Written by 11:28 πμ COVID-19, Διάφορα

Περιποίηση του δέρματος στην εποχή της μάσκας

Για ορισμένους γιατρούς, η τακτική και παρατεταμένη χρήση των μασκών N95 έχει φέρει μερικά αρκετά ανεπιθύμητα αποτελέσματα στο δέρμα. Οι κλινικοί γιατροί αναφέρουν όλο και υψηλότερα ποσοστά εξάρσεων, ακμής, ερεθισμού, εξανθήματος, ουλών, φλεγμονών και εκδορών.

Περιποίηση του δέρματος στην εποχή της μάσκας

Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε σημαντικά τα είδη προαπαιτούμενου Προσωπικού Προστατευτικού Εξοπλισμού για τους οδοντιάτρους. O αναπνευστήρας τύπου N95 προβάλλεται ως το νέο πρότυπο προστασίας από τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στον αέρα. Ενώ προς το παρόν δεν επιβάλλεται η χρήση αυτών των τύπων μάσκας υψηλής διήθησης, πολλοί οδοντίατροι ακολουθούν αυτή την προτεινόμενη οδηγία για να διασφαλίσουν ένα αυξημένο επίπεδο προστασίας του προσώπου.

Δυστυχώς, για ορισμένους, η τακτική και παρατεταμένη χρήση των μασκών N95 έχει φέρει μερικά αρκετά ανεπιθύμητα αποτελέσματα στο δέρμα. Οι κλινικοί γιατροί αναφέρουν όλο και υψηλότερα ποσοστά εξάρσεων, ακμής, ερεθισμού, εξανθήματος, ουλών, φλεγμονών και εκδορών. Το δέρμα του προσώπου τείνει να είναι πιο ευαίσθητο και εύθραυστο από το δέρμα σε άλλα μέρη του σώματος και αντιδρά χειρότερα σε αναπνευστήρες τύπου N95. Έχει αναφερθεί ότι το 97% των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή, αντιμετωπίζουν δερματικά προβλήματα που προκύπτουν άμεσα από τη χρήση αναπνευστήρων N95.

Οι οδοντίατροι πιθανότατα θα διαπιστώσουν ότι η φροντίδα του δέρματος τους μπορεί να χρειαστεί κάποιες προσαρμογές για να αντέξει την τακτική χρήση των N95. Αυτό το άρθρο θα εξετάσει την ανατομία του υγιούς και του ερεθισμένου δέρματος, θα συζητήσει τις τρεις βασικές αιτίες του ερεθισμού του δέρματος, που σχετίζονται με τη χρήση αναπνευστήρων N95 και θα προσφέρει οδηγίες για τη φροντίδα του δέρματος στη νέα εποχή του Προσωπικού Προστατευτικού Εξοπλισμού. 

Τα τρία στρώματα του δέρματος

Το λεπτότερο, εξωτερικό στρώμα είναι η επιδερμίδα. Αυτό το στρώμα έρχεται σε επαφή με την μάσκα ή τον αναπνευστήρα. Δεδομένου ότι είναι το πιο λεπτό στρώμα, μπορεί εύκολα να ερεθιστεί και να σκιστεί. Η επιδερμίδα αποτελείται από πόρους, το κανάλι επικοινωνίας του περιβάλλοντος με τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.

Το χόριο είναι το επόμενο στρώμα του δέρματος που περιέχει ιδρωτοποιούς αδένες για θερμορύθμιση και ένα αγγειακό σύμπλεγμα που θρέφει το δέρμα. Παρόλο που το χόριο είναι παχύτερο από την επιδερμίδα, εξακολουθεί να είναι επιρρεπές σε ερεθισμό από περιβαλλοντικές πηγές.

Ο λιπώδης ή υποδόριος ιστός είναι το βαθύτερο στρώμα που περιέχει τα λιπαρά συστατικά του δέρματος μαζί με μεγαλύτερα αγγεία. Το θυλάκιο των μαλλιών διαπερνά και τα τρία στρώματα, το οποίο μπορεί επίσης να είναι ένα δίαυλος για ερεθισμούς.

Ένα υγιές δέρμα χαρακτηρίζεται από καθαρή επιδερμίδα, ελάχιστο ερεθισμό και ικανότητα θερμορύθμισης. Όταν επηρεάζεται οποιοσδήποτε από αυτούς τους παράγοντες, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η τακτική χρήση αναπνευστικών συσκευών N95 αυξάνει τις πιθανότητες να τεθούν σε κίνδυνο αυτοί οι παράγοντες. 

