Written by 7:40 pm COVID-19, Διάφορα, Εκπαίδευση, Οργάνωση και λειτουργία Οδοντιατρείου

Οδηγίες τηλεϊατρικής εξέτασης

Η οδοντιατρική εξελίσσεται τόσο γρήγορα, που κάθε μέρα φέρνει νέα δεδομένα και πρακτικές στις οποίες οι οδοντίατροι πρέπει να προσαρμοστούν. Πολλοί οδοντίατροι στις Ηνωμένες Πολιτείες και ειδικότερα στο Alliance Dental Center του Τέξας, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την θεραπεία των ασθενών τους και των έκτακτων περιστατικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, άσκησαν την πρακτική της οδοντιατρικής τηλε-εξέτασης.

Οδηγίες τηλεϊατρικής εξέτασης

Η οδοντιατρική εξελίσσεται τόσο γρήγορα, που κάθε μέρα φέρνει νέα δεδομένα και πρακτικές στις οποίες οι οδοντίατροι πρέπει να προσαρμοστούν. Πολλοί οδοντίατροι στις Ηνωμένες Πολιτείες και ειδικότερα στο Alliance Dental Center του Τέξας, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την θεραπεία των ασθενών τους και των έκτακτων περιστατικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, άσκησαν την πρακτική της τηλεϊατρικής εξέτασης. 

Πως ήρθε στο προσκήνιο η τηλε-εξέταση

Χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως ένας τρόπος να εξεταστούν ασθενείς με επείγουσες ανάγκες χωρίς να έρθουν στο ιατρείο. Με αυτόν τον τρόπο, ασθενείς με υψηλό κίνδυνο φθοράς των δοντιών μπορούν να επανεξετάσουν την κατάσταση της στοματικής τους υγείας. Επιπλέον, νέοι ασθενείς μπορούν μέσω συνεντεύξεων και συνεχής επικοινωνίας με τον οδοντίατρο να εφαρμόσουν στρατηγικές πρόληψης από στοματικές ασθένειες κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Μετά την αρχική επαφή με τους ασθενείς, συναρμολογήθηκαν ειδικά πακέτα για τον κάθε ασθενή που περιείχαν εκπαιδευτικό υλικό, οδηγίες και προληπτικές θεραπείες που θα μπορούσαν να εξισορροπήσουν ή να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου.

Σε μια προσπάθεια να εξορθολογιστεί το πρωτόκολλο πρακτικής των οδοντιάτρων και να υπάρχει καλύτερη πρακτική, αναπτύχθηκε μια λίστα ελέγχου, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να συμμετάσχουν σε εξετάσεις τηλεϊατρικής προετοιμασμένοι – με τον ίδιο τρόπο που θα προετοιμάζονταν και για ένα χειρουργείο.

Ως οδοντίατροι, αν προωθήσετε σωστά και με κατανοητό τρόπο τη σύγχρονη εξέταση τηλεϊατρικής στους ασθενείς σας, όλα θα συμβούν πιο αποτελεσματικά και με πολύ λιγότερο άγχος και για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη.

Πριν την εξέταση

Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα έγγραφα που θα χρειαστείτε για την εξέταση, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά μιας φόρμας διαλογής των ασθενών, πληροφορίες διαλογής ασθενών με COVID-19, φόρμα συγκατάθεσης κατόπιν ενημέρωσης (προφορική, γραπτή ή ηλεκτρονική), καθώς και πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Στη συνέχεια, διαλέξτε το background στο σπίτι ή στο γραφείο σας. Είναι σημαντικό να έχετε καθαρό background για τις βιντεοκλήσεις και μια πηγή φωτός μπροστά από την κάμερα που χρησιμοποιείτε.

Πριν από την κλήση, προετοιμάστε τους ασθενείς και τα μέλη της οικογένειάς τους για το τι θα κάνουν κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Να είστε ξεκάθαροι για το background που μπορεί να χρειαστείτε μαζί με έναν ήσυχο, ιδιωτικό χώρο για την τηλε-εξέταση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για οικογένειες με παιδιά. Ίσως χρειαστεί να είστε ευέλικτοι στα ραντεβού σας και να τους προγραμματίζετε σε ώρες που τα παιδιά κοιμούνται ή όταν κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας είναι στο σπίτι για να βοηθήσει με τη φροντίδα των παιδιών.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης

Προτείνετε στους ασθενείς σας να βρίσκονται κοντά σε νεροχύτη, ώστε να μπορούν να πλένουν τα χέρια τους πριν και αμέσως μετά την εξέταση. Επίσης, ανάλογα με το πού βρίσκεται το οδοντιατρικό πρόβλημα, πρέπει να εξηγήσετε ότι ίσως χρειαστεί ένα μέλος της οικογένειας να βοηθήσει στην εξέταση, επομένως να βρίσκεται και αυτό στο δωμάτιο την ώρα της εξέτασης.

