Written by 9:47 am Καινοτομία

Το Botox στην Οδοντιατρική: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

Κάθε φορά που ακούμε τη λέξη Botox αντιλαμβανόμαστε τα ενέσιμα στα οποία καταφεύγουν αρκετοί άνθρωποι σε όλον τον κόσμο για να διατηρήσουν τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας τους και τα νεανικά χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Η επίδραση μιας τέτοιας επέμβασης, αφορά τη μείωση της κινητικότητας των μυών του προσώπου ώστε να συστέλλονται λιγότερο και να κρατηθεί η επιδερμίδα γύρω από την επέμβαση πιο ανθεκτική στις αλλοιώσεις από το χρόνο και τις εκφράσεις, δηλαδή τις ρυτίδες. Συνήθως χρειάζεται λίγες ώρες για να εμφανιστούν τα επιθυμητά αποτελέσματα τα οποία διαρκούν για αρκετούς μήνες αργότερα. 

Και αν όλοι γνωρίζουμε ότι αποτελεί μια δημοφιλής θεραπεία στους κύκλους της πλαστικής χειρουργικής, τι συμβαίνει στην Οδοντιατρική; Μπορεί να αποτελέσει το botox και σε αυτόν τον τομέα, μια επέμβαση με απτά οφέλη και βαθμιαία αύξηση της δημοτικότητάς της στο κοινό; Στο πλαίσιο αυτό, το Dental Alert έχει προχωρήσει σε μια συνοπτική καταγραφή των χαρακτηριστικών αυτής της οδοντιατρικής θεραπείας αλλά και του πώς μπορεί να ωφελήσει έναν ασθενή. 

1. Τι είναι το botox στην πραγματικότητα: 

Η επιστημονική ονομασία του Botox είναι βοτουλινική τοξίνη (botulinum toxin) και μόλις τη δεκαετία του 90’ πήρε τη σημερινή, γνωστή σε όλους ονομασία. Ενώ είναι γνωστή τα τελευταία 20 χρόνια, η ανακάλυψή της τοξίνης τοποθετείται στη δεκαετία του 1820 από τον Γερμανό γιατρό Κέρνερ. Η μετατροπή της τοξίνης σε κρυσταλλική μορφή αποτέλεσε την απαρχή για τις μετέπειτα ιατρικές και αισθητικές εφαρμογές της βοτουλινικής τοξίνης.

2. Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί στις οδοντιατρικές παθήσεις:

Στα πλαίσια μιας σειράς αισθητικών επεμβάσεων του προσώπου που άπτονται στην ειδικότητα ενός οδοντίατρου, το botox αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο. Όμως, μπορεί να αποτελέσει και μια αποτελεσματική επεμβατική μέθοδο για μια σειρά καθαρά κλινικών περιπτώσεων. Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε: 

  • Τη χρήση του ως συμπλήρωμα στη θεραπεία νόσων της κροταφογναθικής διάρθρωσης (TMJ) 
  • Τη θεραπεία του «βρουξισμού», του τριγμού των δοντιών (teeth grinding) 
  • Την αντιμέτωπιση των χρόνιων πόνων στην κροταφογναθική διάρθρωση και στο πρόσωπο
  • Τη μείωση του «ουλικού χαμόγελου» χωρίς χειρουργική επέμβαση
  • Τη ρύθμιση των χειλιών πριν ή μετά την τοποθέτηση οδοντοστοιχίας ή τις χειρουργικές επεμβάσεις στόματος.

3. Ο ρόλος του botox για όμορφα δόντια και χαμόγελα χωρίς σημάδια γήρανσης: 

Το χαμόγελο αποτελεί την κύρια έκφραση που επιδρά στην «φόρμα» της επιδερμίδας μας. Σε αρκετές χώρες μάλιστα, υπάρχει η τάση, μετά από αισθητικές οδοντιατρικές επεμβάσεις ο ίδιος ο αρμόδιος επιστήμονας να ολοκληρώνει τη θεραπεία με χρήση botox. Αυτό εγχύεται στους λεπτούς μικρούς υποδόριους μύες του στόματος, ώστε το υπερκείμενο δέρμα να παραμένει λείο και ατσαλάκωτο, ενώ οι μύες στους οποίους δεν έχει γίνει έγχυση botox να μπορούν να συσπώνται ανεπηρέαστοι, επιτρέποντας έτσι τη φυσιολογική έκφραση του προσώπου.

