Written by 3:51 pm COVID-19, Διάφορα

Τι είναι πλέον το «φυσιολογικό»;

Έχουμε δει τις αλλαγές που προκαλούνται από τον COVID-19. Αυτό το οποίο ονομάζουμε πλεόν «φυσιολογικό» θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα ή θα μειωθεί, καθώς η πανδημία αρχίζει να εξασθενεί; Είναι πολύ δύσκολο να προγραμματίσουμε μελλοντικά γεγονότα εν μέσω της τρέχουσας αβεβαιότητας.

Τι είναι πλέον το «φυσιολογικό»;

Έχουμε δει τις αλλαγές που προκαλούνται από τον COVID-19. Αυτό το οποίο ονομάζουμε πλεόν «φυσιολογικό» θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα ή θα μειωθεί, καθώς η πανδημία αρχίζει να εξασθενεί; Είναι πολύ δύσκολο να προγραμματίσουμε μελλοντικά γεγονότα εν μέσω της τρέχουσας αβεβαιότητας. Οι προβλέψεις για το «φυσιολογικό» ποικίλλουν σημαντικά. Η αβεβαιότητα παράλληλα φέρει και μεγάλη πολιτική και κοινωνική αναταραχή, καθώς και ανάγκη για αξιόπιστη θεραπεία και ολικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Δεδομένου ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες αλληλοδιαλέγονται, θα σχηματίσουν το αποτέλεσμα, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ανεξάρτητα από το τι κάνετε ως άτομο, δεν μπορείτε να αλλάξετε προσωπικά αυτό το αποτέλεσμα.

Το νέο «φυσιολογικό» είναι εδώ, αλλά μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Είναι μια εποχή μεταμόρφωσης και αλλαγής και για την οδοντιατρική, καθώς υπάρχουν πολλά παγκόσμια προβλήματα, τα οποία συνεχώς αυξάνονται. Σε αυτό το άρθρο, σας παρέχουμε προτάσεις σχετικά με τον τρόπο προσαρμογής στους νέους κανόνες, που θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε στη νέα κατάσταση. Το τρέχον νέο «φυσιολογικό» θα αλλάξει σύντομα σε ένα άλλο νέο «φυσιολογικό», οπότε ετοιμαστείτε!

Κατανοήστε τι μπορείτε να ελέγξετε

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι μπορείτε να ελέγξετε μόνο τον εαυτό σας και να επηρεάσετε εκείνους που βρίσκονται στο άμεσο πεδίο δραστηριότητάς σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να εντοπίσετε τις δραστηριότητες στη ζωή σας, που μπορείτε να επηρεάσετε. Ποιες θα είναι αυτές; Μπορείτε να παρακινήσετε, να σχεδιάσετε, να οργανώσετε, και να κατευθύνετε τις ενέργειες που αφορούν εσάς, το οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό σας περιβάλλον και τίποτε άλλο. Παρόλο που οι συζητήσεις με την οικογένεια και τους φίλους σας για τις εξελίξεις σε εθνικά και παγκόσμια ζητήματα είναι ενδιαφέρουσες, οι συνεχείς σκέψεις και η απογοήτευση θα σας δημιουργήσουν μόνο ψυχολογικά προβλήματα.

Σας φαίνεται λογικό να ανησυχείτε για την κατάσταση της υγείας στον κόσμο γενικότερα; Όχι, γιατί δεν είναι στο χέρι σας να την αλλάξετε. Η ανησυχία για αυτά τα προβλήματα θα προσθέσει μόνο άγχος και φόβο στη ζωή σας. Ωστόσο, μπορείτε να συμμετέχετε στην πολιτική και να έχετε τουλάχιστον μια μικρή επιρροή στα εθνικά και παγκόσμια ζητήματα. Η σωστή ενημέρωση, αλλά και η κριτική στα πολιτικά ζητήματα, είναι το μεγαλύτερό σας όπλο και συνιστάται σε όλους μας να το πράξουμε. 

Ο εγκλεισμός που υπομένουμε κατά τη διάρκεια του COVID-19, έχει πλήξει πολλούς ανθρώπους, ειδικά τα παιδιά, επειδή αφενός, πρόκειται για ένα θέμα δημόσιας υγείας και αφετέρου, ανησυχούν για ζητήματα στα οποία δεν έχουν κανέναν έλεγχο. Ορισμένοι ψυχολόγοι δηλώνουν ότι η ψυχολογική βλάβη που προκαλείται στον παγκόσμιο πληθυσμό από την απομόνωση, θα έχει μακροπρόθεσμα περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις από τα πραγματικά προβλήματα στον οργανισμό και τους θανάτους που προκαλούνται από την ίδια την ασθένεια.

