Written by 9:21 pm Διάφορα, Επιστημονικά Νέα, Κλινικά Περιστατικά

Οι πρακτικές της οδοντιατρικής οδηγούν σε απώλεια ακοής;

Η άσκηση της οδοντιατρικής το 2020 ήταν αφυπνιστική το λιγότερο. Πολλοί οδοντίατροι φαίνεται να βιώνουν αυξημένες ημικρανίες, ζάλη και έλλειψη συγκέντρωσης, χρόνια κόπωση και αυξημένο άγχος. Πολλά από αυτά τα συμπτώματα συνδέονται με την χρήση αναπνευστικών συσκευών, όπως οι μάσκες οι οποίες ειδικά τώρα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων. Ωστόσο, συχνά δεν συνδυάζουμε ότι και οι δυνατοί ήχοι και ο θόρυβος έχουν το μερίδιό τους στην κόπωση, τις ημικρανίες και την έλλειψη συγκέντρωσης. Η απώλεια ακοής έχει μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία του οργανισμού και συχνά δεν της δίνουμε τη σημασία που θα έπρεπε.

Οι πρακτικές της οδοντιατρικής οδηγούν σε απώλεια ακοής;

Η άσκηση της οδοντιατρικής το 2020 ήταν αφυπνιστική το λιγότερο. Πολλοί οδοντίατροι φαίνεται να βιώνουν αυξημένες ημικρανίες, ζάλη και έλλειψη συγκέντρωσης, χρόνια κόπωση και αυξημένο άγχος. Πολλά από αυτά τα συμπτώματα συνδέονται με την χρήση αναπνευστικών συσκευών, όπως οι μάσκες οι οποίες ειδικά τώρα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων. Ωστόσο, συχνά δεν συνδυάζουμε ότι και οι δυνατοί ήχοι και ο θόρυβος έχουν το μερίδιό τους στην κόπωση, τις ημικρανίες και την έλλειψη συγκέντρωσης. Η απώλεια ακοής έχει μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία του οργανισμού και συχνά δεν της δίνουμε τη σημασία που θα έπρεπε.

Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν μας δίνουν την δυνατότητα να αφουγκραστούμε το περιβάλλον μας, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην αντιλαμβανόμαστε πόσος θόρυβος και δυνατοί ήχοι υπάρχουν στον χώρο εργασίας, πόσο μάλλον σε ένα οδοντιατρείο. Πέρα από τους θορύβους των οδοντιατρικών εργαλείων, τώρα με την χρήση μασκών από τους ασθενείς και του Προσωπικού Προστατευτικού Εξοπλισμού από τους οδοντιάτρους, η επικοινωνία μεταξύ τους γίνεται δύσκολη. Επομένως, στο γενικότερο χάος προστίθενται και οι φωνές των ασθενών που προσπαθούν να μιλήσουν στον γιατρό τους και αντίστροφα. 

Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι οι θόρυβοι ενός οδοντιατρικού γραφείου μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στην ακοή. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τις πηγές του θορύβου και να βρείτε τρόπους προστασίας.

Οι πηγές του θορύβου

Κατά την αξιολόγηση των οδοντιατρείων, εμφανίζονται πολλοί κίνδυνοι που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια της ακοής. Οι πηγές των ήχων που θεωρούνται δυνητικά επιβλαβείς προέρχονται από τις χειρολαβές υψηλής και χαμηλής ταχύτητας, συσκευές υψηλής ταχύτητας αναρρόφησης, συσκευές καθαρισμού του αέρα, υπερηχητικά όργανα, συσκευές ανάμειξης, και εργαλεία τροχίσματος. Παράλληλα, τα αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι οι δεξιόχειρες παρουσιάζουν μειωμένη ικανότητα ακοής στο δεξί αυτί περισσότερο από ότι στο αριστερό. Το ποσοστό της βλάβης που προκαλούν αυτοί οι θόρυβοι στην ακοή, εξαρτάται από τη συχνότητα έκθεσης του ατόμου σε αυτούς.

