Written by 4:41 pm Διάφορα, Επιστημονικά Νέα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με Θέμα «Εμφυτεύματα σε ασθενείς με κακοήθη νόσο και ιατρογενή ανοσοκαταστολή» 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 6 Απριλίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic, η Ημερίδα με Θέμα «Εμφυτεύματα σε ασθενείς με κακοήθη νόσο και ιατρογενή ανοσοκαταστολή». Η Ημερίδα διοργανώθηκε από την Στοματολογική Εταιρεία της Ελλάδος (ΣΕΕ), την Ελληνική Περιοδοντολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία Παθολογίας Στόματος (ΕΕΠΣ).

Οι ομιλητές και συντονιστές της Ημερίδας στο συνεδριακό χώρο του Royal Olympic.

Σκοπός της ήταν να αποσαφηνιστούν οι περιπτώσεις ασθενών με κακοήθη νόσο και ιατρογενή καταστολή, οι οποίοι μπορούν να επωφεληθούν από τη θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα, καθώς και η αντιμετώπιση ασθενών που ήδη φέρουν επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις και θα υποβληθούν σε ογκολογική  ή άλλη θεραπεία που προκαλεί ανοσοκαταστολή.
Εξαιρετική τιμή για τους διοργανωτές, Προέδρους των Εταιρειών και συντονιστές κ.κ. Φ. Μαδιανό, Ν. Νικητάκη και Ι. Μελακόπουλο, ήταν η συμμετοχή του καθηγητή και Πρύτανη του ΕΚΠΑ κ.Μελέτιου Αθανάσιου Δημόπουλου,

Ο καθηγητής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ κ.Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος

ο οποίος μίλησε για τη χρησιμότητα των κλινικών μελετών στην Ογκολογία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Δημόπουλος συγκαταλέγεται μεταξύ 10 Ελλήνων με την περισσότερη επιρροή στον επιστημονικό κόσμο παγκοσμίως. Στη συνέχεια ο Ογκολόγος κ. Μ. Μπακογιώργος παρουσίασε τα νεότερα στοιχεία σχετικά με τη θεραπεία, επιβίωση και ποιότητα ζωής σε ασθενείς με κακοήθη νόσο, ενώ η Στοματολόγος, κα Στ. Μερκουρέα τις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες οι επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις, μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που  εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες από ογκολογικά / ανοσοκατασταλτικά φάρμακα στο στοματικό βλεννογόνο. Το πρώτο μέρος της ημερίδας, έκλεισε με τις εισηγήσεις του ΣΓΠΧ, κ. Ε. Καλφαρέτζου και του Επίκουρου Καθηγητή , κ. Ε. Βάρδα με θέμα εμφυτεύματα σε ασθενείς που έχουν ακτινοβοληθεί ή βρίσκονται υπό θεραπεία με αντιοστεολυτικά φάρμακα.
Στο δεύτερο μέρος ο καθηγητής Παθολογίας Φυσιολογίας κ. Μ. Βουλγαρέλης παρουσίασε τα αίτια και τις εκδηλώσεις τις ιατρογενούς ανοσοκαταστολής. Στη συνέχεια, οι συνάδελφοι κ.κ Σ. Τιτσινίδης  και την οδοντιατρική διαχείριση των ασθενών με ιατρογενή ανοσοκαταστολή σε σχέση με την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.
Η Ημερίδα έκλεισε με ανοικτή συζήτηση μέσω παρουσίασης περιπτώσεων, στην οποία συμμετείχαν ο Αν. Καθηγητής Αιματολογίας κ. Χρ. Καστρίτης, ο Ογκολόγος κ. Χρ. Χριστοδούλου,  και οι Καθηγητές Περιδοντολογίας Φ. Μαδιανός και Στοματολογίας, Ν. Νικητάκης  και τον ΣΓΠΧ κ. Ι. Μελακόπουλος. Από τη συζήτηση στην οποία έλαβαν μέρος και συνάδελφοι από το ακροατήριο, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη συνεργασίας των διαφόρων ειδικοτήτων Ιατρικής και Οδοντιατρικής, ώστε να διαχωριστούν οι περιπτώσεις εκείνες στις οποίες η τοποθέτηση εμφυτευμάτων είναι εφικτή και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών. Ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες η τοποθέτηση είναι απαγορευτική.

 

(Visited 45 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close