Όσον αφορά τον φωτισμό, η ύπαρξη τουλάχιστον μιας ισχυρής πηγής φωτός είναι το κλειδί για επιτυχημένες εξετάσεις. Εάν είναι δυνατόν, ζητήστε από τον ασθενή να κοιτάξει ένα παράθυρο και χρησιμοποιήστε το άφθονο φυσικό φως. Διατηρήστε επίσης μια δεύτερη πηγή φωτός (φακός ή φως κινητού τηλεφώνου).

Για την οδοντιατρική τηλε-εξέταση χρειάζονται συγκεκριμένα οδοντιατρικά εργαλεία. Είναι σημαντικό οι ασθενείς να έχουν τουλάχιστον έναν από τα ακόλουθα εργαλεία: ένα κάτοπτρο, ένα εργαλείο διαστολής του στόματος, ένα εργαλείο για δοκιμές δαγκώματος και έναν τρόπο για να εκτελέσουν cold tests. Ας εξετάσουμε το καθένα.

Κάτοπτρο

Όσον αφορά την ανάκλαση, ο στόχος είναι να έχετε μια ανακλαστική πηγή, ώστε να μπορείτε να δείτε μέχρι και τα πίσω δόντια και τη γλώσσα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε εύκολα να εξηγήσετε πού να τοποθετήσει ο ασθενής το κάτοπτρο για την καλύτερη οπτικοποίηση. Σε περίπτωση που η τηλε-εξέταση είναι ασύγχρονη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φωτογραφίες. Για τους ασθενείς που δεν έχουν κάτοπτρο, προτείνετέ τους να χρησιμοποιήσουν έναν μικρό συμπαγή καθρέφτη ή καθρέφτη μακιγιάζ, ή ακόμα και την πλευρά ενός λαμπερού μαχαιριού βουτύρου (όσο πιο λαμπερό τόσο το καλύτερο, αλλά βεβαιωθείτε ότι το μαχαίρι δεν είναι αιχμηρό).

Εργαλείο Διαστολής

Ενώ είναι εύκολο για τους ασθενείς να χρησιμοποιούν τα δάχτυλά τους ως εργαλεία διαστολής του στόματος, εσείς μπορείτε να τους προτείνετε τη χρήση μεταλλικού κουταλιού, την οποία μπορείτε να συνδυάσετε και σαν κάτοπτρο και σαν εργαλείο διαστολής.

Εργαλείο για δοκιμές δαγκώματος

Όταν πρόκειται για μια δοκιμή δαγκώματος, είναι απίθανο κάθε ασθενής να έχει το κατάλληλο εργαλείο. Ωστόσο, ένα ξύλινο chopstick ή ξύλινο καλαμάκι μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. 

Cold Tests

Όσον αφορά τα cold tests, συνιστάται στους ασθενείς να έχουν βρεγμένες μπατονέτες, τις οποίες θα τοποθετήσουν σε ένα πιάτο ή ένα καπάκι από τάπερ και θα τις παγώνουν για λίγες ώρες πριν την τηλε-εξέταση. Εάν ένας ασθενής δεν έχει μπατονέτες, προτείνετε να κόψει σε μικρά μπαλάκια μια χαρτοπετσέτα, να τα βρέξει και να τα παγώσει όπως τις μπατονέτες. Όταν είναι η ώρα να κάνει το τεστ, ο ασθενής μπορεί να τα ακουμπήσει στο δόντι χρησιμοποιώντας μικρά τσιμπιδάκια. 

Μετά την εξέταση

Στο τέλος της εξέτασης και αφού πλέον έχετε σαφή εικόνα για την κατάσταση της στοματικής υγείας του ασθενούς και την θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσει, πρέπει να συμπληρώσετε και τα απαραίτητα έγγραφα για την λήξη και καταγραφή της εξέτασης. Τα έγγραφα αυτά είναι τα στοιχεία της εξέτασης (ώρες έναρξης και λήξης, στοιχεία ασθενούς, τύπος οδοντιατρικού προβλήματος, τρόπος εξέτασης), το παραπεμπτικό και η συνταγογράφηση αν υπάρξουν, τα οποία και θα αποστείλετε ηλεκτρονικά και στους ασθενείς σας. Όσον αφορά τον τρόπο πληρωμής, κάνετε μια συμφωνία με τους ασθενείς σας και τους αποστέλλετε τα απαραίτητα στοιχεία.

Το κλειδί εδώ είναι να προετοιμάσετε τον εαυτό σας και τον ασθενή σας για τις εξετάσεις τηλεϊατρικής. Όσο πιο προετοιμασμένοι είστε, τόσο μεγαλύτερη επιτυχία θα έχετε κατά τη διάρκεια αυτών των εξετάσεων. Οι ασθενείς συνήθως είναι θετικά προσκείμενοι στην τηλε-εξέταση και έχουν διάθεση να την κάνουν με επιτυχία. Το μόνο που χρειάζονται από εσάς είναι συμβουλές και σαφής κατεύθυνση για το πώς μπορούν να προετοιμαστούν για την κλήση.

Πηγή: Dental Economics

Διαβάστε ακόμη: https://www.dentalalert.gr/poies_trofes_einai_katalliles_otan_antimetopizete_odontika_provlhmata/

(Visited 38 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close