Written by 11:03 am Διάφορα, Οδοντιατρικά Παράξενα

Χειρουργοί βρήκαν πλήρως σχηματισμένα δόντια στον εγκέφαλο ενός μωρού

Χειρουργοί βρήκαν πλήρως σχηματισμένα δόντια στον εγκέφαλο ενός μωρού

Διαπιστώνοντας ότι, ο εγκέφαλος ενός μωρού αναπτυσσόταν ασυνήθιστα γρήγορα για την ηλικία του, οι χειρουργοί οδηγήθηκαν σε μια απίστευτα σπάνια ιατρική περίπτωση ενός εγκεφαλικού όγκου που οφειλόταν σε πλήρως σχηματισμένα δόντια.

Χειρουργοί βρήκαν πλήρως σχηματισμένα δόντια στον εγκέφαλο ενός μωρού

Σε συνέντευξη στο περιοδικό The New England Journal of Medicine, οι νευροχειρουργοί του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και της Παιδιατρικής κλινικής Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη ανέφεραν τα αποτελέσματα της Μαγνητικής Τομογραφίας ενός μωρού 4 μηνών.
Η εξέταση αποκάλυψε την παρουσία όγκου μεγέθους καρυδιού, ο οποίος φαινόταν να έχει πολλές μικρές δομές κατά μήκος της δεξιάς του πλευράς. Το μωρό χειρουργήθηκε σύντομα και ο όγκος αφαιρέθηκε. Τελικά, αποδείχθηκε ότι είναι ένα κρανιοφαρυγγίωμα, μια σπάνια μορφή όγκου του εγκεφάλου που προέρχεται από τον εμβρυϊκό ιστό της υπόφυσης.
Ωστόσο, αυτό ήταν μόνο η αρχή των ασυνήθιστων χαρακτηριστικών αυτής της περίπτωσης. Κατά τη χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο του μωρού, οι χειρουργοί ανακάλυψαν ότι, στον όγκο ήταν ενσωματωμένα “πολλαπλά πλήρως σχηματισμένα δόντια”.
Οι όγκοι που περιέχουν δόντια είναι συνήθως γνωστοί ως τερατώματα, τα οποία συχνά περιέχουν αρκετούς διαφορετικούς τύπους ιστών, όπως τρίχες, μύες ή οστά. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς ή γιατί τα δόντια κατέληξαν στο κρανιοφαρυγγίωμα.
Δεν είναι καθημερινό φαινόμενο να βλέπουμε δόντια σε οποιοδήποτε τύπο όγκου στον εγκέφαλο. Σε ένα κρανιοφαρυγγίωμα, είναι ανήκουστο“, δήλωσε, μιλώντας στο Live Science, ο Δρ. Narlin Beaty, νευροχειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, ο οποίος πραγματοποίησε τη χειρουργική επέμβαση.
Ο όγκος απομακρύνθηκε και το παιδί ανέκαμψε σταθερά τους μήνες μετά την επέμβαση. Ωστόσο, συνέχισε να υποφέρει από ορμονικά προβλήματα και έλαβε συνδυασμένη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Ο Δρ. Beaty πρόσθεσε ότι τα δόντια έλαβε ένας παθολόγος προκειμένου να τα μελετήσει και τα δείγματα ιστών έχουν φυλαχτεί για περαιτέρω μελλοντική έρευνα.
Πηγή: iflscience.com

(Visited 30 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close