Τρεις πηγές ερεθισμού

Οι τύποι ερεθισμών του δέρματος που προκύπτουν από τη χρήση αναπνευστικών συσκευών N95 φαίνεται να εμπίπτουν σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες κατηγορίες:

  1. Το υλικό που έρχεται σε επαφή ως ερεθιστικό 
  2. Η αδυναμία θερμορύθμισης
  3. Μόλυνση από την εκπνοή

Σύμφωνα με την Thomasnet.com, μια πλατφόρμα βιομηχανικών προμηθειών και εταιρεία μάρκετινγκ που χρησιμοποιείται από μεγάλους κατασκευαστές όπως η 3M και η Honeywell, οι αναπνευστήρες N95 κατασκευάζονται από μη υφασμένο πολυπροπυλένιο που περνά από μια διαδικασία τήξης και συγκόλλησης γνωστή ως spun-bonding. Επιπλέον, οι μάσκες υφίστανται μια διαδικασία διάτρησης με βελόνες στην οποία οι αιχμηρές ίνες εισέρχονται στα στρώματα της μάσκας για να αυξήσουν περαιτέρω την αντοχή του δεσμού των ινών. Μερικές φορές, επιπρόσθετα στρώματα χημικών προσθέτων χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της διήθησης. Το τελικό προϊόν έχει συνήθως μια ταινία αλουμινίου που επιτρέπει στενότερη εφαρμογή στη μύτη. 

Σε πολλούς γιατρούς, οι εξάρσεις και οι ερεθισμοί μπορεί να προκληθούν από ευαισθησία στο πολυπροπυλένιο ή το αλουμίνιο. Ενώ το πολυπροπυλένιο θεωρείται αρκετά βιοσυμβατό πλαστικό, σε όσους έχουν ευαισθησία σε αυτό, πιθανόν να προκληθεί μια ανεπιθύμητη αντίδραση παρόμοια με τη δερματίτιδα. Και τα δύο υλικά είναι επίσης ικανά να προκαλέσουν επώδυνες εκδορές, που μπορεί να αργήσουν να επουλωθούν με την επαναλαμβανόμενη χρήση N95 σχηματίζοντας ουλές, που ονομάζονται frictional melanosis.

Λόγω της στενής εφαρμογής των αναπνευστικών συσκευών N95, η ικανότητα του δέρματος να θερμο-ρυθμίζεται μπορεί να μειωθεί. Προκειμένου το σώμα να διατηρήσει τη βέλτιστη θερμοκρασία του, πρέπει να είναι σε θέση να απελευθερώνει τη θερμότητα με δύο τρόπους: εφίδρωση και αγγειοδιαστολή. Δεδομένου ότι οι μάσκες N95 είναι ελάχιστα πορώδεις και εφαρμόζονται σφιχτά στο πρόσωπο, η ικανότητα απελευθέρωσης θερμότητας μειώνεται σημαντικά. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη με την Kasia Cichowicz (Ιούνιος 2020), αισθητικός στο Amazing Face στο Sunnyvale της Καλιφόρνια, οι ιδρωτοποιοί αδένες στο χόριο στρώμα του δέρματος παράγουν σταγονίδια ιδρώτα που ανεβαίνουν στην επιφάνεια του δέρματος για να διαλύσουν τη θερμότητα. «Μόλις αρχίσετε να χάνετε υγρασία από το δέρμα σας, οι σμηγματογόνοι αδένες δημιουργούν και απελευθερώνουν λιπίδια για να λιπαίνουν και να στεγανοποιούν το δέρμα, ώστε να αποτρέψουν περαιτέρω απώλεια νερού».

Αναφέρει επίσης, ότι οι τύποι λιπαρού δέρματος τείνουν να παράγουν περισσότερα έλαια, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε εξάρσεις ακμής. Η απώλεια νερού σε ξηρότερους τύπους δέρματος τείνει να οδηγήσει σε περαιτέρω δυσάρεστη ξηρότητα και πιθανές εκδορές. Οι ευαίσθητοι τύποι δέρματος στερούνται επαρκούς φραγμού λιπιδίων, αφήνοντας επίσης τους χρήστες μάσκας επιρρεπείς σε αυτούς τους ερεθισμούς. Η κα Cichowicz επισημαίνει επίσης ότι το δέρμα στους άντρες τείνει να έχει ένα παχύτερο στρώμα χορίου μαζί με περισσότερους θύλακες μαλλιών. Αυτοί οι δύο παράγοντες κάνουν το δέρμα τους πιο ανθεκτικό στις εκδορές τριβής και την απώλεια υγρασίας.