Στρέψτε τις ενέργειές σας σε ζητήματα που μπορείτε να επηρεάσετε

Όντας επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, έχετε εκτεταμένη μόρφωση και είστε εξοικειωμένοι με τους κανόνες, τους περιορισμούς και την ετοιμότητα που απαιτεί ο χώρος, στους οποίους δεν έχετε κανέναν έλεγχο. Τώρα, χρησιμοποιήστε τις ίδιες προσωπικές αρχές και τακτικές για να αντιμετωπίσετε αυτό το νέο «φυσιολογικό». Δεν μπορείτε να ελέγξετε τους νέους κανονισμούς, που επιβάλλονται από την κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους, σχετικά με τον καθημερινό έλεγχο των μολύνσεων, τον επανασχεδιασμό του ιατρείου, την παραγωγή αερολυμάτων, τις απαιτήσεις συνεχούς εκπαίδευσης και πολλά άλλα θέματα. Μπορείτε όμως εσείς να καθορίσετε πως θα προσαρμοστείτε στους νέους κανονισμούς.  

Προσαρμοστείτε στην αλλαγή

Καθώς αναπτύσσεται ένας νέος κανονισμός ή γίνεται εμφανής μια κατάσταση που επηρεάζει τις δραστηριότητές μας, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε πως αυτά θα ενταχθούν στην καθημερινότητά σας. Για να μην επωμιστείτε όλο το βάρος και την ευθύνη αυτής της πράξης, είναι καλό να το συζητήσετε με την οικογένεια και τους συναδέλφους σας και μαζί να καταλήξετε στον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της νέας κατάστασης. 

Για παράδειγμα, έγινε προφανές πριν από λίγους μήνες ότι έπρεπε να μειωθούν τα αεροπορικά ταξίδια, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα αεροπλάνα και τα αεροδρόμια. Επομένως, όλα τα επαγγελματικά ταξίδια για εκπαιδευτικούς σκοπούς υπέστησαν σημαντικές αλλαγές, όπως όλος ο εκπαιδευτικός κλάδος παγκοσμίως. Όλα τα μαθήματα και τα σεμινάρια, από δια ζώσης έγιναν ηλεκτρονικά. Προκειμένου να εξοικειωθούμε στη νέα αυτή κατάσταση χρειάστηκε από όλους αρκετός χρόνος, προσπάθεια και έξοδα, αλλά τελικά λειτούργησε. Αυτό είναι τώρα το νέο «φυσιολογικό»; Ναι. Θα είναι πάντα έτσι; Όχι. Πολλοί εξακολουθούν να προτιμούν τα πρακτικά και δια ζώσης μαθήματα, οπότε μόλις επιτραπούν ξανά τα αεροπορικά ταξίδια, θα δημιουργηθεί ένα τροποποιημένο «φυσιολογικό».

Πώς να ζήσετε με την αλλαγή

Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη σε όλους τους τομείς της ζωής. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να ζήσουν στο παρελθόν και να καταδικάσουν τις αλλαγές, ενώ άλλοι είναι ανυπόμονοι στο τι πρόκειται να επιφέρει η νέα αλλαγή. Ωστόσο, οι περισσότεροι βρισκόμαστε κάπου στη μέση.

Οι αλλαγές μπορεί να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σταδιακά, ενώ άλλες εμφανίζονται ακαριαία. Για παράδειγμα, τα αυτοκίνητα αλλάζουν συνεχώς, επομένως είμαστε εξοικειωμένοι στην συνεχή εξέλιξη και αλλαγή σε αυτόν τον κλάδο, σε σημείο που εμείς οι ίδιοι την αποζητούμε. Από την άλλη, στην οδοντιατρική, ένα παράδειγμα ταχείας αλλαγής ήταν η αποδοχή και χρήση μιας καινούργιας χειρολαβής, που εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Η συσκευή βρισκόταν σε όλα τα οδοντιατρεία, λόγω της αποτελεσματικότητας της στην κοπή, στην εξοικονόμηση χρόνου και στην αποδοχή της από τους ασθενείς. Προσπαθήστε να εστιάσετε στις θετικές πτυχές μιας αναπόφευκτης αλλαγής και να προσαρμοστείτε σε αυτήν το συντομότερο δυνατό. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα γίνει ομαλή η μετάβαση και δεν θα σας κατακλύσουν οι αρνητικές σκέψεις. 

Όσον αφορά την πρακτική σας, αναλογιστείτε τι είναι πιο σημαντικό για εσάς να ενσωματώσετε σε αυτήν και τι όχι. Αν οι αλλαγές σας εξοικονομούν χρόνο και έξοδα, κάντε το βήμα χωρίς δεύτερη σκέψη. 

Πηγή: Dental Economics

Διαβάστε ακόμη: https://www.dentalalert.gr/erotiseis_kai_apantiseis_gia_tin_orthodontiki/

(Visited 27 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close