάχαρη ή να πίνεται αρκετές φορές νερό κατά την κατανάλωση τους για να ξεπλένεται το στόμα σας. Ειδικά μετά τη μαρμελάδα καλό θα ήταν να ακολουθήσει και ένα βούρτσισμα των δοντιών.
Επιπλέον ροφήματα όπως αναψυκτικά (διαίτης και μη), ενεργειακά ποτά, κοκτέιλ εμπεριέχουν επίσης απαγορευτική ποσότητα ζάχαρης. Αν δεν θέλετε να τα κόψετε, μια λύση είναι να τα απολαμβάνετε με καλαμάκι για να έρχονται όσο το δυνατόν λιγότερο σε επαφή με τα δόντια.
Άλλος μεγάλος εχθρός των δοντιών είναι τα οξέα. Τροφές και ροφήματα με μεγάλη περιεκτικότητα σε οξέα είναι τα εσπεριδοειδή, το λευκό κρασί, η λεμονάδα, το ξύδι και το εμφιαλωμένο νερό. Κι όμως ακόμα και το εμφιαλωμένο νερό, λόγω του τρόπου καθαρισμού του γίνεται περισσότερο όξινο, οπότε προτιμήστε το νερό της βρύσης, εφόσον φυσικά είναι πόσιμο.
Άλλος φόβος για τα δόντια είναι να σπάσουν. Αυτό συμβαίνει εάν δαγκώσουμε κάτι σκληρό και αν φυσικά είναι και ήδη ευαίσθητα τα δόντια. Οι τροφές που είναι επίφοβες να προκαλέσουν σπάσιμο δοντιού είναι το μήλο, το πάρα πολύ φρυγανισμένο ψωμί, οι καραμέλες αν τις δαγκώσετε πριν λιώσουν, ο πάγος, το ψητό καλαμπόκι αλλά και το ποπ κορν. Καταναλώστε τα με προσοχή και όπου υπάρχει η δυνατότητα τεμαχίστε τις τροφές.
Δείτε περισσότερα εδώ.

(Visited 27 times, 1 visits today)

Last modified: January 2, 2015

Close