4. Πόσο ασφαλές είναι το botox στην οδοντιατρική και ποιες είναι οι παρενέργειές του: 

Αναφορικά με την ασφάλειά του, το botox αποτελεί ακίνδυνο φαρμακευτικό σκεύασμα, εγκεκριμένο από τις ιατρικές αρχές σε πάνω από 70 χώρες του πλανήτη, ενώ σαν υλικό χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία καλλυντικών τα τελευταία 19 χρόνια. Μακροπρόθεσμες παρενέργειες δεν έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, και το μόνο που μπορεί κάποιος να του καταλογίσει είναι μια μικρή δυσφορία καθώς η βελόνα της ένεσης εισέρχεται στο δέρμα και ένα προσωρινό μικρό μελάνιασμα του δέρματος στα σημεία της.

5. Η αποτελεσματικότητα και η διάρκειά της: 

Για οδοντιατρική θεραπεία με botox, η νάρκωση ή η τοπική αναισθησία δεν είναι απαραίτητες. Ο ασθενής μπορεί άμεσα να οδηγήσει, να εργαστεί και γενικά να συνεχίσει την καθημερινότητά του. Το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι άμεσο και η θετική επίδρασή της μπορεί να διαρκέσει, ανάλογα με την αποστολή της, από 3 έως 6 μήνες. 

6. Γιατί ένας οδοντίατρος μπορεί να προσφέρει θεραπεία botox στους ασθενείς του: 

Σχετικά με τη συζήτηση της θέσης που μπορεί να πάρει ένας επιστήμονας της οδοντιατρικής απέναντι στην προσθήκη αυτής της θεραπείας στις υπηρεσίες του μπορούμε να σταθούμε στα εξής: 

  • Αν και το botox είναι μια καθαρά αισθητική επέμβαση και ο πρωταρχικός ρόλος ενός οδοντίατρου είναι η φροντίδα της στοματικής υγείας, η εκτεταμένη εκπαίδευση στην ανατομία του στόματος και του προσώπου, την υγεία και τη λειτουργία του τον αναδεικνύουν στον πλέον ικανό για να διαχειριστεί και να χορηγήσει αυτήν την θεραπεία. 
  • Η κατάρτιση, η εμπειρία και φυσικά η τεχνογνωσία του οδοντιάτρου για τις ενέσεις στο στόμα και στο πρόσωπο, έχουν σαν απτό αποτέλεσμα την πιο γρήγορη και ελάχιστα επώδυνη θεραπεία με botox.
  • H άμεση σχέση των νόσων της στοματικής κοιλότητας με την κατάσταση του προσώπου, η διαρκής ενημέρωσή του για τις παγκόσμιες τάσεις και ιατρικές εξελίξεις, αναδεικνύουν τον οδοντίατρο ως κομβικό επιστήμονα για τις σχετικές θεραπείες αλλά και έναν από τους πλέον αρμόδιους για το πότε, που και πως θα πρέπει να χορηγηθούν αυτές. 

Στο Dental Alert, μια από τις αποστολές μας είναι να φέρνουμε κοντά σας όλες αυτές τις τάσεις και τα νέα δεδομένα στην οδοντιατρική επιστήμη που μπορούν να συμβάλλουν στην βελτιστοποίηση των υπηρεσιών σας , ως οδοντίατρος, αλλά και στην καλύτερη και πιο σφαιρική ενημέρωση του κοινού στο οποίο απευθύνεστε, Αν πάλι, ανήκετε σε αυτό το κοινό, ως απλός άνθρωπος και ασθενείς, μπορείτε να περιηγηθείτε στις ενότητές μας αλλά και να αναζητήσετε τους επιστήμονες που συνεργάζονται μαζί μας και μπορούν να σας προσφέρουν τη θεραπεία που χρειάζεστε για τέλεια δόντια και άψογη στοματική υγεία.

(Visited 597 times, 1 visits today)

Last modified: September 19, 2022

Close