Επιπτώσεις για την ακοή

Η ακοή μπορεί να υποστεί βλάβη με δύο τρόπους, είτε με μικρής διάρκειας έκθεση σε ήχους υψηλής έντασης είτε με παρατεταμένη έκθεση σε ήχους μεσαίας έντασης. Ο δυνατός ήχος που υπερβαίνει τα 140 ντεσιμπέλ (dB) ακόμη και αν είναι σύντομος, τεντώνει τους εύθραυστους εσωτερικούς ιστούς του αυτιού, και σε μεγάλη έκθεση, προκαλεί το σκίσιμο τους. Η βλάβη αυτή μπορεί να οδηγήσει και σε μόνιμη απώλεια ακοής. Η συνεχής έκθεση σε μεσαίας έντασης ήχους μεταξύ 90 και 140 dB, βλάπτει τον κοχλία επίσης γνωστό και ως έσω ους. Σε αυτή την περίπτωση η απώλεια ακοής γίνεται αργά και σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Επιπτώσεις στην καθολική υγεία του οργανισμού

Ο θόρυβος του οδοντιατρικού εξοπλισμού και οι περιορισμοί του ΠΠΕ μπορούν να προκαλέσουν επιπλέον σωματικό και συναισθηματικό στρες καθ ‘όλη τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας. Ένας από τους παράγοντες που προκαλούν αυξημένο άγχος, είναι η δυσκολία στην επικοινωνία ιατρού και ασθενούς που πλέον εντείνεται με την χρήση αναπνευστικών συσκευών και ασπιδών προσώπου. Οι κλινικές μελέτες δείχνουν ότι λόγω του στρες, οι οδοντίατροι μπορεί να βιώσουν ενοχλήσεις, μειωμένη απόδοση και οργανικές βλάβες όπως αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση, πονοκεφάλους και αυξημένους καρδιακούς παλμούς. Επομένως δεν επηρεάζεται μόνο η επαγγελματική απόδοση αλλά και η ποιότητα ζωής του οδοντιάτρου. Πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν αυτούς τους κινδύνους και να λάβετε μέτρα πρόληψης για να προστατεύσετε όχι μόνο την ακοή σας αλλά την καθολική υγεία του οργανισμού σας. 

Τεχνολογίες πρόληψης της απώλειας ακοής

Η χρήση ωτοασπίδων είναι ο πιο διαδεδομένη και επιτυχημένη τεχνολογία προστασίας της ακοής και απομάκρυνσης των θορύβων. Ωστόσο, το μειονέκτημα τους είναι ότι χάνετε κάθε επαφή με το περιβάλλον σας και κυρίως με τους ασθενείς σας. Μια καλή εναλλακτική είναι η χρήση ειδικών ακουστικών, τα οποία θα μειώνουν μόνο τους ήχους που επηρεάζουν αρνητικά την ακοή σας. Μπορείτε να ζητήσετε την γνώμη του γιατρού σας ή να κάνετε μια έρευνα στο διαδίκτυο έτσι ώστε να βρείτε το κατάλληλο ακουστικό που θα ικανοποιήσει τις ανάγκες σας. 

Συνηθίζουμε να προστατεύουμε τις ρινοστοματικές κοιλότητες με μάσκες και ασπίδες και ξεχνάμε να προστατεύσουμε τα αυτιά μας. Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση προειδοποιεί για αυτόν τον κίνδυνο εδώ και χρόνια και επιμένει ότι η προστασία των αυτιών πρέπει να αποτελεί μέρος του ΠΠΕ. Ο οδοντιατρικός εξοπλισμός και τα μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων έχουν αυξήσει τις προκλήσεις στην επικοινωνία μεταξύ ασθενών και οδοντιάτρων όπως επίσης και τον κίνδυνο απώλειας ακοής. Οι συνθήκες εργασίας πλέον έχουν γίνει εξαιρετικά στρεσογόνες, επομένως πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας και την υγεία σας όσο περισσότερο γίνεται.

Πηγή: Dentistry IQ

Διαβάστε ακόμη: https://www.dentalalert.gr/erotiseis_kai_apantiseis_gia_tis_odontikes_thikes/

(Visited 74 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close