Written by 11:44 am Διάφορα

Η Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στις 50 καλύτερες του κόσμου!

Η Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στις 50 καλύτερες του κόσμου!

Τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων του Οργανισμού QS (Quacquarelli Symonds) ανέδειξαν την Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στην 44η θέση ανάμεσα στις 500 καλύτερες οδοντιατρικές σχολές παγκοσμίως.

Η Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στις 50 καλύτερες του κόσμου!

Για πρώτη φορά, η Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ καταλαμβάνει μια τόσο υψηλή θέση, γεγονός που αποτελεί μια πολύτιμη διάκριση.
Προκειμένου να σχηματιστεί η τελική κατάταξη, η QS χρησιμοποιούν δεδομένα από peer reviews, τα οποία συλλέγονται από έναν μεγάλο αριθμό ερευνητών και ακαδημαïκών εργοδοτών. Λαμβάνονται, επίσης, υπόψιν η επιδραστικότητα δημοσιευμένων έργων των καθηγητών και ερευνητών της κάθε σχολής ή τμήματος καθώς και των ετεροαναφορών τους.
Τα τέσσερα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την διαμόρφωση της τελικής βαθμολόγησης των σχολών είναι η ακαδημαïκή φήμη, η φήμη μεταξύ των εργοδοτών, ο αριθμός ετεροαναφορών ανά εργασία και ο δείκτης h-index.
Η ακαδημαïκή φήμη μετράται με τη χρήση ερωτηματολογίων, στα οποία ακαδημαïκοί διαφόρων ειδικοτήτων ρωτούνται ποια – κατά τη γνώμη τους – είναι τα 30 καλύτερα πανεπιστήμια στους τομείς της ειδικότητάς τους, ενώ δεν τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν το δικό τους. Η βαρύτητα αυτού του κριτηρίου στην τελική βαθμολογία καταλαμβάνει το 30%, ενώ η QS συγκέντρωσε 83.000 ερωτηματολόγια με τη γνώμη ακαδημαïκών την περίοδο 2014-2018.
Η φήμη μεταξύ των εργοδοτών, επίσης, μετράται με χρήση ερωτηματολογίων, τα οποία όμως απευθύνονται σε δείγμα εργοδοτών των αποφοίτων των πανεπιστημίων. 42.000 τέτοια ερωτηματολόγια συγκεντρώθηκαν την περίοδο 2014-2018, τα οποία δίνουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις προσλήψεις αποφοίτων των Πανεπιστημίων. Η βαρύτητα αυτού του κριτηρίου στην τελική βαθμολογία καταλαμβάνει το 10%.
Με τη χρήση δεδομένων από τη βάση Scopus, η QS αθροίζει τον συνολικό αριθμό ετεροαναφορών σε εργασίες της τελευταίας πενταετίας που συνέγραψαν μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων πάνω σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Ο αριθμός αυτός, εν συνεχεία, διαιρείται με τον συνολικό αριθμό καθηγητών και ερευνητών. Το βάρος του συγκεκριμένου κριτηρίου στην τελική βαθμολογία ενός πανεπιστημίου είναι 30%.
Ο δείκτης h-index μετρά τόσο την παραγωγικότητα όσο και την επίδραση ενός δημοσιευμένου έργου ενός επιστήμονα ή ερευνητή. Ο δείκτης διαμορφώνεται από το σύνολο των πιο συχνά αναφερόμενων έργων και από τον αριθμό παραπομπών που έλαβε σε άλλες δημοσιεύσεις. Η βαρύτητα του κριτηρίου αυτού είναι, επίσης, 30%.
Η Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ έχει λάβει κατά καιρούς πολλές διακρίσεις με την πιο πρόσφατη να είναι στην κατάταξη των επιμέρους ακαδημαïκών πεδίων και τομέων του φορέα Academic Ranking of World Universities (ARWU) – γνωστού και ως λίστα της Σαγκάης. Στην κατάταξη αυτή, η Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ έλαβε την 76η θέση, γεγονός που την ανέδειξε στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.
Πηγή: kathimerini.gr
 

(Visited 151 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close