Εκτός από την εφίδρωση, η αγγειοδιαστολή είναι ένας άλλος θερμορυθμιστικός μηχανισμός του δέρματος. Τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται για να επιτρέψουν στο αίμα να κρυώσει στην πληγείσα περιοχή. Καθώς η ροή του αίματος στην πληγείσα περιοχή περιορίζεται κατά τη διάρκεια της χρήσης N95, το δέρμα μπορεί να γίνει υπερβολικά κόκκινο. Οι γιατροί με τέτοιες ευαισθησίες αναφέρουν συχνά ταυτόχρονη ερυθρότητα, εξάρσεις και εξανθήματα, σύμφωνα με την κυρία Cichowicz. Συνοψίζει δηλώνοντας ότι, ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά το δέρμα εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος, καθώς και από την ποσότητα νερού και λιπιδίων. 

Η τελευταία πηγή ερεθισμού του δέρματος με χρήση μάσκας N95 είναι η μόλυνση που προκαλείται από την εκπνοή. Είναι κοινή γνώση ότι ο εκπνεόμενος αέρας είναι γεμάτος με μια ποικιλία μικροβίων, που κυμαίνονται από βακτήρια, ιούς έως και μύκητες που προέρχονται από το στόμα. Αλλά τι συμβαίνει όταν αυτός ο εκπνεόμενος αέρας (γεμάτος με μικρόβια) δεν έχει τρόπο διαφυγής όταν φοράτε μάσκα σχεδόν αδιαπέραστη για μεγάλο χρονικό διάστημα; Αυτά τα μικρόβια παραμένουν στον εναέριο χώρο κάτω από τη μάσκα και μπορούν να επανεγκατασταθούν στο δέρμα. Η ταυτόχρονη υγρασία από τον ιδρώτα και την έκκριση λαδιού κατά τη διάρκεια της θερμορύθμισης παρέχει στη συνέχεια ένα υγρό, ζεστό περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν τα βακτήρια στην επιφάνεια του δέρματος. Καθώς οι βακτηριακές αποικίες πολλαπλασιάζονται στην επιφάνεια του δέρματος, μπορεί να εμφανιστούν εξάρσεις ακμής, κνησμός και φλεγμονή. 

Φροντίδα του δέρματος

Το εάν θα απαιτηθεί η μάσκα τύπου N95, να γίνει το μοναδικό μέσο προστασίας δεν το ξέρουμε ακόμη. Ωστόσο, για τους οδοντιάτρους που χρησιμοποιούν επί του παρόντος N95 ως τυπική κάλυψη προσώπου και έχουν δερματικές εξάρσεις, μια καλή στρατηγική φροντίδας του δέρματος είναι σημαντική για την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων εξάρσεων και την μακροχρόνια υγεία του. Για να γίνει αυτό, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις βασικές αιτίες της έξαρσης. Οι περισσότερες δερματικές εξάρσεις μπορούν να ελαχιστοποιηθούν διατηρώντας την επιφάνεια του δέρματος όσο το δυνατόν καθαρότερη και επαρκώς ενυδατωμένη. Σύμφωνα με την κα Cichowicz, μια υγιεινή ρουτίνα περιποίησης περιλαμβάνει το πλύσιμο του προσώπου σας με καθαριστικό χωρίς σαπούνι, υποαλλεργικό και χωρίς άρωμα. Γενικά, προτιμώνται οι ενυδατικοί παράγοντες με λιγότερα συστατικά.

Οι ξηροί τύποι δέρματος απαιτούν απαλή φροντίδα και πρέπει να αποφεύγεται το πλύσιμο με ζεστό νερό, καθώς αυτό τείνει να απομακρύνει τα απαραίτητα έλαια από το δέρμα. Τα παρατεταμένα ζεστά ντους έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Μόλις το δέρμα καθαριστεί, μια καλή ρουτίνα ενυδάτωσης είναι πολύ σημαντική. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ενυδατικών προϊόντων στην αγορά. Τα βασικά συστατικά πρέπει να περιλαμβάνουν γλυκερίνη, υαλουρονικό οξύ και έλαια υψηλής ποιότητας όπως το αβοκάντο και το argan, τα οποία θα βοηθήσουν στο κλείδωμα της υγρασίας. Οι εξειδικευμένοι οροί (serum) είναι επίσης συχνά γεμάτοι με συστατικά υψηλής δραστικότητας για την αποκατάσταση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών όπως τα αντιοξειδωτικά και το κολλαγόνο. Τα εξανθήματα μπορούν συχνά να καταπραϋνθούν με τοπικές μάσκες καλέντουλας ή αργίλου που στοχεύουν στο ξηρό δέρμα.

