Written by 12:14 am Διάφορα, Επιστημονικά Νέα

Ο συνδυασμός μητρικού γάλακτος και σάλιου δημιουργεί υγιή στοματική χλωρίδα στα μωρά!

Ο συνδυασμός μητρικού γάλακτος και σάλιου δημιουργεί υγιή στοματική χλωρίδα στα μωρά!

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει έντονη διαφωνία σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του θηλασμού και της διατροφής με μπιμπερό. Μια ερευνητική ομάδα του Queensland University of Technology (QUT), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Queensland στην Αυστραλία, διαπίστωσε ότι ο θηλασμός, τουλάχιστον όσον αφορά στην στοματική υγεία του μωρού, είναι ευεργετικός.

Ο συνδυασμός μητρικού γάλακτος και σάλιου δημιουργεί υγιή στοματική χλωρίδα στα μωρά!

Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα Dr. Emma Sweeney από το Ινστιτούτο Υγείας και Βιοϊατρικής Καινοτομίας στο QUT, οι προηγούμενες μελέτες της ομάδας είχαν διαπιστώσει σημαντικές διαφορές στην ανάπτυξη βασικών βακτηρίων στα στόματα των μωρών που θήλαζαν και είχαν συμπεράνει ότι οι αλληλεπιδράσεις του μητρικού γάλακτος και του σάλιου προάγουν μια έμφυτη ανοσία, ενεργώντας συνεργατικά στη ρύθμιση της στοματικής χλωρίδας των νεογέννητων.
Σε αυτή τη μελέτη, μια ποικιλία μικροοργανισμών εκτέθηκε σε μείγματα μητρικού γάλακτος και σάλιου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρξε αναστολή της ανάπτυξης των μικροοργανισμών, η οποία πραγματοποιήθηκε αμέσως και διήρκησε για μία ημέρα, ανεξάρτητα από το αν οι μικροοργανισμοί αυτοί ήταν παθογόνοι ή όχι.
Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι το μητρικό γάλα είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πηγή διατροφής για τα μωρά, επειδή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας υγιούς στοματικής χλωρίδας“, δήλωσε η Sweeney.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η σύνθεση των μικροβίων στη στοματική κοιλότητα των βρεφών παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και την ευημερία τους και σχετίζεται με μολύνσεις και ασθένειες της πρώιμης ζωής τους.
Η έρευνα έχει τίτλο “The effect of breastmilk and saliva combinations on the in vitro growth of oral pathogenic and commensal microorganisms“. Δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο περιοδικό Scientific Reports στις 11 Οκτωβρίου 2018.
 

(Visited 20 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close