Οι λιπαροί τύποι δέρματος απαιτούν επίσης προσεκτικό καθαρισμό και ενυδάτωση. Σε αντίθεση με το ξηρό δέρμα, οι τύποι λιπαρού δέρματος ανέχονται υψηλότερες θερμοκρασίες νερού κατά τον καθαρισμό. Στην πραγματικότητα, το πλύσιμο με ζεστό νερό βοηθά στο άνοιγμα των πόρων και στη διάσπαση των λιπαρών μορίων πιο εύκολα. Πρέπει να προσέξετε να μην αφαιρέσετε πολύ λάδι από το δέρμα, καθώς αυτό μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο. Μόλις γίνει ο καθαρισμός, η χρήση toner από υλικά, όπως ο ψευδάργυρος και η αμαμελίδα βοηθούν στο κλείσιμο των πόρων. Η περιστασιακή χρήση μάσκας από πηλό θα βοηθήσει επίσης στην αποκατάσταση της ισορροπίας και στον έλεγχο της υπερβολικής παραγωγής λαδιού.

Οι γιατροί που φορούν μάσκες N95 όλη την ημέρα μπορεί να χρειαστεί να προγραμματίσουν διαλείμματα αφαίρεσης μάσκας το μεσημέρι, για να επιτρέψουν τον καθαρισμό και να δώσουν στο δέρμα την ευκαιρία να αναπνεύσει. Όταν ο χρόνος δεν επιτρέπει τον καθαρισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας, η χρήση toner είναι η δεύτερη καλύτερη επιλογή. Ενώ οι επαγγελματικές περιποιήσεις προσώπου παραδοσιακά θεωρούνται πολυτέλεια, μπορούν πλέον να γίνουν συνήθεια στην εποχή της χρήσης μάσκας N95.

Οι γιατροί μπορεί επίσης να πρέπει να επανεξετάσουν τη χρήση μακιγιάζ, καθώς αυτό μπορεί επίσης να αυξήσει τον ερεθισμό. Εάν η χρήση μάσκας N95 έχει προκαλέσει «σπάσιμο» του δέρματος, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα λοίμωξης και ουλών. Δεδομένου ότι το ξηρό δέρμα μπορεί να σπάσει εύκολα, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την προστασία του κατεστραμμένου δέρματος από ουλές χρησιμοποιώντας τοπικά αντιβιοτικά για προστασία από μόλυνση και προώθηση της επούλωσης. Η χρήση κρύου επιθέματος ή κομπρέσας θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των φλεγμονωδών αντιδράσεων. Εκτός από την σωστή καθημερινή φροντίδα του δέρματος, πρέπει επίσης να καθαρίζετε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται την ρινική περιοχή όσο φοράτε την μάσκα, για να ελαχιστοποιηθεί τη μόλυνση από εκπνοή.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει σίγουρα πολλές προκλήσεις για τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας των οδοντιάτρων. Αν και δεν είναι σαφές εάν θα επιβάλλεται η χρήση αναπνευστικών συσκευών N95, όσοι επιλέγουν αυτό το υψηλότερο επίπεδο προστασίας έχουν αντιμετωπίσει πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες λόγω της παρατεταμένης χρήσης. Η καλή στρατηγική φροντίδας του δέρματος θα ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης μάσκας. Για να γίνει αυτό, οι οδοντίατροι πρέπει πρώτα να προσδιορίσουν τον τύπο του δέρματος τους, να κατανοήσουν τις πηγές ερεθισμού και να υιοθετήσουν ένα καλό σύστημα φροντίδας του δέρματος που να αντικατοπτρίζει τις ατομικές ανάγκες.

Πηγή: DentistryIQ

Διαβάστε ακόμη: https://www.dentalalert.gr/5_anapneustikes_askiseis_gia_tis_krisimes_stigmes/

(Visited 6 times, 1 visits today)

Last modified: 28 Ιουλίου, 2022

Close